2024/05/18

Rajono keliai vokiškos druskos neregės

Ankstų šeštadienio rytą, išsiruošusius į turgų ar šiaip pakvėpuoti tyru oru, visai nemaloniai nustebino pirmasis sniegas. O teisingiau pasakius, ne kiek jis pats (gražu gi – balta), bet sniegu užverstos gatvės ir gatvelės. Ir nors jo danga nebuvo jau tokia didelė (vietomis siekė apie 15 cm), tačiau ir pėstieji ir važiuotieji ilgokai “buksavo„ vietoje.

Žiemos darbo grafikas

Dar gerokai prieš 7 val. ryto (tuo teko įsitikinti asmeniškai) Panevėžio regiono kelių VĮ “Kupiškio kelių tarnyba„ buvo nuvaliusi visus ar bent jau didžiąją dalį jai priklausančių miesto aplinkkelių pradedant Technikos ir baigiant Pergalės bei Vėžionių gatve.

Kad Kupiškio kelių tarnybai priklausantys keliai prižiūrimi ir nekelia didesnių problemų transporto eismui, žinoma, pasirinkus saugų greitį ir laikantis visų kelių eismo taisyklių, sekmadienio popietę “Mintims„ patvirtino ir šios įmonės viršininkas Ovidijus Zibavičius. Tiesa, jam ir Kupiškio kelių tarnybos darbuotojams savaitgalis jau spėjo priminti specifišką žiemos darbo grafiką.

Prie žiemos darbo grafiko, matyt, teks pratintis ir redakcijos darbuotojams, nes budintis redakcijos telefonas dėl sniegu užverstų miesto gatvelių ir ten “įkalintų„ automobilių netilo nuo pat 6 val. ryto.

Kas trukdo saldžiai miegoti

Ypač piktinosi komunalininkų ir kelininkų saldžiu miegu, kaip jiems atrodė, miestiečiai besiruošiantys į turgų ar apskrities centrą – Panevėžį. Jie stebėjosi kelių tarnybos neveiklumu (kaip vėliau paaiškėjo visai be reikalo. – Aut. past.)

Dolomitų, Kalkyno, Ežerėlio, č„žuolų bei Sinagogos gatvių gyventojai (redakcijai jų pavardės žinomos), atsikasę takelius savo kiemuose, patekdavo į nenuvalytas gatveles vedančias turgaus ar paties miesto centro link.

Po pokalbio su “Kupiškio kelių tarnybos„ viršininku O. Zibavičiumi paaiškėjo, kad šių gatvelių gyventojų kaltinimai jo vadovaujamai įmonei visai nepagrįsti. Kaip jau buvo minėta, ši įmonė prižiūri ir rūpinasi tik miesto aplinkkeliais ir bent jau pirmasis šių metų startas buvo tarnybos tinkamai ir laiku organizuotas.

Tiems gyventojams, kurie dar gyvena vadovaudamiesi lozungu “Viena partija ir viena tiesa!„ ir sunkokai susigaudo kas už ką atsakingas, reikia pasakyti, kad miesto gatveles prižiūri UAB “Kupiškio komunalininkas„, kuriam vadovauja Rimantas Stundys.

Bandymas ir šeštadienį, ir sekmadienį prisiskambinti į šią bendrovę tikslo nepasiekė. Visi informacijoje skelbiami telefonai buvo bežadžiai. Regis, kitaip ir būti negalėjo, mat informacijos telefonu “118„ buvo išsiaiškinta, kad “Kupiškio komunalininkas„ savaitgaliais nedirba, buvo pasiūlyta į šią bendrovę kreiptis pirmadienį nuo 7 val. ryto (gerai, kad ponas Dievulis sniego daugiau nedrėbtelėjo). Tiesa, O. Zibavičius patvirtino, kad kolegos R. Stundžio vadovaujami darbuotojai nuo pat ankstyvo šeštadienio ryto buvo atvykę apsirūpinti druskos ir žvyro mišiniu. Paties pono R. Stundžio mobilus telefonas tiek šeštadienį, tiek ir sekmadienį buvo arba išjungtas, arba malonus ir šiltas moteriškas balsas ne mažiau maloniai informuodavo, jog abonentui balso pašto paslauga yra išjungta.

Gerai sustyguotas darbas?..

