2024/05/18

Žiemos rytmečiais kelias vis kitoks

Šią savaitę nebuvo dienos, kad “Minčių„ skaitytojai nebūtų kreipęsi į redakciją telefonu ar nesidaliję samprotavimais internetinėje svetainėje apie kelių (ne)priežiūrą prasidėjus tikresnei žiemai. Vis kas nors esą ne taip. Viena Noriūnų krašto gyventoja piktinosi tuo, kad esą seniūnas Audronijus Zulonas kelių valymo techniką pirmiausia nukreipiantis į tas puses, kuriose gyvena giminaičiai ar draugai. Vis akcentavo Buivėnų kelią. O kitas lengvojo automobilio vairuotojas apie situaciją, į kurią patekęs sausio 23 dieną priešpiet, kalbėjo labai konkrečiai. Skubėjęs aplankyti sergantį giminaitį Palėvenės kaime, tačiau tokio sumanymo turėjo atsisakyti, nes rizikavimą važiuoti iš Noriūnų gyvenvietės nuokalne kiekvienas būtų pavadinęs savižudybe. Susidūręs su tokia situacija gyvenvietėje, ar galėjo tikėtis įvažiuoti į kaimą ten esančia stačia įkalne?

Ketvirtadienį ne juokais sujudo ir virbališkiečiai – Kupiškio seniūnijos atokesnės vietovės žmonės piktinosi, kad, storiau prikritus sniego, pasijuto užribyje, niekam nerūpėjo, ar jie gali pravažiuoti lengvaisiais automobiliais.

Tokie signalai buvo pretekstas pasidomėti, ar žmonės, kurių kasdienybė jau nebeįsivaizduojama be lengvojo automobilio, gali būti garantuoti, jog po gausesnio sniego ar pūgos neliks be duonos ar nenuvežę savo vaikų pas gydytoją. Be to, gali likti nepasiekiami ir ir išsikvietę greitąją medicininę pagalbą.

Noriūnų seniūnijos seniūnas Audronijus Zulonas vakar “Mintims„ sakė, jog prižiūrimų vietinių kelių susidaro per 90 kilometrų. Toks nuotolis vienu ypu nesutvarkomas. Po gausesnio sniego pirmiausia rūpinamasi valyti tuos kelius, kuriais važiuoja mokyklų mikroautobusai, -į Rudilius ir iki Morkūniškio, Siaurių, Palėvenės, Byčių kryptimis. Pašnekovas neneigė, kad ir seniūniją pasiekę priekaištai, jog nuo žvirkelių nevalomas sniegas, tačiau tai daryta su tam tikru išskaičiavimu: rudenį po smarkių liūčių nebesuspėjo nugreideriuoti žvyrkelių, tai dabar tas sniegutis suvažinėtas tik gerino kelius. Seniūnija kelių priežiūros darbams samdosi žmones ir techniką iš UAB “Nodama„. Slidžioms nuokalnėms, įkalnėms pabarstyti smėlio-druskos mišinio perkama iš kelių tarnybos, o pats darbas atliekamas samdomo žmogaus – semtuvu. Dabar esą jau sunku nustatyti, kodėl sausio 23 dieną leduku padengta nuokalnė nebuvo pabarstyta.

Subačiaus seniūnijos seniūnas Antanas Varnas tvirtino, kad pastarosiomis dienomis iš gyventojų nusiskundimų dėl žvyrkelių nepriežiūros nesulaukęs. Iš 80 kilometrų vietinės reikšmės kelių bene ilgiausia atkarpa Lukonių kryptimi – iki ribos ties Siauriais. Jei kas kreipiasi, kad turi bėdos su sodybos keliuku, padedama ir jam. Dėl kelių priežiūros žiemą tariasi su ūkininkais, turinčiais reikiamos technikos. Subačiaus gyvenvietėje smėlio-druskos mišiniu barstomos tik pagrindinės – Kupiškio ir Biržų gatvės. Asfaltkelio atkarpa nuo Subačiaus gyvenvietės iki Subačiaus miestelio yra prižiūrima kelių tarnybos.

Kupiškio seniūnijos seniūnas Julius Vytautas Semėnas pripažino, kad priekaištas dėl laiku nenuvalyto kelio Virbališkių link buvęs teisingas. Kitur tarytum ir suspėta pasidarbuoti. Kaip ir ankstesniais metais bendradarbiaujama su ūkininkais, o dėl pagalbos Virbališkių kelyje kreipėsi į Kupiškio kelių tarnybą.

Susidarius slidžiai kelio dangai, besinaudojantiems vietinės reikšmės keliais paprastai būna keblumų – seniūnija neturi galimybių juos nužerti smėlio-druskos mišiniu. Tačiau didesnės rizikos kelių atkarpomis tenka pasirūpinti. Stambesnių gyvenviečių gyventojai žino, jog etatinių valytojų ten nėra. Pėsčiųjų takais, jų pabarstymu tenka užsiimti patiems, tačiau dėžės su smėlio-druskos mišiniu jose pastatytos.

UAB “Kupiškio komunalininkas„ direktorius Rimantas Stundys paaiškino, jog bendrovės akiratyje – tik miesto gatvių priežiūra. Pastarosiomis dienomis jose sniegą tirpdančios druskos prireikė 8 tonų. Šaligatvių valytojai, atrodo, irgi su darbu įsiveikia. Bet žmonėms įprasta reikalauti, jog vienu metu visur turi būti vienodai gerai. Iš tikrųjų prireikia ir trijų technika ar semtuvu valymų, kad galėtum pasakyti, jog padaryta gerai.

Gatvių priežiūros technikos turima pakankamai, miesto gyventojams tikrai nereikėtų baimintis, kad bus užpustyti ar turės čiuožti slidžiomis gatvėmis. Situacija yra stebima, kai reikia, valymo darbai pradedami 4 valandą.

VĮ Kupiškio kelių tarnybos viršininkas Ovidijus Zibavičius pabrėžė, kad dirbama nustatyta tvarka: pirmiausia valomi, barstomi krašto keliai – Panevėžio, Utenos, Rokiškio, Biržų kryptimis, tai turi būti atlikta nuo ketvirtos iki septintos valandos. Tik tada sukama į rajoninius kelius. Gyventojų priekaištai, kad neskubama pabarstyti rajoninių kelių – iš įpratimo. Pastaraisiais metais tokiems darbams skiriamos lėšos – minimalios. Jų užtenka smėlio-druskos mišinio tiekti tik į didesnio pavojingumo kelių atkarpas. Tokių yra Alizavos, Siaurių keliuose. Prie įkalnių ir nuokalnių paprastai yra supiltos krūvos smėlio-druskos mišinio, tačiau daugeliui vairuotojų nepatinka, jog saugaus važiavimo vardan patiems tenka pasidarbuoti su semtuvu.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video