2024/05/18

Politikos turguje kardai žvanga dėl rinkėjų

Įsismaginusi žiema baigia numarinti paskutines iki savivaldybių tarybų rinkimų likusias dienas. Agitaciniu laikotarpiu visos politinės jėgos iš kailio neriasi stengdamosios įgyti kuo daugiau savo simpatikų. Nevisad joms tai sklandžiai sekasi.

Apie kai kurias balsuotojų vilionių, kurių tempai vis didėja, nuodėmes ir kitas šios politinės kampanijos aktualijas kalbėta ir penktadienį įvykusiame eiliniame Kupiškio rajono 23-osios rinkimų apygardos komisijos posėdyje.

Jame, pasiūlyta rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus, rašytinį pasižadėjimą davė nauja šios komisijos narė Virginija Bružienė. Buvo patvirtinti keturi specialieji paštai (Kupiškio pensionato, socialinių paslaugų centro, ligoninės ir policijos komisariato), kur rinkėjai dėl sveikatos būklės, amžiaus ar arešto bausmės atlikimo paskutinį trečiadienį, ketvirtadienį ar penktadienį iki rinkimų dienos galės balsuoti paštu. Tokių asmenų šiuo metu ligoninėje yra 86, socialinių paslaugų centre 27, pensionate 101. Areštuotų kol kas nebuvo.

Komisijos pirmininkė Vilma Mažeikienė informavo, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vasario 4 ir 8 dienų sprendimais pretendentų į rajono valdžia skaičius dar sumažėjo trimis asmenimis. Už teistumo nuslėpimą iš kandidatų sąrašų išbraukti Darbo partijos rajono skyriaus atstovai: Arūnas Bižys, Albertas Stukas ir Modestas Puišė.

Posėdyje pabrėžta, jog pirmąją politinės agitacijos savaitę, matyt, todėl, kad neatidžiai buvo išnagrinėtas Rinkimų įstatymas, padaryta pažeidimų. Dėl naudojimosi tarnybine padėtimi skleidžiant politinę agitaciją įspėtas Valstiečių liaudininkų sąjungos rajono skyriaus pirmininkas Jonas Jarutis. Įspėjimai taip pat pareikšti Naujosios sąjungos (už tai, kad agitaciniai plakatai buvo iškabinti ne rinkimų komisijos nustatytose vietose, o prekybos centre be jo savininko sutikimo), Liberalų sąjūdžio (prekės pakuotos į šios politinės organizacijos reklaminius maišelius) ir Darbo partijos (per bendruomenės šventę dalytos dovanėlės) Kupiškio skyrių vadovams. Keblumų turėta VRK kiekvieną pirmadienį siunčiant išorinės politinės reklamos ir agitacijos ataskaitas, nes Tėvynės sąjunga buvo uždelsusi VRK užsiregistruoti kaip politinės reklamos dalyvė.

Iki vasario 5 dienos rinkėjai privalėjo gauti rinkėjo pažymėjimus. Jų iki vasario 9 d. buvo įteikta 17675 arba 92 proc. Dar negavo daugiausia tie, kurie gyvena nenurodytu adresu arba išvykę uždarbiauti į užsienį. Prašymus dėl teisės balsuoti namuose ir įrašyti į savo rinkimų apylinkių sąrašus iki šiolei pateikė atitinkamai 807 ir 66 kupiškėnai.

Komisija apsvarstė Naujosios sąjungos (socialliberalų) Kupiškio skyriaus skundą dėl Virbališkių 23-osios rinkimų apylinkės pirmininko Arvydo Audicko, į šią komisiją rekomenduoto Liberalų ir centro sąjungos, Rinkimų įstatymo organizuojant komisijos darbą galimų pažeidimų. Nutarta jį įspėti. Aptarta ir balsavimo iš anksto, kuris vyks vasario 21 ir 22 dienomis nuo 12 iki 20 val. Savivaldybės pastate, tvarka. Paskirti tuo laiku balsavimą organizuosiantys rinkimų apygardos komisijos nariai.

——-
Autorius: Algirdas PETRULIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video