2024/05/14

Gyvenimo mokytojus prisiminus

Šiandien – tarptautinė Mokytojo diena, bene pirmasis šventiškas sustojimas beįsisukančiame mokslo metų darbų verpete. Šią rudens dieną bet kokiu oru gatvės pražysta įvairiaspalviais žiedais, taigi ir mes per šventines akimirkas nesigilinsime į švietimo problemas. Kadangi gyvenimas – ilga ir sudėtinga kelionė, kurioje sutinkame daug žmonių, formuojančių mūsų asmenybes, – esame vieni kitų mokytojai. Pašnekovų pasiteiravome, kas jiems buvo svarbiausi gyvenimo mokytojai, padėję gyvenimo pamatus, atvėrę duris ir langus į dvasios išsilavinimą, tvirtumą, jėgą, grožį, kūrybą

Janina IVANOVIENĖ

(Subačiaus vidurinės mokyklos direktorė)

Su didele meile prisimenu pirmąją auklėtoją Genovaitę Tumienę. Gyvenimo sąlygos tuomet buvo sunkios, gyvenau tik su mama, auklėtoja buvo kaip antroji motina. Daug davė pirmoji mokytoja Juzė Aleknienė, atmintyje išlikęs šiltas, gražus bendravimas. Paskui – buvęs mokyklos direktorius Petras Genys. Jam vadovaujant baigiau ugdymo įstaigą, vėliau buvau pakviesta į ją dirbti.

Albertas AUDICKAS

(Kupiškio r. savivaldybės narys, Liberalų ir centro sąjungos Kupiškio skyriaus pirmininkas)

Gyvenime sutikau daugiau geresnių žmonių, nei blogų, taigi ir svarbiausių gyvenimo mokytojų sąrašas būtų ilgas. Didžiausią įspūdį paliko pirmoji mokytoja Alizavoje Teresytė Vadlugienė. Taip pat norėčiau paminėti pedagoges Ireną Jokubkienę, Aldoną Talijūnienę, Ireną Puodžiūnienę, auklėtoją Angelę Medelinskienę. Jos daug prisidėjo prie mano asmenybės formavimo – sudėjo tai, ką dabar turiu, esu dėkingas už jų suteiktas gyvenimo pamokas.

Džiaugiuosi šiandieniniais mokytojais. Noriu palinkėti, kad jiems sektųsi, jog mylėtų vaikus, o šie atsakytų tuo pačiu.

Erika MACKELIENĖ

(Kupiškio muzikos mokyklos direktorė)

Mano svarbiausia ir didžiausia gyvenimo mokytoja – mama. Ji buvo be galo darbšti, atsakinga, pasižymėjo pareigingumu. Tėvelis – muzikantas, įdiegęs meilę muzikai. Gyvenimo pamatus, svarbiausias pedagogui reikalingas savybes – pagarbą, meilę žmogui, pareigingumą, darbštumą,– suteikė tėvai. O profesionalumas atėjo dirbant ir siekant mokslų.

Virgilijus BERNOTAS

(Kupiškio r. savivaldybės tarybos narys)

Pirmiausia atmintyje iškyla matematiką dėsčiusi jau šviesaus atminimo mokytoja. Jos asmeninių savybių, kūrybiškumo, veiklumo dėka visiems mokiniams labiausiai patiko matematika.

Amžinatilsį agronomą Petrą Paleckį galėčiau paminėti kaip moralinį pavyzdį kaip dirbti, išsiugdyti atsakomybę, pareigingumą.

Pedagogams jų profesinės šventės proga svarbiausia palinkėti kantrybės ir sveikatos, nes su šiuolaikiniais mokiniais dirbti kur kas sunkiau.

Irena GASIŪNIENĖ

(Kupiškio Povilo Matulionio vidurinės mokyklos prancūzų kalbos mokytoja, ekspertė)

Labai didelį vaidmenį mano gyvenime atliko prancūzų kalbos mokytoja Brazauskaitė, dėsčiusi šią užsienio kalbą nuo 5 iki 11 klasės, nulėmusi ir mano profesijos pasirinkimą. Ji be galo mylėjo mokinius, mokėjo patraukti savo dėstomu dalyku, suformavo požiūrį į mokytoją kaip aukštesnį, protingą, išsilavinusį žmogų. Ši pedagogė, su kuria buvome lyg sielos draugės, man tapo žmogaus, specialisto pavyzdžiu.

Savo išsilavinimu, asmeniniu pavyzdžiu labai imponavo ir viena dėstytoja, mokiusi leksikos. Norėjosi būti tokia inteligentiška, žavia ir prancūziška kaip ji. Manau, jog kiekvienam mokiniui pedagogas daro įtaką.

Vincas DRAŽBA

(Kupiškio r. savivaldybės gydytojas)

Mokiausi tuometinėje Kapsuko Jono Jablonskio vidurinėje mokykloje. Auklėtojas Jonas, lietuvių kalbos specialistas, įskiepijo meilę gimtajai kalbai, savam kraštui, turėjo įtakos ir apsisprendimui būti chirurgu. Tai buvo nuostabus žmogus – pasiaukojantis, griežtas, bet mums – kaip tėvas. Atmintyje likusi ir fizikos mokytoja. Teko sutikti nemažai veiklių pedagogų, patraukiančių savo asmeniniu pavyzdžiu.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video