2024/05/05

Populiari moteris pajuto tikrąjį politikos skonį

Praėjusiame numeryje rašėme apie paskutinį rajono Savivaldybės tarybos posėdį, kuriame aiškiai kvepėjo rinkimais. Šiandien skaitykite pasakojimo tęsinį.

Praėjusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje daugiausiai aistrų sukėlė du iš pirmo žvilgsnio nekalti klausimai – leidimas rajono savivaldybės kontrolierei Vilmai Mažeikienei dirbti kitą darbą ir dalies buvusios pradinės mokyklos pirkimas Uoginių kaimo bendruomenės reikmėms.

Šuo loja, o karavanas eina

Tarybos nariams pateikus tvirtinti sprendimą dėl leidimo Vilmai Mažeikienei dirbti Kupiškio rajono rinkimų apygardos Nr. 23 komisijos pirmininke, opozicijos nariai visų pirma pasiteiravo, kodėl reikia Kontrolieriaus tarnyboje įvesti papildomą pareigybę, jeigu kontrolierė V. Mažeikienė nėra apkrauta darbais. Kitaip juk papildomų darbų nesiimtų. Aistros įkaito dar labiau, kai paaiškėjo, jog Vyriausioji rinkimų komisija jau patvirtino V. Mažeikienę rinkimų komisijos pirmininke, o Taryba tik dabar prašoma leisti jai dirbti šitą darbą. “Vėl vežimą pastatėte prieš arklį„, “Mus laiko kvailių vietoje„ – piktinosi kai kurie Tarybos nariai. Jų nuomone, toks sprendimas negalėjo būti priimtas be Kontrolės komiteto žinios. V. Mažeikienė dabar savo tiesioginio darbo metu užsiims rinkimų reikalais, atimančiais pakankamai daug laiko. Opozicija pareiškė, kad meras, matyt, yra suinteresuotas, jog kontrolierė neturėtų laiko kontroliuoti Savivaldybės, o dirbtų kitame veiklos bare. Nepaisant pareikšto nepasitenkimo, V. Mažeikienė jau dirba rinkimų komisijos pirmininke.

Politinis namas

Tarybos nariams buvo pristatytas sprendimo projektas dėl dalies buvusios pradinės mokyklos pastato, dabar priklausančio Jurijui Keburiui, Uoginių kaime pirkimo už dvidešimt tris su puse tūkstančio litų. Projekto rengėjai nurodė, kad tas negyvenamas patalpas numatoma pirkti iš rajono Savivaldybės administracijos Infrastruktūros objektų ir modernizavimo programos lėšų. Nupirkus pastato pirmąjį aukštą, jis turėtų būti perduotas Uoginių bendruomenės reikmėms. Žinant, kad Taryba paprastai teigiamai sprendžia bendruomenių interesus, atrodė, kad šis klausimas bus greitai išspręstas, tačiau Tarybos narys Vytautas Mockus paklausė posėdyje dalyvavusios Uoginių bendruomenės pirmininkės Zitos Kaušakienės, ar jai neteko dėl to pastato politiškai pasiaukoti – iš vienos partijos išstoti ir įstoti į kitą. Darėsi įdomu. Z. Kaušakienei atsakius, kad iš vienos partijos ji išstojo, bet dar niekur neįstojo, pasidarė dar įdomiau.

“Mintys„ nutarė detaliau pasidomėti, kokios čia turimos galvoje politinės peripetijos.

Pareiškimas dėl išstojimo iš Darbo partijos

Darbo partijos rajono skyriaus pirmininkas Virginijus Andrijauskas “Mintims„ papasakojo tokią istoriją: “Visų pirma, reikia pasakyti, kad Z. Kaušakienė dar neišstojo iš partijos. Ji buvo ir tebėra mūsų partijos narė. Z. Kaušakienė yra tikrai geras žmogus, aktyviai dalyvavo ir partijos veikloje, ir gerbiama bendruomenės. Buvo gautas jos žodinis sutikimas partijos sąraše kandidatuoti į savivaldybės tarybą.

