2024/05/04

Brangstantis darželis auklių nepralenkia

Jau rašėme, kad praėjusiame rajono Tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas nuo šių metų rugsėjo 1 d. padidinti mokestį už darželį. Šįkart pasidomėjome išsamiau, koks tas mokestis bus, ką apie tai mano ir vadovai, ir tėvai.

Visų poreikių nepatenkins

Pasak Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Rimanto Jociaus, Vyriausybė jau seniai yra nustačiusi mokėjimo už darželį normas, kurios mūsų rajone iki šiol dar nebuvo taikomos. Tėvai šiuo metu moka tik 60 proc. maitinimo darželyje išlaidų arba apie 64 Lt. Nuo rugsėjo 1-osios šis mokestis bus apie 100 Lt ir prisidės maždaug apie 10 Lt dėl nustatyto 50 ct mokesčio už kiekvieną vaiko lankytą dieną ugdymo inventoriui, priemonėms ir kitoms reikmėms. Jei kam bus per brangu, tai yra galimybė atsisakyti pusryčių ar vakarienės, jei vaikas vėliau atvedamas ar anksčiau pasiimamas. Tokiu būdu galima bus sutaupyti apie 25 Lt, bet ar tai apsimoka? Be to, išlieka buvusios mokesčio lengvatos socialiai remtiniems ar sunkiau besiverčiantiems tėvams.

Vedėjas priminė, kad moksleiviai visuomet mokėjo ir moka už maitinimą mokykloje 100 proc. Tad kuo jie prastesni už darželinukus? Juk maitinimo sistema ir darželiuose tokia pat.

Pasak R. Jociaus, visi darželių vadovai perspėti, kad nuo rugsėjo 1-osios nebebūtų iš tėvų jokių rinkliavų. Ta 10 Lt priemoka tikrai bus panaudota pagal paskirtį – ugdymo reikmėms. Žinoma, ta suma nėra tokia didelė, kad visi poreikiai būtų patenkinti. Gal kokioms naujametinėms dovanėlėms gali jos ir neužtekti.

Skaičiai

Šiuo metu rajone yra 376 darželinukai. Iš jų 50 proc. moka pusę kainos, o 2 vaikai visiškai atleisti nuo mokesčio už darželį. Jei visi tėvai be jokių lengvatų mokėtų už darželį, tai susidarytų 85 tūkst. litų suma. Iš tos sumos, pasak R. Jociaus, apie 70 tūkst. litų vėl būtų skirta maitinimui. Apie 26 tūkst. litų būtų surinkta ugdymo priemonėms. Realiai iš tos bendros sumos reikėtų atimti apie 30 proc. Jei rajone atsiras daugiau socialiai remtinų šeimų atžalų, tai dar labiau surenkamų pinigų už darželio mokestį sumažės.

Šiuo metu darželinukų maitinimui iš biudžeto skiriama 147 tūkst. litų. Ir padidinus mokestį vis tiek reikės tam pridurti 61-62 tūkst. litų.

Kitoms priemonėms iš biudžeto darželiams skirta apie 20 tūkst. litų, iš kurių apie 4 tūkst. ugdymo priemonėms. Tai labai maža suma, bet pridėjus tuos 26 tūkst., jau būtų neblogai. Tačiau, anot vedėjo, galima drąsiai ir tą 26 tūkst. litų sumą mažinti per pusę. Tad realiai išeitų apie 14-16 tūkst. litų ugdymo priemonėms. Ir šiuo atveju mažoka, bet vis šis tas. Be to, darželiai dar gali prisidurti iš 2 proc. pajamų mokesčio labdaros, kurią skiria jiems tėvai.

