2024/04/29

Silpnaregiams apie kompensacijas

Trečiadienį į Kupiškio kultūros centro vitražų salę rinkosi regėjimo negalią turintys žmonės. Čia įvyko Lietuvos aklųjų ir silnaregių sąjungos (LASS) Kupiškio rajono organizacijos ataskaitinis susirinkimas. Tuo pačiu buvo paminėta ir Pasaulinė Baltosios lazdelės diena.

Į susirinkimą atvyko ir svečių: LASS Panevėžio ir Utenos apskričių tarybos pirmininkas Aloyzas Vilimas, sekretorė Valerija Gudienė, Lietuvos aklųjų bibliotekos Panevėžio filialo vedėja Aldona Galadauskienė, Kupiškio r. savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė Rita Senvaitienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja Vanda Kareivienė.

Meninę programą pristatė jaunieji Raudonojo Kryžiaus Kupiškio skyriaus atstovai, vadovaujami Audronės Matuzevičienės, su LASS, įkurtos 1926 m. Kaune, istorija supažindino minėtos bibliotekininkės.

Pranešimą apie pastarųjų metų veiklą paruošė skyriaus pirmininkas Zigmas Armonas, jį perskaitė V. Gudienė. Šiuo metu rajono organizacijoje yra 46 nariai. Per metus į sąjungą priimti 4 nauji nariai. Per ataskaitinį laikotarpį LASS rajono taryba surengė 5 posėdžius, kuriuose buvo svarstomi įvairūs bendrijos nariams iškilę klausimai, problemos. Tarybos nariai ir stipresnieji draugai aplanko silpnesnius, vienišus regėjimo negalios žmones. Organizacijos nariai aprūpinami kompensacine technika – magnetofonais, laikrodžiais, lazdelėmis, lupomis. Penki nariai naudojasi bibliotekos paslaugomis. Kultūrinis ir sportinis rajono organizacijos gyvenimas nėra aktyvus, nes daugelis jos narių – pensijinio amžiaus. Rajone yra du mokyklinio amžiaus silnaregiai.

V. Kareivienė susirinkimo dalyvius supažindino su naujausiais įstatymais. Ji informavo, jog pensinio amžiaus neįgalieji, kuriems nustatytas neterminuotas neįgalumas, iki liepos 1 d. Savivaldybės Socialinės paramos skyriuje turi pasikeisti neįgaliojo pažymėjimą. Reikia atsinešti nuotraukėlę ir asmens tapatybės dokumentą.

Iki spalio pabaigos turėtų būti priimta nauja įstatymo pataisa dėl kompensacijos už šildymą. Kadangi daugiausia susirinkusiųjų buvo iš kaimo vietovių, V. Kareivienė paaiškino, kokiu atveju galima kreiptis kompensacijos jei būstas apšildomas kietu kuru. Į šiek tiek daugiau nei 2 Lt kompensaciją per mėnesį, jei asmuo gyvena vienas iki 38 kv. m būste ir jo pajamos – iki 396 Lt. Jei šeima dviejų asmenų – abiejų pajamos turėtų būti ne didesnės nei 650 Lt.

Senatvės pensijos amžiaus asmenims nustatomas specialiųjų poreikių lygis. Jei gydytojų konsultacinė komisija nustato, kad pagal žmogaus sveikatą šiam priklauso nuolatinė slauga, asmuo su prašymu gali kreiptis išmokos į Socialinės paramos skyrių. Jei nustatoma, kad pensinio amžiaus žmogui reikalinga nuolatinė pagalba, jam taip pat skiria šiokia tokia parama.

Jei žmogus gauna sentavės pensiją, bet nėra neįgalusis, tačiau jam nustatomas specialiųjų poreikių lygis, jam Socialinės paramos skyriuje išduodamas neįgaliojo pažymėjimas.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video