2024/05/04

Galima sumedžioti ir baudą

Pasak medžioklės žinovo Bronislovo Juodviršio, gegužės pradžioje Medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriuje vykusioje kasmetinėje medžioklės trofėjų apžiūroje buvo pateikti 2 briedžių ragai, 1 – elnio ir 45 stirninų ragai. Taip pat 3 šernų iltys. Ekspertų komisija, kurią sudarė specialistai iš Vilniaus, Panevėžio ir Kupiškio, respublikinei medžioklės trofėjų parodai (kada ji vyks dar neaišku) atrinko 11 stirninų ragų, kurie pagal svorį iškart buvo matyti, jog gali būti verti medalių. Visos pateiktos šernų iltys irgi susilaukė tokio pat įvertinimo. Šiemet tarp mūsų rajono medžiotojų trofėjų nebuvo nei vilko kailio, nei lapės ar manguto kaukolių, kurie irgi laikomi medžioklės trofėjais.

Dalis pateiktų trofėjų šiuo metu yra eksponuojama Kupiškio etnografijos muziejuje.

B. Juodviršis pakomentavo, kad tokios medžioklės trofėjų apžiūros yra privalomos. Jų metu yra išsiaiškinama, ar žvėris buvo teisingai sumedžiotas, ar nušautas ne per jaunas. Pavyzdžiui, šiemet nustatyta, jog elnias buvo sumedžiotas per jaunas. Komisija apžiūrėjusi jo ragus surašė aktą ir aplinkosaugininkams rekomendavo jį nušovusį medžiotoją nubausti administracine bauda.

Medžioklės žinovas priminė, kad šį mėnesį prasidėjusi šernų medžioklė taip pat iš medžiotojų reikalauja atidumo. Mat dabar šernų patelės jau atsivedusios jauniklių ir su jais vaikštinėja. Jas medžioti draudžiama. Gali kilti keblumų, kai šernų patelė, palikusi šerniukus miške, viena išeina į palaukę. Tik patyręs medžiotojas gali tuomet tiksliai nustatyti, kad tai ne medžiojamas žvėris. Tad B. Juodviršis pataria, kad geriau nešauti, jei abejoji, į kokį žvėrį nusitaikei.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video