2024/05/18

Skylantys kultūros centrų pamatai

Rugpjūčio 2-ąją Vyriausybės posėdyje buvo patvirtinta Kultūros centrų modernizavimo programa. Keturiolikta Vyriausybė, bene pirmoji iš visų iki šiol buvusių Vyriausybių, susirūpino regionais ir čia gyvenančių žmonių poreikiais. Tikėkimės, jog pradėjus nuo kultūros, bus pereita ir prie bendro provincijos žmonių gerovės kėlimo, bus sprendžiami investicijų ir neigiamo atotrūkio nuo sostinės, kitų miestų megapolių klausimai.

Pagrindiniu Kultūros centrų modernizavimo programos idėjos autoriumi galima laikyti Kultūros ministrą Joną Jučą. Ministro poste tesantis tik antrą savaitę jis jau spėjo veiksmais (ne tik žodžiais) pagrįsti savo aiškią poziciją šalies regionų atžvilgiu. Specialiai “Kupiškėnų minčių„ skaitytojams skirtame interviu (beje, ministrą nustebino rajoninio laikraščio operatyvumas, mat, kupiškėnai pirmieji susidomėjo Vyriausybės patvirtinta programa) su Kultūros ministru Jonu JUČU kalbame apie Kultūros centrų modernizavimo programą.

Gerbiamas Ministre, ar rengiant ir pristatant Kultūros centrų modernizavimo programą buvote spėjęs susipažinti su konkrečių Lietuvos rajonų specifika, problemomis, ar atsižvelgėte į kažkokį bendrą šalies situacijos vidurkį? Ar Jums žinoma Kupiškio rajono kultūrinė situacija?

Naujosios Vyriausybės programos Kultūros srityje labai didelis dėmesys skiriamas regionams ir aš, kaip ministras, regionų kultūros plėtrą laikau vienu iš pagrindinių savo prioritetų. Kultūros centrų modernizavimo programa buvo vienas iš pirmųjų dokumentų, kurį pradėjęs dirbti ministru pasirašiau ir pateikiau svarstyti Vyriausybei. Trečiadienį Vyriausybė priėmė tikrai reikšmingą ir regionams reikalingą nutarimą, nes šia programa bus siekiama sudaryti tinkamas kultūrinės veiklos sąlygas savivaldybių kultūros centruose, gerinti savivaldybių kultūros centrų darbuotojų darbo sąlygas, mažinti savivaldybių kultūros centrų pastatų eksploatavimo išlaidas. O juk dažnai kultūros centras yra vienintelė įstaiga, kuri gali sudaryti sąlygas profesionalaus meno sklaidai regionuose.

Konkrečiai su Kupiškio rajono kultūrine situacija, teikiant Vyriausybės nutarimą, nebuvau spėjęs susipažinti, tačiau labai gerai žinau bendrą savivaldybių kultūros centrų būklę. Juose sunku sudaryti geras sąlygas kultūros sklaidai dėl savivaldybių kultūros centruose esančios pasenusios įgarsinimo, apšvietimo aparatūros bei scenos įrangos, atitinkamų baldų ir kito inventoriaus stygiaus, o daugeliu atveju ir dėl prastos pastatų būklės.

Jau dabar kalbama apie labai konkretų žadamų kapitališkai suremontuoti kultūros centrų skaičių, jų nurodomi 63. Ar į šį skaičių patenka nors vienas Kupiškio rajono kultūros centras?

Taip, į šį konkretų skaičių patenka Kupiškio rajono savivaldybės kultūros centras, kuriam preliminariais skaičiavimais reikėtų skirti apie 6,5 mln. litų (iš jų materialinės bazės atnaujinimui – daugiau nei 800 tūkst. litų). Skaičiavimai yra atlikti 2005 m., tad juos dar reiks tikslinti.

Kultūros centrų modernizavimo programoje kaip pagrindinė to priežastis akcentuojama profesionalaus meno sklaidos regionuose problema. Tai, žinoma, labai pozityvu. Kita vertus, realiai ir pačiam profesionaliam menui (ypač teatrui) neišvengiamai reikia susirūpinti materialine-technine baze. Ypač tuose pačiuose regionuose, tai yra jų centruose (Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir kt.) Ar ne geriau investuoti į profesionalaus meno lygio kėlimą jų pačių bazėje, sudarant rajonų žmonėms galimybes atvykti ir vietoje pamatyti tikrai kokybišką, o ne kokį nors surogatinį, gastrolinį spektaklio variantą, koncertą?

Be jokios abejonės kreipsiu dėmesį ir į profesionalių teatrų būklę. Ji man yra žinoma. Be to, yra galvojama ir apie atokiau gyvenančių žmonių atvykimą į juos. Tačiau ir kultūros centrai regionuose yra labai svarbu, nes spektakliai ir koncertai nėra vienintelė kultūrinė paslauga. Tad Kupiškis ir visas rajonas negali tapti išimtis.

Kokiu būdu bus vykdoma pertvarkomų, renovuojamų Kultūros centrų atranka? Ar bus skelbiamas projektų, paraiškų priėmimas?

Savivaldybių kultūros centrai turėtų teikti investicines paraiškas ministerijai su visais iš anksto parengtais investiciniais projektais, kurie bus vertinami modernizavimo programoje surašytais prioritetais ir aiškiais kriterijais.

Teigiama, kad vienu iš pagrindinių prioritetų taps rajono Savivaldybės skiriamų (ar neskiriamų) 20 proc. lėšų. Ar bus atsižvelgiama į iki šios programos patvirtinimo savivaldybių investuotas lėšas?

Taip, į tai bus atsižvelgiama.

“Mintys„ dėkoja Kultūros ministrui J. Jučui už pokalbį.

Kaip sakoma, teatras prasideda nuo rūbinės. Tikėkimės, kad modernizavus kultūros centrus vienodai, patogiai jausimės ir rūbinėje, ir pačioje salėje, taip pat mūsų nebebaugins ir pavojingai skylantys Kupiškio kultūros centro pamatai. Apie tai ir kitas, vietines kultūros centrų problemas – kitame “Minčių„ numeryje.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video