Praėjusios savaitės pirmadienį ji atėjo ir pasakė, kad turi išstoti iš partijos. Kai pabandėme išsiaiškinti, kokia čia situacija, ji tiesiai šviesiai pasakė, kad ją Valstiečių liaudininkų partijos lyderiai Julius Semėnas, Jonas Jarutis ir Genė Žilinskienė įtikinėjo, kad norint įsigyti pastatą bendruomenei, Z. Kaušakienė turi palikti darbiečius ir įstoti į Valstiečių liaudininkų partiją.

Pirmadienį mes Z. Kaušakienei išaiškinome, kad Taryba palaiko kaimo bendruomenes, todėl tą pastatą nupirks bet kokiu atveju. Atrodo, kad ji suprato ir pirmadienį pareiškimo nepaliko. Antradienį Z. Kaušakienė vėl atėjo ir šį kartą pareiškimą jau paliko. Kas nutiko per tą parą, negaliu paaiškinti. Manau, buvo pritaikytos kažkokios poveikio priemonės.

Dabar mes turime jos prašymą, bet jo dar nesvarstėme. Iš darbo žmogų atleidžia per keturiolika dienų, o partijoje yra sava tvarka. Kai bus susirinkimas (kol kas jo šaukti nėra būtinybės), tada ir apsvarstysime. Per prievartą jos partijoje nelaikysime. Tačiau jeigu ji bus Valstiečių liaudininkų partijos rinkimų sąraše, būdama mūsų partijos nare, tada jau tikras Tvyn Pyksas.„

Formuojasi keista koalicija

Valstiečių liaudininkų partijos rajono skyriaus pirmininkas J. Jarutis, išgirdęs tokį įvykių interpretavimą, pavadino jį absurdu. Jis sakė, kad, turimomis žiniomis, į Darbo partiją buvo surašyta nemažai žmonių, dirbančių pieno punktuose. Jiems buvo pakištas lapas, ir žmonės pasirašė. Kai žmonės pamatė, kas ten dedasi, normalu, kad iš jos nori išeiti. J. Jaručio nuomone, moterį terorizuoja būtent Darbo partija, nesvarstydama jos pareiškimo.

Vicemeras tvirtino, kad partija netaikė jokios prievartos, tiesiog beveik visiems bendruomenių pirmininkams pasiūlė būti rinkiminiame sąraše. Vieni sutiko, kiti – ne. Tai laisvas žmonių apsisprendimas.

Beje, J. Jarutis atkreipė dėmesį į tai, kad Tarybos posėdyje, kuriame ir prasidėjo ši istorija, paaiškėjo, kad formuojasi aiški antikoalicija – konservatoriai su Darbo partija. “Nors tai ir nonsensas, bet Kupiškyje taip daroma„, – teigė vicemeras.

“Pas valstiečius neatėjau ir nesiruošiu ateit„

Išgirdę du visiškai priešingus vertinimus, nutarėme pakalbinti politinių rūpesčių prislėgtą Zitą Kaušakienę. Ji yra populiari Uoginių bendruomenės pirmininkė, todėl yra didelė galimybė, kad jai esant vienos ar kitos partijos rinkimų sąraše, ta partija gali gauti vos ne visus čia gyvenančių žmonių balsus.

Šių įvykių stipriai paveikta moteris sunkiai valdydama emocijas mums tvirtino nežinanti, kodėl taip pasakoja V. Andrijauskas, bet ji nepatyrė jokios prievartos. Paklausta, kodėl būtent dabar ji atnešė savo pareiškimą išstoti iš Darbo partijos, Z. Kaušakienė sakė, kad jį atnešti ruošėsi jau seniai, dar nuo vasaros. Į partiją ji irgi įstojo tam nesubrendusi. Moteris sakė, kad dabar supratusi, kad pareiškimas dėl išstojimo buvo įteiktas netinkamu laiku, tačiau ji jau prieš kelias savaites yra informavusi V. Andrijauską, kad nori būti išbraukta iš partijos rinkimo sąrašo.

Z. Kaušakienė sakė: “Aš neatėjau pas valstiečius ir nesiruošiu ateit„. Politika jai jau sugadino pakankamai sveikatos.

Faktai yra tik du

Pateikėme visų trijų šios istorijos pusių vertinimus ir nesiimsime daryti kažkokių išvadų ar apibendrinimų. Skaitytojas pats tegul susigaudo. Faktus matau tik du. Pirmasis – rinkimai jau tikrai prasidėjo. Antrasis – politikoje nėra vietos silpnesnių nervų žmogui.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video