2024/04/25

Viskam brangstant, rinkimai pinga

Rinkimų rezultatais yra nepatenkintos ne tik juose pralaimėjimą patyrusios politinės partijos ar atskiri politikai, bet ir rinkimų komisijų nariai, kurie šiemet už darbą gavo mažiau pinigėlių nei ankstesnių rinkimų metu.

Į redakciją kreipėsi jau keliuose rinkimuose iš eilės dirbusios komisijų narės, kurios tvirtino, kad šiemet darbo joms nebuvo sumažėję, bet pinigų gavo mažiau. Moterims pasirodė keista ir tai, kad rinkimų apylinkių, kuriose yra mažiau rinkėjų, komisijų nariai uždirbo daugiau už tuos žmones, kurie dirbo didesnėse apylinkėse.

Kupiškio apygardos rinkimų komisijos pirmininkės Vilmos Mažeikienės visų pirma pasiteiravome, kaip padalijami pinigai atskiroms rinkimų apylinkėms.

V. Mažeikienė pasakojo, kad pinigai skirstomi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nustatyta tvarka pagal rinkėjų skaičių atskiroje apylinkėje. Pasak pirmininkės, VRK paskiria lėšų visoms apylinkėms, o apygardos komisija jų negali nei padidinti, nei sumažinti.

Visų apylinkių pirmininkai, sausio 30 dieną dalyvavę apygardos komisijos posėdyje, buvo supažindinti su bendra VRK pateikta pinigų suma ir jos paskirstymu kiekvienai apylinkei.

Iš viso rinkimų apygarda gavo 129 416 litų. Ta suma ir buvo padalinta apylinkėms. Atskirai samdomam kompiuterininkui skirta 5 996 litai. Šis žmogus gavo patį didžiausią atlyginimą. Pasak V. Mažeikienės, tos sumos buvo skirtos ne tik atlyginimams, bet ir visoms išlaidoms. Iš VRK gautų beveik 130 000 litų darbo užmokesčiui teko 84 004 litai, socialinio draudimo įmokoms sumokėta 25 941 litas. Pajamų mokestis sudarė 16 960 litų.

V. Mažeikienės paklausėme, kodėl premijos už darbą buvo išmokėtos ne visiems komisijų nariams, o tik pirmininkams. Pasirodo, taip daroma pagal VRK patvirtintą finansavimo tvarką, nes ant pirmininkų pečių gula didesnė našta, su jais yra sudaroma materialinės atsakomybės sutartis, jie organizuoja komisijų darbą. Anot V. Mažeikienės, apygardos komisijos sprendimu premijos negavo tik Aukštupėnų rinkimų komisijos pirmininkė Greta Babickienė. Apie pažeidimus šioje apylinkėje “Kupiškėnų mintys„ jau kelis kartus rašė. Už tai pirmininkė ir negavo premijos.

Nepatenkinti atlygiu žmonės pasakojo, kad šalia premijų pirmininkams buvo ir dar kažkoks specialus pirmininkų fondas. V. Mažeikienė sakė, kad apie tokį fondą nieko nėra girdėjusi.

2004 metų rinkimuose į Seimą Kupiškio rinkimų apygardai buvo skirta daugiau lėšų nei šiais metais. Tada darbo užmokesčiui teko 6 833 litais daugiau. Komisijose dirbo 188 žmonės.

Šiuose rinkimuose apmokamų darbuotojų apygardoje buvo 230 ir rinkimų naktį dar buvo pasamdyti du papildomi kompiuterininkai, kurie turėjo operatyviai į kompiuterines programas suvesti iš apylinkių plaukiančius duomenis. 2004 metų rinkimuose komisijose dirbo 6–12 narių, o šiemet 8–16. Kai kurios apylinkės dar paprašė papildomai žmonių.

V. Mažeikienės nuomone, šiais metais komisijų nariai galėjo mažiau uždirbti būtent dėl šių priežasčių – darbo užmokesčiui buvo skirta mažiau lėšų, o jas reikėjo padalinti didesniam žmonių ratui. Be to, šiemet buvo įvesta naujovė – nuo kiekvieno darbo užmokesčio atskaičiuotas socialinio draudimo mokestis.

Atsakydama į klausimą apie tai, kad skirtingose komisijose dirbę žmonės gavo nevienodus atlyginimus, V. Mažeikienė patvirtino, kad taip gal galėjo būti ir dėl to, kad apylinkėse dirbo nevienodai žmonių, ir dėl daugelio kitų priežasčių. Kiekvieną individualų atvejį reikėtų aptarti atskirai, o komisijų nariai, abejojantys, ar jie gavo visus priklausančius pinigus, savo atlyginimus gali patys susiskaičiuoti. Viena darbo valanda VRK buvo įvertinta 4,31 Lt. Jei žmogus žino, kiek jis dirbo komisijoje valandų, jas gali padauginti iš 4,31 ir iš gautos sumos išskaičiuoti visus privalomus mokesčius.

Tiesa, tas apskaičiavimas nėra toks jau paprastas. Mat dar reikia atsižvelgti ir į kitus faktorius – ar tai buvo pirmaeilės, ar antraeilės pareigos, ar žmogus turi invalidumą, ar augina vaikus, ar yra pensininkas ir t. t.

Kaip ten bebūtų, aišku viena – kai viskas aplink brangsta, rinkimai pinga. O pinga tik nepaklausios prekės…

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video