2024/03/29

Subačiaus gimnazijos jubiliejus su naujienom ir gandais

Praėjusį šeštadienį paminėtas Subačiaus vidurinės mokyklos 60-metis ir pasidžiaugta gimnazijos statuso atkūrimu. Ta proga į gyvenvietės kultūros namus prisirinko pilnutėlė salė žmonių, kurių gyvenimas vienaip ar kitaip buvo susijęs su šia ugdymo įstaiga.

Subačiaus geležinkelio stoties gyvenvietėje gimnazija (vidurinė mokykla) pradėjo veikti 1947 m. Joje mokėsi 317 mokinių. Pirmasis direktorius buvo Jonas Karazija. Pirmoji laida išleista 1950 m. Per 60 m. išleistos 57 abiturientų laidos.

Šiais mokslo metais Subačiaus gimnazijoje mokosi 328 mokiniai, dirba 38 mokytojai ir 19 aptarnaujančio personalo. Gimnazija turi du skyrius: Subačiaus Vincės Jonuškaitės ir Lukonių, kuriuose mokosi 45 pradinukai. Nuo 1999 m. Subačiaus vidurinei, o dabar jau vėl gimnazijai, vadovauja Janina Ivanovienė. Beje, prieš 36-erius metus baigusi šią mokyklą.

Išsamesnę informaciją apie mokyklos istoriją, joje įgyvendinamus projektus, šventes ir tradicijas susirinkusieji galėjo sužinoti ne tik išvydę filmuką, kaip gimnazijos mokiniai šventė jubiliejinę savaitę, pradedant gimnazijos vėliavos šventinimu bažnyčioje ir baigiant torto dalybomis, bet ir įsigydami subatėnų pedagogų parengtą leidinuką „Subačiaus gimnazija“.

Pedagogų kolektyvą pasveikino Panevėžio apskrities viršininko administracijos Valstybinės švietimo priežiūros skyriaus specialistės: komisijos, tikrinusios mokyklos pasirengimą tapti gimnazija, pirmininkė Algė Verbėjienė, buvusi kupiškėnė Elena Stanienė, perdavusi apskrities viršininkės sveikinimą.

Sulaukta ir Nacionalinio egzaminų centro direktorės Danutės Šukienės, anksčiau dirbusios Vilniaus „Gabijos“ gimnazijoje, su kuria subatėnai yra parengę ir įgyvendinę ne vieną bendrą projektą ir į kurią lygiavosi siekdami gimnazijos statuso. Viešnia pasidžiaugė buvusių kolegų sėkme ir priminė, kad visa tai yra naujų įsipareigojimų pradžia, palinkėjo abiturientams sėkmės laikant egzaminus.

Seimo narios Vytauto Galvono vardu gimnazijai linkėjimus perdavė jo padėjėja Danutė Patrušauskienė.

Jubiliejaus proga mokyklos vadovų, pedagogų ir kitų darbuotojų triūsas buvo įvertintas padėkomis.

Rajono meras Jonas Jarutis Savivaldybės padėkos raštus įteikė direktoriaus pavaduotojai ugdymui Vidai Šeškuvienei, mokytojai Genei Vaičikauskienei, mokyklos bibliotekininkei Vidai Šateikienei.

Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius Švietimo ir mokslo ministerijos padėkas perdavė gimnazijos direktorei J. Ivanovienei, mokytojams: Reginai Urbonienei, Aušrai Tvarijonienei, Vidmantui Paliuliui.

Šio skyriaus padėkos atiteko direktoriaus pavaduotojai ūkio reikalams Marijai Morkūnienei, mokytojoms Danutei Šukienei ir Irenai Genovaitei Balčiūnienei.

Subačiaus gimnazijos padėkos neaplenkė gausaus jos pedagogų bei techninio personalo būrio. Jas gavo ir du gimnazistai – Domantas Milaknis ir Milda Šeškutė.

Pasibaigus renginio oficialiajai daliai, kurią vedė V. Paliulis ir Violeta Mičiulienė, paįvairino moksleivių koncertas, jo dalyviai patraukė į mokyklą, kur svečiai buvo pakviesti į furšetą, buvę bendramoksliai pratęsė bendravimą susirinkę klasėse.

Subačiaus gimnazijos direktorė Janina Ivanovienė džiaugėsi, kad jų ugdymo įstaigai per penkerius metus pavyko gauti gimnazijos statusą. Bene pirmą kartą to siekti jiems prieš dešimt metų, minint mokyklos 50-etį, buvo palinkėjęs pirmosios laidos abiturientas Aloyzas Vidugiris. Svarbiausias jų siekis – ugdymo kokybė ir jauki aplinka, kad mažas ir didelis jų bendruomenės žmogus jaustųsi saugiai.

Šiuo metu, anot direktorės, didžiausias troškimas – mokyklos pastato renovacija. Kad ji pajudės, teikia vilčių ir rajono mero J. Jaručio pažadas.

Ši šventė buvo gera proga pakalbinti muzikos mokytoją V. Paliulį ir jo pasiteirauti, ar tiesa sklandantys gandeliai, jog jis taikąs į Subačiaus seniūno kėdę.

V. Paliulis tų gandų nepaneigė ir patikslino, kad tik konkursas nulems, ar jis taps seniūnu. Pedagogas prisipažino, jog širdyje visuomet liks menininkas ir bent jau savo gitaristų tikrai neišsižadėsiąs, jei jo likimas pasisuktų kiek kita kryptimi.

V. Paliulis samprotavo, kad būdamas seniūnu jis galėtų padėti didesnei grupei žmonių, ne tik vaikams. Paklaustas, kokių seniūnijoje griebtųsi darbų pirmiausia, atsakė, jog skubiai imtų tvarkyti šiukšlynus, įkurtų seniūnijoje keletą naujų bendruomenių.

Per šventę išgirdome ir ne gandą, bet tikrą naujieną – Subačiaus gimnazijos direktorės pavaduotoja ūkio reikalams Marija Morkūnienė neseniai laimėjo konkursą Subačiaus lopšelio-darželio direktorės pareigoms ir netrukus turėtų pradėti eiti šias pareigas.

Užkalbinta moteris sakė, kad yra 1981 m. taip pat baigusi šitą mokyklą. (Aplinkiniai ją tada pažinojo kaip Breskytę.) Tuometiniame Šiaulių pedagoginiame institute įgijusi pradinių klasių ir dailės mokytojos specialybę Subačiuje dirba nuo 1988 m. Dabartinėse pareigose – nuo 2003 m. Per tą laikotarpį nenutolo ir nuo pedagoginės veiklos – 5-12 kl. dėsto žmogaus saugą.

Jai darželio veikla gerai pažįstama. Vaikai čia užaugo. Norėtų ir toliau darželyje puoselėti etnokultūros kryptį. Yra dirbusi su vaikų tautinių šokių kolektyvu. Gal ir tėvelius pasiseks suburti šokiui.

Buvęs ilgametis Subačiaus vidurinės mokyklos direktorius (1969-1982 m.), chemijos mokytojas Petras Genys, tvirtino, kad gimnazijos statusas nors ir ne keičia paties mokslo bei mokymosi esmės, bet besimokančius verčia pasitempti.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video