2024/04/28

Ne visi suprato, ar tikrai karalienė atvyko

Įdomu kuo šią savaitę gyvena Lietuva! Rūpesčiais, kad pabrango dujos ar istoriniu Jos didenybės karalienės Elžbietos II ir jos vyro Edinburgo hercogo Filipo vizitu.

Bent jau sostinėje pastarasis įvykis nustelbė buitinius tautiečių rūpesčius.


Antradienio rytą prezidentūroje sunku buvo nepastebėti Prezidento konsultantų ir apsaugos darbuotojų įtampos. Tai tik patvirtino spėliojimus, kad Didžiosios Britanijos monarchės apsilankymas – neeilinis, istorinis įvykis.

Dulkelės ant Prezidento kilimo

Laukimas nustelbė net stingdantį šaltuką ir kitas ne visai malonias buitines detales. Ne buvo galima nepastebėti, jog į prezidentūros kiemą vos ne prieš valandą karalienei atvykstant atžygiavusiems garbės kuopos kariams, stovintiems įsitempus it styga, žvarbus vėjas iš akių spaudė ašaras. Tuo tarpu valytojos nuo raudono kilimo nurinkinėjo vos ne mikroskopinio dydžio dulkeles, už kiemo vartų buvo matyti didžiulė žmonių minia, daugelis Vilniaus universiteto studentų paskaitas iškeitė į galimybę išvysti karališką šeimą. Pasak Lietuvos televizijos operatorių, nuolat besisukinėjančių tokio lygio renginiuose, karalienės Elžbietos II vizitas buvo labiau sureikšmintas nei JAV prezidento Džordžo Bušo apsilankymas Lietuvoje.

Santūriai slepiamos skrybėlaitės

Likus keletui minučių iki karalienės ir Edinburgo hercogo atvykimo, pasirodė pirmoji mūsų šalies pora, maloniai besisveikinanti su žurnalistais ir besirenkančiais ministrais. Damos, kurių čia nestigo, rankose laikė pačių garsiausių firmų, specialiai išskirtinėms progoms sukurtas skrybėlaites. Šios protokolinės tradicijos nepaisė tik Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, ji liko ištikima tradicinei savo šukuosenai (beje, ministrė apsiėjo ir be reveranso, kurio, sako, kitos moterys uoliai mokėsi, su karaliene Elžbieta II metu). Vos išgirdus signalą, jog karalienė atvyksta, visos damos (ambasadorių ir kai kurių ministrų žmonos) sutartinai užsidėjo iki tol santūriai slepiamas skrybėlaites.

Kaip ir buvo planuota Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II ir Edinburgo hercogo Filipo kortežas prezidentūros kieme pasirodė 10 val. 05 min.

Nepatogus limuzinas

Turbūt ne vieno akylesnio žurnalisto akis pastebėjo, jog karalienei nuotaiką kiek sugadino išlipimas iš specialiai šiai progai nupirkto džipo “Rower„ . Jungtinės Karalystės monarchei tiesiog teko “išslysti„ iš jos ūgiui nepatogaus automobilio, kiek daugiau nei Jos didenybė galėtų sau leisti apnuoginant kelius.

Toliau, kaip ir dera, viskas vyko pagal protokolą, ką “Minčių“ skaitytojai galėjo išvysti ir per LTV tiesioginę transliaciją. Šių eilučių autoriui karalienę Elžbietą II teko pamatyti kiek arčiau nei trijų metrų atstumu. Nepaisant į išties nedidelį karalienės ūgį, karališkos didybės šiai charizmatiškai ir kilmingai viešniai tikrai nestinga.

Hierarchija Rotušės aikštėje

Žinoma, didžiausia, tūkstantinė žmonių minia, tikėdamasi iš arti ir realiai išvysti Jungtinės Karalystės monarchę, susirinko Rotušės aikštėje. Nuo pat ryto čia vyko koncertas, kuriame dominavo miuziklo “Velnio nuotaka„ tema, dainavo šiandieninės mūsų žvaigždės Jurga Šeduikytė, Povilas Meškėla, atlikėjai iš Didžiosios Britanijos.