R. Jociaus nuomone, mokesčio didinimas visuomet nepopuliarus dalykas, bet gyvenimo realybė verčia jį kelti.

Darželio realybė

Kupiškio vaikų lopšelyje-darželyje „Obelėlė“, kurį lanko 113 vaikų, pasidomėjome, ar iš tiesų darželiai sunkokai verčiasi. Šios ugdymo įstaigos direktorė Danguolė Koženiauskienė patvirtino, kad žmonės niekuomet nėra patenkinti, kai kyla kainos. Tačiau tėvai supranta, kad tokia yra gyvenimo realybė – viskas brangsta, o biudžeto lėšų visoje Lietuvoje darželiams yra skiriama tik tiek, kad jie išgyventų. Ir jų darželyje tėvai vaikams pirkdavo piešimo reikmenis, maistelio žuvytėms, knygelių, enciklopedijų, netgi tualetinio popieriaus. Kiekvienos grupės tėvai turėjo nusistatę savo tvarką. Tuo niekas nepiktnaudžiavo. Tėvai suprato, kad tie pinigėliai tai tik jų vaikų lavinimui.

Direktorė džiaugėsi, kad iš surinktų to 50 ct mokesčio ugdymo inventoriui, priemonėms ir kitoms reikmėms jau bus galima nupirkti vaikams geresnių flomasterių, žaislų, tėvams atkris rinkliavos.

Šiuo metu „Obelėlėje“ iš tėvų labdarai skirtų 2 proc. pajamų mokesčio visoms grupėms buvo nupirkti dulkių siurbliai, priemonių ugdymui, pagaminta lenta su darželio pavadinimo užrašu. Artimiausi planai iš šių pinigėlių nusipirkti naują skalbimo mašiną, nes senoji jau baigia atitarnauti.

Vietų stinga

Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas R. Jocius informavo, kad rajone yra apie 200 prašymų priimti vaiką į darželį. Ar visi prašymai patenkinami?

D. Koženiauskienės pateiktais duomenimis, „Obelėlė“ šiemet išleidžia 30 vaikų. Tad ir tegalės tiek pat priimti. Liks nepatenkintas maždaug 51 prašymas.

Pasiteiravus, ar ne tie patys prašymai keliauja per visus tris miesto darželius, direktorė tą faktą paneigė ir patvirtino, jog tie nepakliuvę į darželį, būtent pageidavo, kad jų atžala lankytų tik „Obelėlę“, kuri yra arčiau namų.

D. Koženiauskienė sakė, kad informacija apie tai, kiek tėvų pageidauja savo vaiką leisti į jų ugdymo įstaigą, darželiai pasidalija tarpusavyje. Tad ji žinanti, kad „Saulutėje“ nebus patenkintas maždaug 75 tėvų, o „Varpelyje“ maždaug 47 tėvų prašymas priimti jų vaiką. Taigi mieste stinga trijų nemažų grupių darželinukams.

Subačiaus darželis šiemet išleidžia 9 auklėtinius, laukiančių eilėje yra per 20.

Netikėtumas neišgąsdino

Kupiškėnė Kristina Jonušienė, turinti sūnų darželinuką tvirtino, kad apie mokesčio už darželį didinimą nuo šių metų rugsėjo 1-osios sužinojusi iš spaudos. Iš pradžių tai buvo tarsi šaltas dušas, nes mokėti reikės vos ne per pusę brangiau. Ramiai viską apsvarsčiusi ji visgi padariusi išvadą, kad kainoms kylant, turėjo kažkada ir šis mokestis kilti. Visgi samdyti auklę tebelieka brangiau nei naudotis darželio paslaugomis. (Kupiškyje žmogui, prižiūrinčiam vaiką tėvai mažiausiai moka 300-400 Lt ir dar skiria maisto. – Aut. past.) Tad ir eilė laukiančių darželio mažųjų kupiškėnų tikrai dėl pabrangimo nesumažės. Moteris sakė, kad lengvata pasirinkti ne tris, o du maitinimus, ji tikrai nesinaudosianti, nes tai būtų nepatogu pagal darbo grafiką. Žinoma, kai kam tai gali būti paranku.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video