2024/04/26

Po pratęsimo – lygiosios

Taip pasibaigė eilinis Savivaldybės tarybos posėdis, kuriame buvo apsvarstyti net 49 klausimai. Dauguma jų buvo priimti, bet šių politinių rungtynių tęsinys atidėtas netolimai perspektyvai.

Ketvirtadienį vykęs Tarybos posėdis galėjo patenkinti visokiausių realybės šou mylėtojus. Jame buvo ir priesaikos begaline meile, ir kovos kirvių iškasimų vien tam, kad tuoj pat jie būtų užkasti, ir opozicijos vėlavimo atvykti į posėdį po pertraukos, panašaus į parlamentinę rezistenciją, ir vos ne fizinio kontakto su oponentais.

Viskas baigėsi tuo, kad pirmojoje posėdžio dalyje taškais pralaiminti pozicija posėdžio pabaigoje grakščiai atsiskaitė su oponentais ir galutinio susitikimo rezultato paskelbimą nukėlė į kitą savaitę.

Klaidą teko taisyti

Nežinia, kas surikiuoja Tarybai pateikiamų sprendimų eilės tvarką, bet jau ne pirmą kartą atrodo, kad pozicija vos ne specialiai jai nepatogius klausimus siūlo svarstyti pirmiausia ir iniciatyvą suteikia opozicijai.

Šio posėdžio pirmasis projektas buvo dėl dar vieno valstybės tarnautojo pareigybės steigimo. Taryba turėjo patvirtinti Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo, politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojo pareigybę. Naujų valdininkų postų steigimas niekada nekelia rinkėjų susižavėjimo. Tai puikiai žinodama opozicija tuoj pat paragino projekto rengėjus paaiškinti, kodėl direktorius Žilvinas Aukštikalnis iki šiol susitvarkydavo su pareigomis, o dabar to nebegali padaryti? Kodėl, nuolat mažėjant rajono gyventojams, didėja Savivaldybės aparatas?

Tas naujas etatas mokesčių mokėtojams, kurie yra ir rinkėjai, kainuos apie 50 tūkstančių litų kasmet. Paaiškinimas, kad administracijos direktorius yra bene labiausiai užimtas žmogus Savivaldybėje, todėl jam reikia pavaduotojo, įtikino daugumą Tarybos bet vargu ar įtikins rinkėjus, privalėsiančius už naują etatą Savivaldybėje mokėti papildomą krūvą pinigų.

Antras Taryboje svarstytas projektas taip pat nepridės populiarumo valdančiajai daugumai. Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje įpareigojo Tarybą pakeisti gegužės 17 dieną priimtą sprendimą dėl Kupiškio rajono savivaldybės politikų etikos komisijos sudarymo ir darbo reglamentavimo. Gegužę, priimant minėtą nutarimą dėl etikos komisijos sudarymo, Taryba į ją neįtraukė nė vieno bendruomenės atstovo, o tai prieštarauja įstatymui. Tarybai teko pripažinti netekusiu galios savo pačios sprendimą ir ilgam likti be etikos komisijos.

Sena meilė nerūdija

Tarsi pajutę, kad etikos komisijos nebėra, nuolat savo „meilę“ vienas kitam demonstruojantys Tarybos nariai Vytautas Mockus ir Leonas Apšega tapo tarsi kažkada buvusios populiarios rusiškos knygos “Septyniolika pavasario akimirkų„ herojais. Šioje knygoje daugelis herojų nebuvo labai reikšmingi. Svarbiausia, ką pasikalbės rusų šnipas Vokietijoje su centru Rusijoje. Ir iper štisus puslapius mirgėjo: “Justas„ – “Centrui„, “Centras„ – “Justui„…

Mūsų politikai tap pat džiugino Tarybą. V. Mockus – L. Apšegai: “Per dešimt valdymo metų valstiečiai padarė milijono litų nuostolį’. L. Apšega – V. Mockui: “Kiek pats žalos pridarei valstybei nieko nedirbdamas?„, V. Mockus – L. Apšegai: “ Ar šį kartą iš tos kišenės tabletes pasiėmei?„. Pokalbius būtų galima tęsti, jei “Kupiškėnų minčių„ laikraščio apimtis būtų guminė.

Po daugiau nei visą darbo dieną vykusio posėdžio abu kupletų herojai automobilių stovėjimo aikštelėje lyjant lietui dar kurį laiką pasišnekučiavo ir išvažiavo namo. Posėdis baigėsi.

Sukurta derybų grupė derėsis savaitę

Prieš pagrindinių herojų atsisveikinimą Tarybos posėdyje buvo ir daugiau aistrų. Didžiausios kilo svarstant sprendimą dėl žemės sklypo buvusioje kareivinių teritorijoje, kurioje bus pastatytas Kupiškio mastais didžiulis “Senukų“ prekybos centras. Šiame 3000 kvadratinių metrų prekybos centre bus prekiaujama plačios pasiūlos prekėmis.