Tiesos vardan reikėtų pasakyti, jog sekmadienį dar gerokai prieš pietus, bent jau č„žuolų gatvė buvo puikiai nuvalyta. Savo darbą nuo pat ankstyvo šeštadienio ryto gerai atliko ir nuo sniego šaligatvius valantys kiemsargiai, pažiūrėjus į jų veidus nelabai buvo matyti, jog pirmasis sniegas juos nuteiktų romantiškai. Vienas malonumas buvo važiuoti ir Palėvenės gatve. Kaip patvirtino sutikta šios gatvės gyventoja A. B., dėl blogai valomos gatvės skųstis tikrai netenka: “mat čia – ponų kvartalas„, – tvirtino moteris. Gatvė beveik visados būna nuvaloma dar prieš 6 val. ryto! Tokiu operatyvumu tikrai negali pasigirti to paties Kupiškio teritorijoje esančios Zuntės gatvelės senbuviai ir “naujakuriai„. Jei dar kairioji šios gatvės pusė (Kalkyno link) kartais greideriuojama, tai apie barstomą druską tai nė kalbos negali būti. Būtent tuo itin piktinosi šios gatvės gyventoja A.V. Beje, pono R. Stundžio derėtų paklausti, pagal kokią ir kelintų metų miesto schemą yra valomos bei prižiūrimos Kupiškio miesto gatvelės apskritai, kad ir ta pati Zuntės gatvė. Jei nuo kairiosiosi jos pusės (važiuojant nuo miesto) kartais dar ir pavalomas sniegas, tai į dešinę Zuntės gatvelės pusę mūsų komunalininkai apskritai bijo užsukti, nors ji tęsiasi beveik iki pat Kupiškio marių pylimo. Ar šios gatvelės dalies kupiškėnai gyvena atskiroje respublikoje, tuomet jau, ponai, pastatykit ženklą su “plyta„, bent jau bus aišku, kad čia yra atskiras, kitų asmenų nelankomas rezervatas, saugoma landšaftinė zona!

Vokiška druska galėtume ne tik maistą gardinti, deja…

O gal mažoms gatvelėms druska – pernelyg didelės prabangos ženklas. Derėtų paklausti mūsų gerbiamo mero. Beje, Aukštupėnuose ir šalia mero namų gatvėje druskos pėdsakų vakar pamatyti taip pat neteko. Gal iš tiesų taupome?! Pasirodo druska mūsų mieste – problema. Nors sostinėje ir Briuselyje sėdintiems valdininkams atrodo priešingai. Čia netgi atskirai, ministerijų ir ES klerkų svarstomas druskos, skirtos gatvių barstymui klausimas. Pasirodo, vokiška druska ant mūsų kelių visai ne miražas. Kaip pavyko susisiekti ir išsiaiškinti su Susisiekimo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Regina Sklepovič, įsigyti vokiškos druskos ir ja barstyti Lietuvos kelius pasiūlė Lietuvos automobilių kelių direkcija. Kalbama, kad pabarsčius snieguotus kelius vokiška druska neturėtų “apdruskėti„, tai yra, balti batai, o svarbiausia, ji mažiau kenktų ir patiems automobiliams, o ir šiaip pagerintų kelių būklę ir, galbūt, sumažintų avaringumą. Rodos, galėtume pradėti trinti rankas iš džiaugsmo, bet “Mintims„ O. Zibavičius tvirtino, kad kupiškėnai viešojo konkurso būdu yra užsipirkę žymiai pigesnės druskos iš Baltarusijos ( būtent jie laimėjo konkursą).

Susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius dar spalio 2 d. džiūgavo, kad šiais metais Lietuvos automagistralėse ir krašto keliuose bus vykdomas eksperimentas ir bus beriama ne tik baltarusiškos ar ukrainietiškos, bet ir vokiškos druskos.

Kadangi jau turime baltarusiškos druskos atsargų, turime nusiraminti, kad kaip ir daugelis, taip ir šis eksperimentas aplenks Kupiškio ir viso rajono kelius.

Bet gal ne tai svarbiausia. Svarbu, jog tiems, kam priklauso laiku ir neišskiriant nė vienos gatvės ar kelio, pasirūpintų, jog jie būtų išvažiuojami, o šaligatviai – nuvalyti. Tuomet gal ir gerbiamam merui Leonui Apšegai iš ryto netektų komunalininkų “pasveikinti„ mobilaus telefono skambučiu.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video