2024/05/05

Gydymas pagal ministro receptą

Baigiantis metams nesunku įsitikinti, kad opiausia problema kaip ir buvo taip ir tebelieka medicininių paslaugų prieinamumas mūsų rajone. Rinkimų portfelius beruošiantys politikai puikiai suvokia, kad didžiausius rinkiminius dividendus duos (arba juos sumažins) sveikatos sistemos stabilizavimas mūsų rajone.

Bent kartą tapome lyderiais šalyje

Tai puikiai suvokia dabartinė valdančioji dauguma, į šių problemų sprendimą, o teisingiau pasakius, į jų viešinimą, pretenduoja ir opozicija.

Jei būtų sudaromas operatyviausiai į Vyriausybės pasiūlymus reagavusių įstaigų penketukas mes, neabejotinai, taptume lyderiai, nes bene iš 20 respublikos ligoninių, kurioms buvo siūlomas analogiškas restruktūrizacijos kelias, jį vieninteliai tepasirinko kupiškėnai. Tad šiandien turime tai, ką turime. 2004 m. panaikinti nervų ligų, LOR, nėštumo patologijos ir ginekologijos skyriai, 2005 m. sujungti chirurgijos ir traumatologijos skyriai bei pirmas ir antras terapijos skyriai. 2006 m. traumatologijos – chirurgijos skyrius perorganizuotas į dienos chirurgijos skyrių.

“Mintis„ Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnai informavo, kad ligoninių statuso keitimas nebuvo priverstinio pobūdžio. Tiesa, šį prievartinį uždavinį neretai lemia medicinos specialistų trūkumas, arši konkurencija tarp regioninių ligoninių.

Kad Kupiškio ligoninės restruktūrizacija, siekiant ligoninę paversti minimalia, yra diskutuotina, patvirtina ir Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininko Antano Matulo iniciatyva į Kupiškio ligoninę atsiųsti medicinos audito inspekciją, kuri ir turės išanalizuoti medicininių paslaugų prieinamumą mūsų rajone. Beje, sausio mėnesį ši inspekcija tikrins ir ligoninės, ir pirminio asmens sveikatos priežiūros (PASP) centro veiklą.

Kalėdoms ligonius vaišins keptais obuoliais

Tarp kupiškėnų vėl bandant provokuoti diskusijas apie nepakankamą medicininių paslaugų spektrą mūsų rajone, Kupiškio ligoninės vyriausiasis gydytojas Povilas Rimkus surengė spaudos konferenciją. Jos metu buvo bandyta pasikalbėti konkrečia faktų, o ne įspūdžių ar spėlionių kalba.

Vyr. gydytojas pristatė pacientų apklausos ligoninės skyriuose (vykdyta lapkričio mėn.) ir Kupiškio ligoninės konsultacinės poliklinikos pacientų apklausos rezultatų analizę (spalio mėn. duomenys). Vargu, ar galima tikėtis iš tokios apklausos objektyvios tiesos, nes pacientas, žinoma, nenorės konfliktuoti su jį gydančiais medikais.

Iš šios medžiagos, kuri ruošiama ir sisteminama laukiant audito, paaiškėja, kad net 96 proc. konsultacinės poliklinikos respondentų (jų buvo 100) teigia, jog konsultacinės poliklinikos registratūroje jie yra maloniai priimami ir visapusiškai informuojami. Priėmimą pas gydytoją pagal talonėlius labai gerai vertina 43 proc. respondentų ir tik 3 proc. – nepatenkinamai.

Konsultacinės poliklinikos pacientai pageidauja: greičiau patekti pas specialistą, ypač okulistą, kad greičiau registruotų, pavyzdžiui sergančius glaukoma; ateiti, kai suserga, o ne laukti ilgoje eilėje pagal talonus; naujo neurologo, pageidauja ir kad gydytojai nevėluotų į darbą, kad vaistų platintojai neitų pas gydytoją darbo metu ir kt. Taip pat pacientai norėtų: daugiau naujų, jaunų specialistų; užsiregistruoti ne pagal siuntimą ir nemokamai, nes ir taip daug mokesčių yra sumokama ir kt. Be to, konsultacinės poliklinikos pacientai pageidautų ir stomatologo, dantų gydymo kabineto; kavinės, kad veiktų ligoninės bufetas (ši problema jau išspręsta. – Aut past.); kad pilvo organų echoskopijas darytų patogesniu laiku (pvz. 9 val. ryto). Pasak vyr. gydytojo, nuo sausio 1 d. echoskopijos bus atliekamos du kartus per savaitę, pacientams patogiu laiku.