Konservatorių lyderis V. Mockus, prieš priimant nutarimą, pareiškė, kad su vieno didžiausių miesto statinių investuotojais reikėtų derėtis dėl to, jog ir jie miestui duotų kokios nors naudos, o ne tik čia pelną semtųsi. Kiti Lietuvos rajonai, įsileidę stambiuosius prekybos ryklius, gavo apčiuopiamos naudos. Viename rajone investuotojai vietiniams gyventojams pastatė bažnyčią, kitiems – autobusų stotį, o Kupiškis kažkodėl nieko nereikalauja.

Pozicija siūlė iš pradžių pritarti nutarimui dėl sklypo detaliojo plano patvirtinimo, o vėliau derėtis ir dėl investuotojų paramos miestui, nes taip bus sutaupomas laikas. Tada įsiplieskė aistros, nes opozicija buvo vieninga dėl to, kad taip pasielgus šaukštai bus po pietų ir nieko naudingo miestui jau nebeišpeši.

Paaiškėjus, kad dauguma gali savo pasiekti balsavimu, konservatorių lyderis paprašė dešimties minučių pertraukos. Į pasitarimą išėjo ne tik konservatoriai, bet ir krikščionys demokratai bei „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai. Opozicijos pasitarimas užtruko dvigubai ilgiau nei buvo sutarta, bet salėje likę Tarybos nariai posėdžio netęsė – laukė opozicijos nuosprendžio.

Į salę sugrįžusiųjų vardu kalbėjęs V. Mockus iškilmingai kreipėsi į merą ir kitus Tarybos narius siūlydamas, kad svarstomas klausimas būtų atidėtas ir sudaryta derybų grupė, kuri turėtų operatyviai susitarti su investuotojais dėl jų paramos miestui, o prie svarstymo grįžti kitą savaitę. Graudžiai ir įtaigiai apie Tarybos narių priedermę tarnauti rinkėjams pasakojo ir pagal krikščionių demokratų sąrašą išrinktas Povilas Gurklys. Po šių kalbų daugumos ryžtas nedelsiant priimti sprendimą išgaravo. Balsuojant net 20 Tarybos narių pasisakė už klausimo atidėjimą. Buvo sudaryta ir derybinė grupė, į kurią įrašyti Tarybos nariai Alvydas Mažeikis, Gintautas Mockus, Vytautas Mockus, Povilas Gurklys, Aidas Mikėnas, Dangirdas Mikšys bei Savivaldybės administracijai atstovaujantys Žilvinas Aukštikalnis ir Mažvydas Šalkauskas.

Po šios grupės derybų su investuotojais Taryba jau kitą savaitę turėtų dar kartą susirinkti ir sudėlioti visus taškus.

Derybininkai gali tartis dėl kelių miestui naudingų darbų atlikimo – Gedimino ir Taikos gatvių sankryžos, kuri, atsidarius prekybos centrui, turėtų tapti labai judri, sutvarkymo; viešojo tualeto Lauryno Stuokos–Gucevičiaus aikštėje įrengimo ar dar kelių miesto gatvių asfaltavimo. Manoma, kad realiausia susikalbėti dėl Gedimino ir Taikos gatvių sankryžos sutvarkymo.

Revanšas posėdžio pabaigoje

Pozicija, kuriai teko nusileisti svarstant minėtą klausimą, atsirevanšavo pačioje posėdžio pabaigoje, pratęsus įprastos darbo dienos laiką.

Tarybos Kultūros, švietimo ir teisėsaugos komitetas, kuriam vadovauja V. Mockus, pristatė papildomą sprendimą dėl 20 tūkstančių litų iš biudžeto apyvartos lėšų likučio skyrimo rajono Savivaldybės kultūros centrui, kuris tuos pinigus turėtų skirti kultūros renginiams kaime organizuoti.

Posėdžio išvakarėse šio komiteto nariai buvo susitikę su kultūrininkais, kurie pasipasakojo apie varganą savo dalią. Pristačius šį projektą, Tarybos nariai nepuolė aiškinti, kad pinigų kaimo kultūrininkams nereikia, bet politikams trūko aiškumo, kaip ir kokios sumos bus panaudotos atskiriems renginiams.

Sprendimo priėmimas buvo atidėtas, o Kultūros, švietimo ir teisėsaugos komitetas įpareigotas iki kito posėdžio parengti lėšų panaudojimo sąmatą.

Matyt, pinigai kultūrininkams bus skirti, bet taip V. Mockui buvo atsilyginta už pernelyg aktyvią poziciją svarstant prekybos centro klausimą.

Apie kitas Taryboje svarstytas problemas ir priimtus sprendimus skaitykitą kitą savaitę.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video