Nors vyravo gan demokratiškas bendravimas, tačiau egzistavo ir tam tikri apribojimai. Centrinę aikštės dalį juosė geležinės tvorelės. Į šią zoną, kuri buvo išdėstyta abipus tako, kuriuo turėjo žengti Britanijos monarchė, galėjo patekti daugiau nei 2 tūkst. Didžiosios Britanijos ambasados sukviestų žmonių iš visos Lietuvos. Likusioji tautos, panorusios pasisveikinti su karaliene, dalis grūdosi aplink, apsauginius užtvarus, galėdama stebėti tik vaizdą didžiuliuose ekranuose (šios galimybės neteko, tie, kurie, to net nežinodami, sustojo tiesiog po jais).

Karalienė atvyksta!

Prieš pat vidurdienį į aikštę atvyko Prezidentas Valdas Adamkus su ponia Alma Adamkiene. Kaip ir pridera pirmajai šalies porai, maloniai šypsodamiesi jie sveikinosi su susirinkusiais žmonėmis. Į Rotušės aikštę buvo įneštos visos mūsų šalies miestų ir miestelių vėliavos. Tarp jų, be abejo, ir Kupiškio rajono vėliava, kurią iškilmingai įnešė Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius ir šio skyriaus vyriausioji specialistė Gaila Matulytė.

Kiek ankstėliau nei buvo numatyta karalienės vizito programoje, Rotušės aikštėje pasirodė ir Britanijos karalienės kortežas. Karalienė Elžbieta II, skambant specialiai šiai progai Giedriaus Kuprevičiaus sukurtai naujai “Ugnies medžioklės su varovais„ versijai, atvyko tiesiai iš Seimo rūmų, kur ką tik sakė kalbą, užbaigdama ją “Tautiškos giesmės„ žodžiais. Beje, šios istorinės kalbos klausėsi ir mūsų rajono meras, Kovo 11-osios akto signataras Leonas Apšega.

Rotušės aikštėje Jungtinės Karalystės monarchę pasitiko Prezidentas V. Adamkus, ponia A. Adamkienė lydėjo Edinburgo hercogą Filipą (tiesa, ne vienas akylesnis žvilgsnis užfiksavo, jog pasiekęs Rotušės duris, pro jas hercogas žengė pirmasis. – Aut.past.).

Tūkstantinė minia tikėjosi paliesti karalienės skrybėlaitės kraštelį

“Laimingą bilietą„ ištraukė tie svečiai, kurie atsistojo tako kairėje (žiūrint nuo Rotušės pusės). Mat karalienė Elžbieta II ir Prezidentas V. Adamkus didžiąją dalį savo dėmesio skyrė būtent jiems. Karalienė tiesė ranką pasveikinimui, teiravosi, ar Lietuvos žmonės didžiuojasi savo šalimi, ar yra laimingi, jog gyvena tokioje gražioje šalyje. Neliko nuošalyje ir patys mažiausi šio vizito liudininkai – vaikai. Jų karalienė klausė apie tai, ar myli gyvūnus,ypač žirgus ir šunis, kokius žaidimus labiausiai žaidžia, ar skaito “Harį Poterį„! Pasak šių žmonių, karalienė Elžbieta II spinduliavo šiluma ir motinišku rūpesčiu. Tiesa, Rotušės aikštėje Britų monarchė išbuvo kiek trumpiau nei buvo planuota.

Po šio susitikimo žmonės gyvai aptarinėjo karalienės vizito sukeltą įspūdį.

Graudžiausiai ir paradoksaliausiai nuskambėjo netyčia išgirstas dviejų garbingo amžiaus močiučių pokalbis: “Na va, skubėjom, važiavom nuo pat Molėtų, o karalienė taip ir neatvyko!„ Jos, matyt, kaip ir daugelis iš provincijos atvykusių, nedrįso, o gal ir neturėjo sveikatos brautis prie metalinių aptvarų, ar susivokti pažvelgti į virš galvų kabančius vaizdo ekranus…

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video