2024/05/04

Kūrybinės vaišės Skapiškyje

„Ačiū už puikų renginį“, „Štai tokius žmones reikia kviestis“, – po susitikimo su bene pačiu universaliausiu Lietuvos autoriumi – rašytoju, poetu, režisieriumi, bardu Vytautu V. Landsbergiu – mokytojoms dėkojo Skapiškio vidurinės mokyklos auklėtiniai. Tokie nuoširdūs pasisakymai geriausiai atspindi renginio sėkmę.

Penktadienį minėtoje mokykloje vyko tikra puota: svečias iš Vilniaus 5-11 kl. mokinius vaišino savo kūryba: dainomis, trumpametražiniais filmais, eilėmis, ištraukomis iš savo knygų.

Rašytoją ir jo kūrybą sumaniai ir originaliai pristatė mokyklos „peliukai“ – literatų būrelio nariai. Vytautas V. Landsbergis prisipažino visada besijaučiąs nejaukiai, kai yra sureikšminamas ir atkreipė dėmesį, kad iš tikrųjų reikšmingi esame kiekvienas iš mūsų. Šiais emigracijos laikais nuo mūsų priklauso, ar išliks mūsų gimtasis kraštas, ar į jį suplūs kinai, arabai ir pan. Pasak svečio, darosi nejauku, kad mūsų tauta panašėja į vaikų namus, kurių ugdytinius įsisūnija turtinga pamotė (Ispanija ir t. t.). Lietuvą jis pavadino sergančia, okupacijos, prievartos sužalota mama, nuo kurios reikia ne bėgti, o ją globoti, gydyti.

Vilniaus universitete lietuvių kalbą ir literatūrą studijavęs V. V. Landsbergis sakė iš pradžių norėjęs krimsti aktorinius mokslus, tačiau tėvas patarė pirmiausia įgyti akademinį išsilavinimą. Už tai jis jam yra dėkingas. Šie mokslai suteikia galimybę platesniems veiklos barams. „Parašai knygą, statai spektaklį, kuri filmą. Viso to negalėčiau imtis baigęs tik aktorinius mokslus“, – sakė kūrėjas. Skapiškėnai turėjo puikią galimybę susipažinti su visomis jo kūrybos sritimis: klausėsi eilėraščių (juos autorius vadino būsenomis, į kurias įeini), ištraukos iš knygos apie kompleksus, nepasitikėjimą „Briedis Eugenijus“, bardiškų dainų, baladžių ir netgi žiauriųjų romansų, žiūrėjo dokumentinį filmą „Dvi seserys“, muzikinius filmukus. Šiltas bendravimas toliau vyko atsakinėjant į moksleivių klausimus apie kūrybą, požiūrį į jaunimą, mėgstamiausius rašytojus, knygų iliustratorių pasirinkimą ir t. t. Mėgstamiausia rašytojo knyga – Antuano de Sent-Egziupery „Mažasis princas“, apskritai vaikų literatūra, knygos apie vaiko sąmonę.

Ar suskaičiuojąs menininkas savo kūrinius? Kaip ir per visą renginį, taip ir atsakydamas į šį klausimą, svečias nestokojo žaismingumo. Jo kūriniai: apie 20 filmų, 15 knygų vaikams, 5 poezijos knygos, 10 spektaklių ir 5 vaikai. V. V. Landsbergis sakė besimokantis iš savo vaikų. Neaišku, kuris – suaugęs ar vaikas – protingesnis. Vaikai turi intuityvią informaciją. Su jais reikia bendrauti kaip su lygiais arba kaip su viršesniais.

Pirmasis vienas iš žymiausio šiuolaikinio lietuvių autoriaus kūrinys – melagystės. „Būdamas ketverių metų pastebėjau, kad kiemo vaikai su manim mažai bendrauja. Tada jiems pasakiau, kad mano tėvas yra žmogėdra ir jis valgo mažus vaikus, bet tų, su kuriais aš draugaujus neliečia“, – vaikystės fantazijas atskleidė V. V. Landsbergis. Šiuo metu rašytojas kuria legendą apie Lizdeiką ir kunigaikštį Gediminą, baigė „Arklio Dominyko“ antrą dalį.

Idėja pasikviesti į mokyklą vieną iš žymiausių šių laikų kūrėjų V. V. Landsbergį kilo mokytojoms literatėms Auksei Jankevičienei, Palmirai Keršulytei, Nijolei Bagdonavičienei. Pedagogės dėkingos ūkininkams Rūtai ir Regimantui Šiliniams bei verslininkui Daliui Stukui, finansiškai prisidėjusiems prie šio sumanymo įgyvendinimo.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video