2024/05/04

Būkite pasveikinti, Tarakonų Respublikos “piliečiai„

Kol kuriame rožinius planus apie turistinę mūsų miesto ir rajono industriją bei infrastruktūrą, Kupiškį, o kartu ir šalia esančias vietoves, žada užplūsti kiti keliautojai – maldininkų ir termitų giminaičiai – tarakonai. Nekontroliuojami milijardiniai jų būriai įsiveisė prie Byčių esančiame miesto sąvartyne.

Gresia tarakoninė katastrofa

Apie blogų higieninių ir socialinių gyvenimo sąlygų simboliais tapusių, sparčiai plintančią sparnuotų vabzdžių koloniją “Mintis„ informavo mūsų rajone antrines žaliavas (juodąjį ir spalvotąjį metalo laužą, kt. daiktus) superkančių bendrovių darbuotojai. Pasak jų, tokio tarakonų antplūdžio ir jų migracijos dar nėra tekę regėti.

Niekam ne paslaptis, kad dalį produkcijos šioms įmonėms pristato miesto sąvartyną nuolatine savo darbo (neretai ir gyvenimo) vieta laikantys asmenys. Visai nesudėtinga įsivaizduoti, kaip kartu su šiukšlėmis į jį, tiesa, tik trumpam išgabenami ir nepageidaujami įnamiai – tarakonai. Patekę į idealias gyvenimo ir dauginimosi sąlygas, su iš šiukšlynų surinktais daiktais jie vėl keliauja “pasižmonėti„ atgal į miestą. Tik jų populiacija būna nepalyginamai didesnė.

“Veiksmingos„ priemonės!

Tuo nesunkiai įsitikinome antradienio popietę apsilankę minėtame objekte.

Matyt, tvyrojo “siestos„ metas, nes šiukšlyno žmonės ramiai ilsėjosi šalia sargui, o gal sąvartyno “administratoriui„ skirtų patalpų. Neteko ilgai jiems aiškinti, kodėl čia, tokioje išskirtinėje darbo ir poilsio vietoje, trikdoma jų ramybė.

„Tai tikriausiai dėl tarakonų, ponuli, atvykot?“ – pasiteiravo oficiali sąvartyno sargė, tiesa, nepanorusi prisistatyti. Jei jau tokiose sąlygose gyvenančius “etatinius„ darbuotojus kraupina tarakonų gausybė, ką bereikėtų kalbėti apie kiek rafinuotesnio skonio pilietį! Čia pat, ant dėžės, sargės padėtas kavos (?!) puodukas akimirksniu prisipildė šleikštulį keliančių vabzdžių. Kad čiabuviai įvairiais būdais bando “adaptuotis„ prie esamų sąlygų, bylojo ir moteriškių bei vyrų kelnės, sukištos į puskojines.

Paklausta, kaip nebijo į savo namus parnešti šių parazitų, sąvartyne sargaujanti moteris visai rimtai paaiškino, jog dažnai tenka išsirengti iki nuogumo ir gerokai išpurtyti drabužius… Geras vaizdelis, ar ne?!

Semiami kibirais

Moteris aprodė ir tarnybines šios įstaigos patalpas: jų sienų kampai ir grindys net dienos metu, kai tarakonai paprastai slepiasi, knibždėte knibždėjo šių gyvių. Pasak jos, rytais, kai atidaromos kontorėlės durys, sušluojanti net po kelis kibirus tarakonų. Po to pilanti juos į kieme telkšančias balas: vieni – nugaišta, kiti – sėkmingai veisiasi toliau. Nepadedančios jokios priemonės, o be to, anot pašnekovų, niekam tai ir nerūpi.

“Gidu„ pasišovęs būti Vytautas K. parodė ir šių padarų kolonijas po šiukšlių maišais ar dėžėmis. Aprodė ir Nilkos (čia “versliuką„ vystančios moters) surinktą ir “eksportui„ į Kupiškį paruoštą mantą. Vien nuo jos galima buvo nukrėsti gerą kibirą šlykščių vabzdžių.

Miesto sąvartyno sargė pasakojo, kad neįsivaizduojama tarakonų masė prisiveisė būtent šią vasarą. Karštis, o dabar ir pakrapnojantis lietus, maisto gausa – puikios sąlygos šių padarų dauginimuisi.

Sąvartyne sutikti žmonės vieningai tvirtino, kad net ir juos, atsidūrusius už normalaus gyvenimo ribų, stebina tai, jog niekam nerūpi šitas tarakonynas. Mat pastarieji šioje vietoje dominuoja, žiurkės, laimei, retenybė. O gal ir jos jau nebeatlaikė tarakonų “ordų„ grėsmės. Anot žmonių, anksčiau šiukšlyną gerokai suvoluodavo traktoriumi, dar ir žemėmis apipildavo, dabar net ir to nebedaro. „Tikriausiai laukia, kol Europa visas šiukšles ir tarakonus išsiveš“, – sarkastiškai juokavo sąvartyno sargė.

Pakvies į puotą valdininkus

Ji ir jos kolegė, esą ne kartą apie katastrofiškai gausėjančią tarakonų koloniją informavusios savo viršininkus iš UAB “Kupiškio komunalininkas„ bei tiesiogiai už tai atsakingą meistrę Violetą Strolienę. Na, gauna keletą flakonėlių kažkokio purškalo, kad savo patalpose parazitus išsinuodytų, bet net to nepavyksta padaryti. Gajūs – bjaurybės!

Oriai, be abejo, šiukšlyne rastą cigarą rūkanti antrinių žaliavų “tiekėja„ samprotavo, kad reikėtų čia atvežti rajono Savivaldybės darbuotojus, komunalininkus, o kartu ir į laikraščius rašančiuosius, puotą ir tarakonų “medžioklę„ jiems surengti!.. Sako, išsikvėpinę ponuliai dar labiau traukia tarakonus! – postringavo pašnekovė.

Aišku, galime guostis, kad asocialūs tokie asmenys tapo dėl savo pačių gyvenimo būdo ir patys yra kalti, kad priversti tūnoti tarakonų veisykloje.

Kalti “aborigenai„

Panašiai samprotavo ir už Byčių sąvartyno eksploataciją atsakingos UAB “Kupiškio komunalininkas„ direktorius Rimantas Stundys. Anot jo, šitie “aborigenai„ patys ir veisiantys tarakonus bei kitus parazitus. Matyt, ponas direktorius “aborigenų„ rasei priskiria ir sąvartyne dirbančias “Kupiškio komunalininko„ darbuotojas!

„O k,ą jūs esat matę sąvartynus be tarakonų?“ – retoriškai teiravosi vadovas. R. Stundys patvirtino, kad tarakonai yra naikinami “cheminiu„ būdu, nors tai ir nėra itin veiksminga priemonė. Tai atliekama gan dažnai, tai bus daroma ir šiandien, ryt arba poryt… – sakė bendrovės direktorius. Efektyvi parazitų dezinfekcija labai brangiai kainuoja. Tokių lėšų nei “Kupiškio komunalininkas„, nei kita įstaiga neturi. Pasak R. Stundžio, niekas antrinių žaliavų supirkinėtojams neliepia naudotis sąvartynų “produkcija„. Berods, toks optimalus būtų pasiūlymas.

Vos ne ekologine katastrofa gresiančia tarakonų veisykla, jų platinamomis ligomis, turbūt privalo rūpintis ten besidarbuojantys “aborigenai„ ar miestiečiai, į kurių butus netolimoje ateityje patrauks praalkusios, graužiamaisiais organais apsirūpinusios tarakonų ordos.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video