2024/05/04

Tarybos darbas įsibėgėja

Praėjusį ketvirtadienį antrą kartą posėdžiavo naujos kadencijos rajono Taryba. Dalyvavo 24 jos nariai. Nebuvo valstiečių liaudininkų atstovo Alvydo Mažeikio, kuriam atvykti sutrukdė darbo reikalai.

Svarstyti 34 klausimai. Daugiausia laiko buvo skirta įvairių komisijų sudarymui ir įvairių programų bei nuostatų tvirtinimui. Šįkart, nors ir sunkiai Tarybos nariams sekėsi rankas kilnoti ir balsus skaičiuoti (vieniems gal iš neįgudimo, o kitiems iš neatsibudimo ar pavasario…), pietų pertraukos neprireikė. Posėdis baigtas dar iki 12 valandos.

Be atlyginimo

Svarstant rajono Savivaldybės politikų etikos komisijos Savivaldybės tarybos kadencijos laikotarpiui sudėtį buvo, kaip reikalauja įstatymas, pasiūlyti kandidatai iš visų partijų, kurios atstovaujamos rajono Taryboje, ir visų jų kandidatūroms pritarta. Tad etikos reikalus spręs Dangirdas Mikšys („Tvarka ir teisingumas“), Virginijus Andrijauskas (Darbo partija), Albinas Vaižmužis (valstiečiai liaudininkai), Vincas Dražba (socialdemokratai), Audronijus Zulonas (liberalcentristai), Valentinas Beinoris (konservatoriai) ir vienas bendruomenių atstovas. Dėl pastarojo kandidatūros diskutuota kiek ilgiau. Galiausiai nutarta, kad konkretų asmenį turėtų į šią komisiją išrinkti pati bendruomenių taryba.

Patvirtintas ir etikos komisijos darbo reglamentas. Komisijos nariai jį dar galės ateityje koreguoti.

Tarybos nariams jos nariams su jų veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, transporto, telefono, naudojimosi internetu išlaidoms padengti per mėnesį skirta po 240 Lt (komitetų pirmininkams) ir po 200 Lt (nariams). Kaip ir praėjusią kadenciją, politikai ir nebalsuodami pritarė mero Jono Jaručio pasiūlymui raštiškai atsisakyti jiems pagal įstatymą priklausančio Tarybos nario atlyginimo.

Lietuvos savivaldybių asociacijos narių suvažiavime šią kadenciją kupiškėnams atstovaus rajono meras J. Jarutis ir antros pagal dydį partijos – Tėvynės sąjungos – rajono Taryboje atstovas Vytautas Mockus. Jiems dėl svarbių priežasčių negalint dalyvauti, ta teisė atitinkamai pagal partinę priklausomybę bus suteikta Leonui Apšegai ir Skaistutei Paulauskienei.

Tarybos narys Povilas Gurklys deleguotas į Panevėžio regiono plėtros tarybą, o rajono Tarybos sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininkas L. Apšega – į Panevėžio teritorinės ligonių kasos stebėtojų tarybą.teks mokėti daugiau

Už darželį mokės brangiau

Nustatytas maksimalus klasių komplektų ir priešmokyklinių ugdymo grupių bendrojo lavinimosi mokyklose ir priešmokyklinio ugdymo ikimokyklinėse įstaigose skaičius 2007-2008 mokslo metams. Pasak Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Rimanto Jociaus, nauja tai, jog Kupiškio lopšelyje – darželyje „Saulutė“ bus ne dvi, o viena priešmokyklinio ugdymo grupė. Tokiu būdu čia siekiama padidinti vietų skaičių darželinukams. Tačiau priešmokyklinukai neliks nuskriausti, nes antra jų grupė atsiras Kupiškio Kupos pradinėje mokykloje. Klasių komplektų ir ugdymo grupių skaičių dar bus galima patikslinti iki spalio 1 d.

Nuspręsta, kad už vaikų maitinimą lopšeliuose-darželiuose tėvai mokės 100 proc. ( buvo 60 proc.) nustatytosios vaikų dienos maitinimo normos už kiekvieną lankytą dieną (pusryčiai sudaro 25 proc. dienos maitinimo mokesčio, pietūs – 50 proc., vakarienė – 25 proc.). Tėvams suteikta galimybė rinktis vaikų maitinimų skaičių per dieną, bet ne trumpiau kaip mėnesiui.

Nuo šių metų rugsėjo 1 d. nustatomas 50 ct mokestis už kiekvieną lankytą dieną ugdymo inventoriui, priemonėms įsigyti ir kitoms reikmėms tenkinti. Tad tėvai galbūt bus išvaduoti nuo įvairių neoficialių rinkliavų, žaislų pirkimo, kurių dar, anot Tarybos nario V. Mockaus, pasitaiko, nepaisant didelio mokesčio.

Konservatorius Valentinas Beinoris teiravosi, ar rengiantis didinti mokestį už darželį buvo kalbėta su tėvais. Ar jie nesipiktins? R. Jocius patikino, kad yra numatyta pakankamai lengvatų socialiai remtinoms šeimoms.

Žemė tebekaitina aistras

Taryba nusprendė, kad 9,32 ha Kupiškio miesto teritorijos tarp Muziejaus, Topolių, Piliakalnio gatvių reikalinga Savivaldybei vykdyti funkcijas, susijusias su rekreacija ir gyventojų poilsiu. (Šioje vietoje vyksta įvairūs kultūros renginiai, bandyta įrengti stadioną.) Bus prašoma Panevėžio apskrities viršininko pripažinti šią teritoriją valstybės išperkama žeme, o buvusiems jos savininkams, kurie turi teisę ją čia susigrąžinti, siūlyti kitus nuosavybės teisės į žemę atkūrimo būdus.

Opozicijai toks sprendimas pasirodė abejotinas. Urbanistikos ir ekologijos skyriaus specialistė Virginija Bružienė pakomentavo, kad pretendentas susigrąžinti čia buvusią savo žemę pageidauja, kad ji būtų žemės ūkio paskirties. Pagal bendrąjį miesto planą šioje vietoje turi būti viešojo naudojimo teritorija.

Pakilo mokesčio už valstybinę žemę tarifas. Jis šoktelėjo nuo 1,5 iki 2 proc. žemės vertės. Jei juridinis asmuo – valstybinės žemės nuomotojas iki 2007 m. birželio 30 d. nesudarė žemės nuomos sutarties, laiku nepateikė deklaracijos, tai mokės 4 proc. žemės vertės. Ieškant, kaip pagerinti mokesčių už žemę surinkimą, buvo įtrauktas naujas punktas – jei įmonė turi pastatą be sklypo, tai 4 proc. privalės sumokėti už žemę po pastatais.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video