2024/04/28

Kapinės – ne skveras, jog naktimis vaikščiotume

„Ir amžinoji šviesa jiems tešviečia…“ – šnibždame maldą mirusiesiems. Nes žemiškoji šviesa dėl žemiškų priežasčių amžinojo poilsio vietose šviesti negali.

Vis ilgėjančiais vakarais senosios Kupiškio miesto kapinės paskęsta tamsoje. Tuo susirūpinę „Tvarka ir teisingumas“ (Liberalai demokratai) Kupiškio skyriaus atstovai penktadienį rajono Savivaldybei įteikė lapus su kelių šimtų gyventojų parašais ir prašymu pasirūpinti kapinių apšvietimu, pakeisti senus elektros stulpus ir lempas. „Norim, jog iki Vėlinių apšvietimas būtų sutvarkytas, kad žmonės jaustųsi saugūs. Tai ir pagarbos gyviesiems bei mirusiesiems klausimas“, – teigė partijos lyderis Dangirdas Mikšys.

Kapines eksploatuojančios UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Stundys „Mintims“ sakė, jog kapinės – Savivaldybės turtas, jei reikės, jei komunalininkams bus pavesta ką nors atlikti šiuo klausimu, tai ir bus padaryta. Tarybiniais laikais šalia kapinių buvo oranžerija, nuo jos nelegaliai į kapines nutiesti laidai. Kai neliko oranžerijos, buvo nuimti ir laidai. Dabar per šventes kapinėse įjungiamas generatorius.

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, reikalaujant kapinių apšvietimo reikia atkreipti dėmesį, jog dar ne visuose gyventojų kiemuose elektra yra. Kapinės apšviečiamos per šventes. Kad jose elektra spindėtų kasdien, ir dvasininkų nuomone, būtų neetiška. Nėra ko po jas vaikščioti naktimis. Tai ne skveras, artimųjų kapus galima aplankyti ir šviesiuoju paros metu. Savivaldybės planuose nėra numatyta miesto kapinėse įrengti apšvietimo.

Naujosios miesto kapinės apšviečiamos prie įvažiavimo. Dabar vyksta šių kapinių takų planavimas. Tai atlikus, bus numatyta ir kur statyti porą halogeninių lempų, kurias būtų galima įjungti per šventes. Tačiau apie kapinių apšvietimą ištisus metus nėra kalbos.

Senosiose kapinėse sutikta moteriškė teigė čia visiškai nepasigendanti elektros. Pasirūpinti artimųjų kapais ji visada ateina dieną, o Vėlinių rimtį geriausiai atspindi ne lempų, o žvakučių ugnelių šviesa.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video