2024/05/02

Vaikų vasaros poilsiui ir užimtumui lėšų yra, o konkretumo dar stinga

Artėja moksleivių vasaros atostogos. Tėvams naujas rūpestis – ką veiks jų vaikai. Ar pakankamai jie bus užimti, ar galės ne tik dykinėti, bet ir kuo prasmingiau praleisti šį laiką.

Kultūros ir švietimo skyriuje pasidomėjome, kaip šiemet bus organizuotas moksleivių vasaros poilsis, kiek tam skirta lėšų.

Finansuojamas vaikų užimtumas ištisus metus

Šio skyriaus vedėjo pavaduotojas, Savivaldybės koordinuojamų projektų atrinkimo ir vertinimo bei vykdymo ir priežiūros komisijos pirmininkas Vytautas Knizikevičius informavo, kad šiemet Vyriausybė Vaikų socializacijos programai (ji sudaryta iš dviejų dalių: vasaros poilsiui organizuoti ir vaikų socializacijai per mokslo metus) skyrė 10 mln. litų. Iš jų 3 milijonus stacionarioms stovykloms (tokių mūsų rajone nėra) ir 7 mln. paskirstė savivaldybėms. Kokie buvo to skirstymo kriterijai, pašnekovas sakė nežinąs. Apskrities rajonai gavo įvairias sumas. Panevėžio miestui skirta 304 tūkst. litų, Panevėžio r. – 65 tūkst. litų, Rokiškio r. – 83 tūkst. litų, Pasvalio r. – 70 tūkst., Biržų r. – 55 tūkst. litų, Kupiškio r. – 57 tūkst. litų. Savo ruožtu mūsų rajono Savivaldybė šiai programai pridėjo dar 21 tūkst. litų. Kol kas konkrečiai pasakyti, kokie projektai ir kokį finansavimą gavo, negalima, nes paraiškų teikimas baigėsi tik vakar. Jas dar turi peržiūrėti recenzentai ir tik paskui jų likimą galutinai nuspręs komisija. Labiausiai finansavimo gali tikėtis tos paraiškos, pagal kurių programas numatoma užimti kuo daugiau vaikų, tęstiniai projektai, programos, turinčios socialinių partnerių, papildomų finansavimo šaltinių, palankių rekomendacijų.

Pasak V. Knizikevičiaus, Socializacijos programa pasirodė tik gegužės 2 d. Todėl paraiškų teikėjai turėjo labai sparčiai suktis, kad suskubtų laiku jas pateikti. Ministerija žada kitąmet savivaldybėms tokiai pat programai lėšų skirti jau sausio mėnesį, kad ją sėkmingai įgyvendinti būtų galima sklandžiai per visus metus. Ne vasaros mėnesiais bus remiamos įvairios vaikų vykdomos akcijos, popamokinė veikla, pažintinės išvykos per rudens žiemos ir pavasario atostogas ir pan.

Šiemet finansuojant vaikų užimtumo programas nebeakcentuojama, jog pirmenybė yra teikiama socialiai remtinų šeimų vaikams. Tačiau, pašnekovo nuomone, tų šeimų vaikai tikrai neturėtų likti nuskriausti. Mokyklų socialiniai darbuotojai stengiasi kuo daugiau jų įtraukti į dienos stovyklas. Čia jiems skiriamas ir nemokamas maitinimas. Bėda, kad ne visi nori eiti į tas stovyklas. Šios socialinės grupės vaikams nėra užvertas kelias dalyvauti sporto bei kitos pakraipos projketuose. Tai priklauso ir nuo vaiko norų bei pomėgių.

Naujos programos

Šiemet Švietimo ir mokslo ministerija skelbė konkursą dviem naujiems projektams. Tai Pilietinio ir tautinio ugdymo ir Gabių vaikų ir jaunimo ugdymo. Pirmajam buvo skirta 20 tūkst. litų. Pateikta 11 paraiškų. Finansuotos 9. Noriūnų Jono Černiaus pagrindinės mokyklos kraštotyrinės ekspedicijos projektas ir Kupiškio kultūros centro projektas „Lietuvos knygnešių keliais“ lėšų negavo, nes šiems projektams reikėjo ženklesnių sumų. Patarta tuos projektus teikti Socializacijos programai, nes jau buvo žinoma, kad jai bus skirta daugiau lėšų.

