2024/05/03

Tokią koaliciją inspiravo “Vytauto Mockaus „vojažai„

Išankstinės prognozės išsipildė – rajoną valdančiąją koaliciją sudarė valstiečiai liaudininkai, prisijungę dvi mažiau sėkmingai rinkimuose sudalyvavusias partijas. Pasak socdemų vado, būtent tokia koalicija susidarė… dėl konservatorių lyderio Vytauto Mockaus “vojažų„.

Trijų partijų – Valstiečių liaudininkų sąjungos, Socialdemokratų partijos ir Darbo partijos – rajono skyrių pirmininkai Jonas Jarutis, Rapolas Lukoševičius ir Virginijus Andrijauskas antradienį oficialiai pasirašė koalicinį susitarimą, kuriame skelbiama, kad šios partijos sudaro valdančiąją daugumą Kupiškio rajono savivaldybės taryboje.

Koaliciją suformavusieji pakvietė ir kitas partijas prisijungti prie koalicijos.

Žmonės kviečiami talkon

Paskelbus koalicijos įsipareigojimus, R. Lukoševičius pakvietė aktyviai į rajono valdymą įsijungti visus gyventojus ir sukurti iniciatyvių žmonių sambūrį, kuris galėtų siūlyti įvairius rajono problemų sprendimų variantus. Tas sambūris, žinoma, neturėtų sprendžiamojo balso, bet tai būtų viešumo garantas ir idėjų Tarybai nešėjas.

V. Andrijauskas, padėkojęs savo rinkėjams už paramą rinkimuose, atkreipė dėmesį į tai, kad Taryba dar nepradėjo darbo, bet pirmasis pasiūlymas gyventojams aktyviau dalyvauti rajono valdyme jau yra žingsnis į demokratiškumą.

Kalbėdamas apie koalicijos partnerius, J. Jarutis sakė, kad bendradarbiauti rajono valdyme buvo pasiūlyta visiems, išskyrus Tėvynės sąjungą, kuri atvirai demonstravo antagonizmą.

Darbo partijos pirmininkas V. Andrijauskas dar anksčiau išsakė, kodėl jo vadovaujama partija nutarė pasirinkti būtent šią koaliciją. Apie tai plačiau galėjote skaityti antradienio “Minčių„ numeryje.

Rapolas Lukoševičius atsivėrė

Valstiečių liaudininkų ir Darbo partijos skyrių pirmininkai valdančiosios koalicijos pasirašymo ceremonijoje buvo orūs ir apie rinkimuose pralaimėjusių kaltes nekalbėjo.

Tuo tarpu socdemų lyderis R. Lukoševičius, kuris į Tarybą nepateko dėl netiksliai deklaruotos gyvenamosios vietos, buvo gerokai nuoširdesnis. Jis pasakojo, kad gal ir buvo galima rajone sudaryti kitokią koaliciją, bet Tėvynės sąjunga veikė atgrasiais metodais. Jo tvirtinimu, konservatoriai ėjo pas kai kuriuos socdemus ir jiems siūlė aukso kalnus. R. Lukoševičius savo teiginį iliustravo pavyzdžiu, kai konservatoriai nueidavo pas vieną jo partijos žmogų ir pasakodavo, kad jį labai gerbia, bet netrukus kitam socdemui girdint pildavo purvą ant buvusio pašnekovo galvos.

R. Lukoševičiaus tvirtinimu, konservatoriai panašiais keliais ėjo ir kalbindami dabartinį rajono merą Leoną Apšegą bei vicemerą Joną Jarutį. Tokie metodai socdemus ir atgrasė nuo bendradarbiavimo su konservatoriais.

“Minčių„ paklaustas, kas tuos nedorus darbus dirbo, R. Lukoševičius atsakė, kad “tokius vojažus darė konservatorių lyderis Vytautas Mockus„.

Po tokio socdemų lyderio atviravimo atrodo, kad jei ne tie “V. Mockaus vojažai„, socdemai būtų pasirinkę konservatorius ir rajone būtų sudaryta visai kitokia koalicija V. Kubiliaus ir G. Kirkilo draugystės vardan.

Vadai dar neįvardinti

Po sutarties pasirašymo valdančiosios koalicijos partijų vadovai dar nenorėjo įvardinti, kas užims vadovaujančius postus rajone. Kol kas jie savo rinkėjams įsipareigojo parengti ir pasirašyti koalicijos bendros veiklos programą 2007 – 2011 metams ir ją pateikti iki pirmojo naujosios savivaldybės tarybos posėdžio, kuris turėtų įvykti balandžio pirmojoje pusėje.

Kol kas ši koalicija yra dar labai trapi. Ji turi tik 13 narių – devyni valstiečiai liaudininkai, du socdemai ir du darbiečiai. Turėdama tokią slidžią daugumą, koalicija gali turėti problemų priimant svarbius sprendimus. Matyt, valdančioji koalicija ne veltui kviečia valdžion ir kitas rinkimuose kažką laimėjusias partijas. Kažin, kas kitas?

Beje, koalicijos sudarymo ceremonija vyko Savivaldybės salėje, kurioje prieš pat pasirašymą būrys vyrų aptarinėjo Lielupės vandenų problemas. Tarp jų buvo ir liberalcentristų vadas Albertas Audickas, tačiau jis kažkodėl neparodė jokio susidomėjimo netrukus pasirašoma sutartimi ir ramiai iškeliavo, valdžią palikdamas kitiems. O kai kas galvojo…

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video