Ligoninėje buvo apklausti 145 pacientai: 100 vidaus ligų skyriuje, 25 dienos chirurgijos ir 20 vaikų ligų skyriuose. Gydytojo dėmesį vizituojant pacientą labai gerai vertina 61 proc. ligonių, nepatenkinamai – 1 proc. Personalo elgesį su pacientais priėmimo skyriuje labai gerai vertina 54 proc., 10 proc. šį procesą vertina tik patenkinamai. Bendrą gydymąsi ligoninėje labai gerai vertina 47 proc. pacientų, ir 4 proc. – patenkinamai. Tokia tat formali VšĮ Kupiškio ligoninės apklausos statistika. Žinoma, už kiekvieno skaičiaus slypi konkretus žmogus ir realios problemos, su kuriomis tenka susidurti susirgus. Tiesa, ligoninės pacientai tarp svarbiausių pageidavimų įvardino gan prastą maitinimą. Šiuo metu, sekant Rokiškio ligoninės pavyzdžių ligonius maitina žemaičių įmonė – “Kretingos maistas„. Maisto racioną papildyti daržovėmis lyg ir nebūtų sudėtinga, bet čia taikomi atskiri maisto higienos ir standartų vertinimai. Kaip juokavo P. Rimkus, išimtis galbūt bus padaryta tik Kalėdų metu. Pati ligoninės vyr. sesuo žadėjo ligonius vaišinti skaniai ir namuose iškeptais obuoliais…

Chirurgijos skyriaus (dienos centro) vizija tebėra mįslė

Ir tiems, kurie patyrė vienokių ar kitokių traumų, ar neatidėliotinai prireikė chirurgo pagalbos, ir besirūpinantiems medicininių paslaugų prieinamumu rajone aktualiausiu klausimu išlieka chirurgijos skyriaus reorganizavimas į dienos chirurgijos skyrių. Šioje vietoje vyr. gydytojas P. Rimkus taip pat rėmėsi konkrečia statistika. Štai 2004 m. operacijų skaičius ligoninės chirurgijos skyriuje – 640, 2005 m. – jau tik 500, o skyrių reorganizavus į dienos chirurgijos skyrių per vienuolika 2006 m. mėnesių buvo atlikta 314 operacijų. Beje, visais atvejais dominavo odos ir poodinio sluoksnio operacijos. Susimąstyti verčia tas faktas, kad 2004 m. bendras operacinis aktyvumas – 50,7 proc., 2005 m. – 58,1 proc., o štai per vienuolika šių metų mėn. šis aktyvas siekė net 73,0 proc. Įdomu, kaip čia išeina, operacijų skaičius mažėja, o operacinis aktyvumas auga?!

Tiesa, P. Rimkus akcentavo, kad , pavyzdžiui, 2005 m., kai ligoninėje veikė chirurgijos skyrius, tai yra dirbo samdyti chirurgai ir anasteziologai buvo atlikta 500 operacijų ir mokos fondas tąkart siekė 115,2 proc. Šį skyrių reorganizavus į chirurgijos dienos skyrių per dešimt mėn. atlikta 300 operacijų ir mokos fondas tesudarė 60 proc. Štai šioje vietoje ir būtų galima kelti esminį klausimą ar tik minimizuojant Kupiškio ligoninę nepradėta taupyti pacientų, t.y jų sveikatos sąskaita!?

Vyr. gydytojas čia pat informavo, kad nuo 2007 m. sausio 1 d. (prieš pat pasirodant medicininio audito inspekcijai. – Aut. past.) chirurginę-traumatologinę pagalbą šeštadieniais teiks Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centras.

Taip pat ir ligoninės priėmimo skyriuje nuo šeštadienio 18 val. iki sekmadienio 18 val. kartu su terapeutu, pediatru, reanimatologu dirbs ir chirurgas.

Bet ar nebūtų protingiau ir visoms pusėms palankiau atstatyti Kupiškio ligoninės rajoninį statusą (kol specialiai įrengtos operacinės nevirto slaugos palatomis)?

Pasak P. Rimkaus, norint atgaivinti chirurgijos skyrių būtų reikalingi 4 chirurgai, 4 traumatologai, 4 anesteziologai ir 8 operacinės darbuotojos. Šiuo metu čia dirba 10 darbuotojų, o reikėtų 35. Mokos fondas sudarytų 278 proc., t.y. vien tik šiam skyriui reikėtų skirti apie 1 mln. litų.

Vadinasi, visgi Kupiškio ligoninėje taupoma žmogiškųjų resursų ir pacientų sveikatos apsaugos sąskaita?

Vyr. gydytojas P. Rimkus tvirtina, kad jis mato kitą šios sudėtingos problemos sprendimo būdą. Apie jį, beje, kalbėta ir šalies ligoninių vyr. gydytojų susirinkime Birštone. Ten dalyvavo ir Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkas A. Matulas. Mūsų ligoninės vyr. gydytojo pasiūlymas – rajonuose, kuriuose bus tokia padėtis (ar ji tikrai bus?- Aut. past.) kaip pas mus, būtina steigti traumatologinius punktus, kuriuose ištisą parą budėtų chirurgas. Tokia praktika, pasak P. Rimkaus taikoma Palangos ligoninėje.

Betgi mes neturėtumėme pamiršti, kad Palangos ligoninė yra globojama tiek žmogiškais faktoriais, tiek ir ekonominiais turtingos Klaipėdos ligoninės. O mes?!

Ministras žada, bet ar žino?

