2024/05/04

Nuo sveikinimų iki pažadų

Praėjusį penktadienį VšĮ Kupiškio ligoninės medikai paminėjo Tarptautinę slaugytojų dieną. Be sveikinimų ir palinkėjimų, skirtų medikams, buvo surengta konferencija “Pagrindinės Lietuvos gyventojų sveikatingumo problemos ir jų sprendimo perspektyvos„. Profesinės šventės proga vyriausiasis gydytojas Povilas Rimkus vienuolikai geriausių ligoninės slaugytojų įteikė padėkos raštus už nuoširdų ir pasiaukojantį triūsą. Iš viso rajone šį sunkų ir išskirtinio atsidavimo reikalaujantį darbą atlieka 120 slaugytojų.

Renginyje be svečių iš Kauno medicinos universiteto buvo pristatytas ir naujasis rajono Tarybos Sveikatos ir socialinės apsaugos komitetas: jo pirmininkas Leonas Apšega, pavaduotoja Milda Narmontienė bei nariai Vincas Dražba, Zinaida Odinienė ir Jonas Blaževičius. Kreipdamasis į susirinkusius medikus L. Apšega dar kartą priminė savo kaip Signataro teises. Buvęs meras paminėjo, kad nenorėdamas rajono gyventojų palikti be sveikatos apsaugos pats pasiprašęs į šį komitetą ir buvęs išrinktas jo pirmininku. Tad dabar visą savo dėmesį skirsiąs darbui sveikatos ir socialinės apsaugos srityse.

Belieka tikėtis, kad komitete esant tokioms iniciatyvioms gydytojoms kaip M. Narmontienė ir Z. Odinienė sveikatos problemos išties pajudės teigiama linkme.

Meras Jonas Jarutis susirinkusiems medikams kalbėjo apie tai, kad visos partijos, laimėjusios savivaldos rinkimus, deklaravo išskirtinį dėmesį sveikatos problemų rajone sprendimui. Reikia manyti, kad bent šiuo klausimu ir valdančioji dauguma ir opozicija bus vieningos ir imsis ryžtingai bei sumaniai spręsti problemas, susijusias su sveikatos apsauga.

Į Kupiškio ligoninę atvykę Kauno medicinos universiteto profesoriai nagrinėjo kupiškėnų mirtingumo rodiklius, analizavo sveikatos bei mitybos problemas. Kol buvo parengta pranešimų pristatymui reikalinga aparatūra, ligoninės vyr. gydytojas paprašė prof. Viliaus Grabausko pakalbėti apie nuolat diskredituojamą mediko vardą.

Pasirodo, jį žemina ne tik apie negeroves ligoninėje ir visoje sveikatos sistemoje rašantys žurnalistai (tą neretai primena buvę rajono vadovai), bet ir Vyriausybė, nelogiškus sprendimus priiminėjantys ministerijų funkcionieriai. Pasak buvusio ilgamečio KMU rektoriaus V. Grabausko, absoliučiai neįvertinant realios situacijos šalyje, o tik atsižvelgiant į Vakarų Europos ekspertų rekomendacijas, buvo naudojamas siaubingas spaudimas siekiant sumažinti studentų priėmimą į Kauno medicinos universitetą. Gydytojų, kurių parengimas užtrunka ne kelis, o keliolika metų, atlyginimai net ne adekvatūs, bet tiesiog absurdiški. Tokiu būdu mediko profesija ir jos atstovai, pasak prof. V. Grabausko, nuolat žeminami.

Minorinių gaidų minint Tarptautinę slaugytojų dieną nuskambėjo ir daugiau. Vyr. gydytojas P. Rimkus informavo medikus, kad dėl techninių nesklandumų vėluos atlyginimai. Jie turi būti išmokėti šios savaitės pabaigoje. Tiesa, šią ne itin malonią informaciją ligoninės vadovas kompensavo kita žymiai džiugesne žinia. Netrukus turėtų pakilti medicinos darbuotojų atlyginimai: gydytojų – ne mažiau kaip 15 proc., kito medicinos personalo – ne mažiau kaip 10 proc.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video