2024/05/02

Rinkimų apygardos komisija primena artėjančius rinkimus

Vos daugiau nei mėnuo lieka iki rinkimų, kai mums bus suteikta teisė išreikšti aktyvią pilietinę poziciją. Ar išties rajono rinkėjai bus aktyvūs, parodys laikas. Tuo tarpu, kaip ir visoje šalyje, savo darbą tęsia Kupiškio 23 rinkimų apygardos komisija. Sausio 15-ąją, komisija vadovaujama jos pirmininkės Vilmos Mažeikienės, posėdyje svarstė tris klausimus.

Vienas iš svarbiausių šio posėdžio klausimų buvo rajono rinkimų apylinkių komisijų pirmininkų rašytinis pasižadėjimas dorai atlikti jiems patikėtas pareigas. Iš 24 rinkimų apylinkių pirmininkų posėdyje nedalyvavo 3 – Naivių, Noriūnų ir Juodpėnų komisijų pirmininkai. Vėliau komisijos pirmininkė V. Mažeikienė pranešė, kad jie dėl vienų ar kitų aplinkybių atsisakė eiti rinkimų apylinkės pirmininko pareigas.

Kiti, 21 rajono apylinkių rinkimų komisijų pirmininkai, kurie buvo patvirtinti dar sausio 10 d., davė rašytinius pasižadėjimus eiti šias pareigas ir jiems buvo įteikti pažymėjimai. Tad nuo praėjusio antradienio jiems draudžiama bet kokia politinė agitacija ar bandymai kitais būdais lemti rinkėjų nuomonę. Analogiški reikalavimai, kai pasirašys pasižadėjimus, bus taikomi ir šių komisijų nariams. Artimiausiu metu rajono rinkimų apylinkių pirmininkai turi išsirinkti savo pavaduotojus ir sekretorius, ir tai privalo atlikti iki sausio 25 d. Taip pat rinkimų apylinkių pirmininkai kiek įmanoma greičiau turi įvertinti balsavimo vietų ir rinkimo dieną reikalingo inventoriaus (kabinų, balsadėžių, užuolaidų) tinkamumą.

Posėdyje rinkimų apygardos komisijos nariai buvo supažindinti ir su Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko raštu Nr. 26, kuriame yra informuojama, kad iš Kupiškio rinkimų apygardos Nr. 23 komisijos narių yra atleidžiama (jai pačiai prašant) Ramunė Semėnienė. Jos vietą, rajono Savivaldybės administracijos direktoriui Žilvinui Aukštikalniui rekomendavus, užims Vida Vaitonienė. Jau šiame posėdyje nauja narė pasirašė pasižadėjimą ir gavo komisijos nario pažymėjimą.

Antrasis pastarojo posėdžio klausimas, kaip to reikalauja Rinkimų įstatymas, buvo skirtas išorinei politinei reklamai ir konkrečioms vietoms reglamentuoti. Rajono Savivaldybės administracija pasiūlė atitinkamas vietas, kurias sutartinai priėmė 23 rinkimų apygardos komisija. Politinei išorės reklamai skiriamas 6 kv. m ploto stendas. Kupiškio mieste pagal rinkimų apylinkių skaičių bus įrengti trys tokie stendai. Račiupėnų rinkiminės apylinkės Nr. 7 gyventojai su kandidatų sąrašais ir kita svarbia informacija galės susipažinti Jaunimo gatvės žaliojoje zonoje, prieš gyvenamųjų namų kvartalą, pastatytame stende, Kupos rinkimų apylinkės Nr. 8 rinkėjams skirtas stendas bus įrengtas Krantinės gatvėje, ties Kupos pašlaite, Senamiesčio rinkimų apylinkės Nr. 9 stendas – Vilniaus ir B. Žekonio gatvių sankirtoje. Rajono miesteliuose politinei rinkimų išorės reklamai skirti stendai bus statomi prie parduotuvių, kultūros ir laisvalaikio centrų, miestelių skveruose ar aikštėse.

Trečiuoju klausimu, kaip jau buvo minėta, vietoje atsisakiusių eiti rajono rinkimų apylinkės pirmininko pareigas (Naivių, Noriūnų ir Juodpėnų) buvo patvirtinti nauji kandidatai. Naivių rinkimų apylinkės Nr. 13 pirmininku išrinktas pensininkas Pranas Bajoras (socialdemokratai), Noriūnų rinkimų apylinkės Nr. 14 – Renata Kabišaitienė (liberalcentristai), Juodpėnų rinkimų apylinkės Nr. 6 pirmininke patvirtinta Zosė Vilkanauskienė (Darbo partija).

Tad dabar daugiausia komisijų vadovų turės liberalcentristai – 7, po 5 savo deleguotus atstovus turės valstiečiai liaudininkai ir Tėvynės sąjunga, po 2 socialdemokratai, Darbo partija ir R. Pakso koalicija “Už tvarką ir teisingumą„, 1 atstovą savivaldos rinkimuose turės ir krikščionys demokratai.

Posėdyje komisijos pirmininkė V. Mažeikienė priminė, kad jau nuo šių metų, pagal naują Rinkimų įstatymą nebus vykdomas balsavimas paštu. Tiesa, bus sudaryti atskiri balsuojančiųjų namuose sąrašai. Pas šiuos žmones privalės atvykti ne mažiau kaip du rinkimų apylinkės nariai (skirtingų partijų atstovai) ir vietoje priimti rinkėjų balsus.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video