Paskutiniame šių metų susitikime su Kupiškio ligoninės vyr. gydytoju P. Rimkumi atskiru klausimu tapo sveikatos apsaugos ministro Rimvydo Turčinsko (rajone ministras lankėsi kartu su Prezidentu Valdu Adamkumi) vizitas mūsų rajone. Ministro lengvai pažerti sveikatos problemų mūsų rajone sprendimo būdai (“Trūksta gydytojų? Bus. Reikia chirurgijos skyriaus? Atidarysim“.) ir priminimas , kad šiuo metu visos ligoninės visiškai aprūpinamos būtiniausiomis priemonėmis bei vaistais ir, kad pacientas neturi lėkti į vaistinę jų pirkti, mūsų ligoninės vadovams sukėlė šokią tokią sumaištį. Vyr. gydytojo pavaduotoja Roma Ramanauskienė patikslino, kad pinigai iš ligonių teritorinių kasų gaunami atsižvelgiant į paslaugą, tai yra pagal ligą. Pavyzdžiui, terapijos profiliams skiriama nuo 381,20 Lt iki 953 Lt. Šis įkainis – visam ligonio gydymosi laikotarpiui. Vieno lovadienio kaina – 149 Lt. Iš jų išskaičiavus išlaidas medicinos reikmėms ir paslaugoms, tarp jų ir ligonio transportavimo į kitas įstaigas išlaidas, maitinimą, medicinos personalo darbo užmokestį (kartu su mokesčiais Sodrai) patiems vaistams vienam lovadieniui belieka 3,06 Lt! Gydytoja retoriškai klausė, kokius medikamentus galima skirti ligoniui už šią sumą, jei, pavyzdžiui, vien lašelinė kainuoja 65 ct. Iki susitikimo su sveikatos ministru, kaip tvirtino gydytoja R. Ramanauskienė, nė vienas ligonis nemirė dėl vaistų trūkumo. Tačiau tiems, kurie nori efektyvesnio gydymo, efektyvesnių ir geresnių vaistų būdavo, rekomenduojama jų įsigyti patiems. Taip ir elgdavosi tie ligoniai, kurie gali sau tai leisti. Dabargi, po ministro apsilankymo, gydytojams duotas nurodymas neišrašyti ligonių pageidaujamų vaistų. Tokiu būdu bus daromi tikslūs skaičiavimai, kiek realiai bus išleidžiama vieno ligonio gydymui.

Remontas – aukščiausias Kupiškio ligoninės vertinimo kriterijus

Be abejo, kaip ir dera prieš šventes, Kupiškio ligoninės vyr. gydytojas P. Rimkus pasidžiaugė, kad ligoninės remontas vyksta taip, kaip ir buvo suplanuota. Kovo mėnesį turi būti atiduotas visiškai rekonstruotas reanimacijos skyrius, kaip žinoma, jau sutvarkytas priėmimo ir kardiologijos skyriai. Tiesa, visu pajėgumu kardiologijos skyrius pradės dirbti liepą, kada bus baigta sumontuoti ir gydytojų įsisavinta aparatūra. Išsyk po Trijų Karalių ligoninės penktame aukšte bus pradėti remonto darbai slaugos skyriuje.

Dar kartą apie pinigus

Vyr. gydytojas pasidžiaugė, kad kai kurie rajono gyventojai 2 proc. pajamų mokesčio skyrė būtent Kupiškio ligoninei. Iš viso buvo gauta 8000 Lt, už šią sumą vaikų ligų skyriui buvo nupirktas itin reikalingas modernus prancūzų gamybos inhaliatorius, o gydomosios fizkultūros padalinio inventorių papildė šiuolaikiškas saunariumas. Tiesa, juo kol kas naudojasi tik ligoninės personalas!

Siekiant sustiprinti Kupiškio ligoninės šviesių perspektyvų iliuziją vyr. gydytojas buvo paklaustas ar iš tiesų ir kokiu būdu pavyko sumažinti ligoninės įsiskolinimą, kuris, prieš pradedant jam vadovauti, siekė per 800 tūkst. litų.

Ligoninės vadovas patvirtino, kad šiuo metu skolininkams yra skolingi tik už du paskutiniuosius mėnesius.

Taip, skola gerokai sumažėjo, bet vėlgi, ar ne tų pačių pacientų sąskaita?!

Vyr. gydytojas patikino, kad ligonių ir įstaigos darbuotojų sąskaita niekada nebuvo ir nebus taupoma. Pasak vyr. gydytojo, per pastaruosius dvejus metus Kupiškio rajono savivaldybė iš biudžeto skyrė 250 tūkst. litų skoloms padengti.

Regis, VšĮ Kupiškio ligoninė nestokoja optimistinių planų ir prognozių. Konkretesnes išvadas tikimės sužinoti sausio pabaigoje, kai medicinos audito inspekcija išanalizuos medicininių paslaugų prieinamumo mūsų rajone galimybes. Jų išvadų objektyvumu nebus sudėtinga įsitikinti, nes ligoninės teikiamų paslaugų kokybę ir jų prieinamumą daugelis esame patikrinę savo pačių kailiu.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video