2024/05/05

Suklusimai užkliuvus

Trečiadienį Kupiškio r. savivaldybės viešosios bibliotekos parodų salėje atidaryta dailėtyrininko, žurnalisto, mūsų krašto patrioto, tai liudijančio ne kalbomis, o nuveiktais darbais – išleistais leidiniais apie gimtą kraštą – Vidmanto Jankausko fotodarbų paroda „Suklusimai“.

V. Jankauskas teigia rašantis ir fotografuojantis daugiau kaip ketvirtį amžiaus. Parodoje eksponuojamos nuotraukos – iš kelerių pastarųjų metų ciklų ir serijų. „Čia sąmoningai nėra plačių mostų ir panoramų, nes platumoms trūksta intymumo, tiesioginės kalbos. Ši paroda apie tai, kas padeda bendrauti be tarpininko“, – savo parodos anotacijoje rašo V. Jankauskas.

Pasak nuotraukų autoriaus, darbas fotografo, įamžinančio vietoves, žmones – sunkus. Tačiau V. Jankauskas dirbąs ir jį. Tam reikia skirti daug laiko, išlaukti tam tikro apšvietimo. „Aš laiko neturiu, ir iš fotografo pasidariau žmogumi su fotoaparatu. Užkliūvu už vaizdo ir nufotografuoju. Kaip ir vagis, jei nereikia, – negvelbia, taip ir fotografas, – jei neužklius akis, nefotografuos. Taip šalia didesnių serijų atsiranda kadrų, prie nieko nepritampančių“, – pasakojo mūsų kraštietis. Parodai būtent tokias, kviečiančias suklusti, fotografijas jis teigė rinkęs iš tūkstančio kadrų. Lankytojams paliekama visiška laisvė jose išvysti tai, ką konkretus kadras kalba konkrečiam žmogui.

Sausio mėnesį turėtų pasirodyti dar vienas vertingas V. Jankausko darbas – jo sumanyta ir redaguojama kupiškėnų enciklopedija. Nemažos apimties – apie 600 puslapių – leidinys viena koja jau spaustuvėje: atliekama paskutinė korektūra.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video