Antrasis projektas gavo 10 tūkst litų finansavimą. Pasak V. Knizikevičiaus, buvo sukviesti visų mokyklų metodinių būrelių pirmininkai ir jų paprašyta, kad jie rašytų savo dalyko projektus, kurių įgyvendinimas apimtų kuo daugiau rajono vienai ar kitai sričiai gabių vaikų.

Buvo pateiktos 6 paraiškos. Finansuotos 4. Mokytojos Z. Griškevičiūtės projektas „Matematika ir gyvenimas“ bei Mokytojos J. Jevič pradinukams skirtas projektas „Upės ir prie upių“ taip pat dėl lėšų stokos perkelti prie Socializacijos programos.

Šiemet rajone antrus metus bus vykdoma ir Psichotropinių medžiagų vartojimo prevencijos programa. Sutartis dėl šio projekto dar nepasirašyta, kiek jam bus skirta pinigų dar neaišku. Finansuoti yra atrinkta 10 projektų. Lėšų poreikis jiems įgyvendinti – 31 tūkst. 830 litų. Savivaldybė yra numačiusi šiai programai skirti 3 500 Lt.

Kiek vaikų pajus tų pinigėlių naudą?

V.Knizikevičius informavo, kad 2006 m. nusikalstamumo prevencijos programoje dalyvavo 1797 vaikai, vasaros poilsio – 1245 vaikai, narkomanijos prevencijos programoje – 1555 vaikai. Kai kurie iš jų pasinaudojo galimybe dalyvauti net keliose programose. Todėl kiek realiai vaikų buvo užimta, sunku suskaičiuoti. Manoma, jog šiemet vasaros užimtumo programos palies ne mažiau mokyklinio amžiaus kupiškėnų.

Rajono kūno kultūros ir sporto centras taip pat savo auklėtinių vasarą nepaliks be užsiėmimo. Pasak šio centro direktoriaus Zigmo Paulausko, pas juos iš viso treniruojasi 121 vaikas, pasirinkęs vieną iš keturių sporto šakų (futbolą, krepšinį, lengvąją atletiką ir stalo tenisą). Jie visi turės galimybę sportuoti ir per vasaros atostogas. Antai gegužės 27 d. bus surengtas bėgimas Kupiškio gatvėmis, skirtas paminėti tarptautinei vaikų gynimo dienai. Birželio viduryje numatytos BMX dviračių varžybos Liepos ir rugpjūčio mėnesiais vyks tradicinis krepšinio turnyras 3 prieš 3. Rungtynės bus rengiamos kiekvienoje seniūnijoje, o finalinė kova vyks Kupiškyje. Lietuvos valstybės – Mindaugo karūnavimo dienos proga futbolininkai turės galimybę išbandyti savo jėgas atvirose pirmenybėse su bendraamžiais iš Biržų, Panevėžio, Visagino. Rugpjūtį miesto gatvėse rungtyniaus dviratininkai. Galbūt bus organizuotos ir žvejų varžybos vaikams bei stalo teniso turnyras. Šiems renginiams bus panaudoti ir maždaug 6 tūkst. litų, kuriuos centras sukaupė iš vaikų 5 Lt mėnesinio mokesčio už treniruotes.

Z. Paulauskas pasidžiaugė, kad vienas jų projektas jau gavo finansavimą (4 tūkst. litų) iš Apskrities Kultūros ir sporto plėtros programos. 2 500 Lt jam bus pridėta iš rajono kūno kultūros ir sporto centro ir 2 000 Lt skirta iš Savivaldybės biudžeto. Pagal šį projektą geriausi sportininkai, kuriais šiemet tapo jaunieji krepšininkai, patekę į respublikinį turą. Į sportinę stovyklą Palangoje 5-6 dienoms per du kartus vyks po 20 vaikų.

Taip pat yra pateiktas projektas Kultūros ir sporto rėmimo fondui. Atsakymo dar laukiama. Jei pavyks gauti lėšų, tai pagal šį projektą ketinama 50 vaikų Anykščių baseine išmokyti plaukti.

Vaikai, anot centro direktoriaus, labai laukia visų čia suminėtų varžybų ir stovyklų, vos ne kasdien klausinėja, kada jos vyks.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video