2024/05/18

Pirmas valstiečių žingsnis – pirmoji klaida

Valstiečių liaudininkų sąjungos Kupiškio rajono skyrius antradienį pristatė savo kandidatų į rajono savivaldybės tarybą sąrašą ir savo rinkiminę programą. Apie tai pakankamai išsamiai “Mintys„ jau rašė, tačiau tenka pridurti, kad jau pirmajame priešrinkiminiame pasirodyme jie pažeidė įstatymą.

Rajoną valdančioji partija pirmoji surengė rinkiminį renginį visuomenei. Jame dalyvavo dauguma rinkiminiame partijos sąraše įrašytų žmonių ir kelios rinkėjos, kurios atakavo valstiečius joms rūpimais klausimais.

Faktai

Šis renginys buvo suorganizuotas 16 valandą, vadinasi, dar nesibaigus darbo dienai. Jame dalyvavo ne tik pirmieji rajono žmonės ( meras, jo pavaduotojas, Administracijos direktorius ), bet ir seniūnai, kiti savivaldybės darbuotojai, kurie tuo metu turėjo atlikinėti savo tiesiogines pareigas.

“Mintys„ gavo žmonių, kurie su įvairiais klausimais norėjo tuo metu kreiptis į savo tarnus, dirbančius savivaldybės padaliniuose, nusiskundimus. Gyventojai tarnautojų nerado darbo vietoje. Valdžios vyrai tuo metu dalyvavo rinkiminiame renginyje, kuris buvo lieptelis į jų užtikrintą gyvenimą kitai kadencijai. Kai kurie jų atvyko į politinį reklaminį renginį tarnybiniu, vadinasi, valdišku transportu.

Prielaidos

Tarkim, koks nors savivaldybės darbuotojas, priklausantis kokiai nors valdantiesiems nepriklausančiai partijai, sugalvoja darbo metu reklamuoti savo partiją ar pats save ir išvyksta į politinį renginį. Tuo metu jam paskambina vienas ar kitas rajono vadovas ir neranda tarnautojo darbo vietoje. Spėkit, kas bus, kai vadovas sužinos, kur pavaldinys išvyko. Vargu, ar būtų išlaikytos vienodos teisės dalyvauti rinkiminėse batalijose.

Įstatymas

Rinkimų įstatyme parašyta, kad Valstybės, savivaldybių pareigūnams ir Valstybės tarnautojams draudžiama naudotis tarnybine padėtimi – sudaryti sau ar partijai išskirtines rinkimų agitacijos sąlygas. Šį straipsnį pažeidęs asmuo gali būti patrauktas administracinėn ar baudžiamojon atsakomybėn įstatymų nustatyta tvarka.

Šiuo atveju, partijai priklausantys pareigūnai ar tarnautojai darbu metu buvo su tiesioginėmis pareigomis nesuderinamame užsiėmime, kai tuo tarpu interesantai jų laukė prie tarnybinių kabinetų durų. Žinoma, žmonės tuoj ėmė piktintis ir apie neaišku kur dingusius valdininkus skambinti “Mintims„.

Laikraštis, negaišdamas laiko ilgiems tyrimams ir nesiimdamas vertinti šio valdininkų išsibėgiojmo, pasikalbėjo su rinkimus organizuojančių institucijų atstovais.

Vertinimas

Kupiškio rinkimų apygardos Nr. 23 komisijos pirmininkės Vilmos Mažeikienės paklausėme, kaip ji vertina tokį valstiečių liaudininkų rinkiminį startą. Ji sakė, kad negali komentuoti, nes neturi jokio raštiško pranešimo apie tai, kad buvo padarytas nusižengimas vienam ar kitam įstatymo straipsniui. Puikiai žinodama apie šitą agitacinį renginį, V. Mažeikienė visgi teigė, kad ji neturi teisės nieko vertinti. Vertins Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), o V. Mažeikienės vadovaujamai komisijai yra suteikta teisė tik informuoti apie politinę agitaciją.

Paskambinome į VRK jos teisininkui Edmundui Sakalauskui, kuris, pasirodo, jau žinojo apie mus dominantį rajonų valstiečių liaudininkų rinkiminį startą. Matyt, V. Mažeikienė atliko savo pareigą informuoti VRK.

E. Sakalauskas, iš pradžių pažėręs visokių įstatymų subtilybių, pasakė, kad valstybės tarnautojams (jiems yra prilyginami ir savivaldybės tarnautojai) darbo metu negalima dalyvauti politinėje veikloje ir politinėje agitacijoje.

Kaip valstiečių liaudininkų rinkiminį prisistatymą vertina jų politiniai oponentai, jau net nebeklausėme.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video