2024/04/18

Kupos slėnyje – didelės permainos

“Kupos kruntai aukšti, moliu šlipavoti, alksnių, karklų ir žilvičių bromais iškraiglioti”, -taip daugiau kaip prieš šimtą metų aprašė per Kupiškio miestą tekančią amžinąją jo puošmeną eiliuotoja Uršulia Tamošiūnaičia.

Toji upė šiomis dienomios pačiame miesto centre ne itin išvaizdi. Negana to, jog dėl sausros ji buvo labai nusekusi, tokia situacija kaip tik pasinaudodami dabar čia triūsia ir UAB “Nadama” žmonės – su technika ir su paprastais darbo įrankiais.

Pasak Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, miestas, po kelerių metų švęsdamas 480 metų sukaktį, turės jau labai išryškėjusį Kupos slėnio kultūros, poilsio ir sporto parką. O 2006 metų vasaros didieji darbai vyksta ties kultūros centro rūmais, nors netrūksta jų ir kitose per du kilometrus slėnio atkarpose. Be iki šiol buvusių miesto teritorijoje trijų pėsčiųjų tiltų, šiemet bus pastatyti du, o vėliau – dar trys. Savivaldybės administracijos Ekologijos ir urbanistikos skyriaus architektės Euchridos Sipavičienės paaiškinimu, jau pačioje parko vizijos kūrimo pradžioje sumanymas buvęs toks, kad per Kupą miestelėnai ir jų svečiai galėtų pereiti kur, besumanę.

Upės pakrantėse nesibaigia želdinių formavimo rūpesčiai, įrenginėjami lietaus vandens nutekėjimo į upę valymo filtrai. Na, o ties pagrindiniu, Gedimino gatvės, tiltu ir kultūros centro rūmais – patys didžiausi žemės darbai – nugremžti laiko ir buvusių nevertingų medžių, krūmokšnių šaknų ir vandens srūties susmukdyti Kupos krantai. Pagal projektą šlaitas bus kelių pakopų, sukurtose aikštelėse parko lankytojams bus įrengta suoliukų, iš apžvalgos aikštelių atsivers prieš akis visa gėlynų ir želdinių grožybė. Manoma, kad čia ateityje bus pastatytas skulptoriaus Henriko Orakausko mažosios architektūros kūrinys “Lėvuo ir Kupa”. Mąstoma, jog čia galėtų būti įrengtas vandens, šviesos ir muzikos žaismo fontanas.

Pašnekovai sakė, jog kelinti metai puoselėjama Kupos slėnio tvarkymo vizija, sulaukus realių jos sprendimų, yra nedaug pasikeitusi. Nebebus ties kultūros centro pastatu kiek didesnės užtvankos, Kupa pateko į vertingų upių sąrašą ir ji apdrausta nuo bet kokio didesnio kišimosi į jos natūralumą. Tuo vadovavosi ir slėnio tvarkymo techninį projektą ruošdami “Panevėžio hidroprojektai” specialistai. Iki vėlyvo rudens šiam laikotarpiui suplanuoti darbai taps realybe, nes iš Europos Sąjungos finansuojamo Bendrosios programos dokumento (BPD) fondo gautas pusės milijono litų finansavimas. Lėšų panaudojimą kontroliuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra. Be šios agentūros, “Gamtotvarkos priemonių įgyvendinimo Kupos upės slėnio teritorijoje projektas” vykdomas pagal trišalę sutartį, kurią taip pat yra pasirašiusios Aplinkos ministerija ir Kupiškio rajono savivaldybė. Tad, sakė pastarosios administracijos direktorius, savo ruožtu ir rajono Taryba šiems darbams finansuoti skiria 400 tūkstančius litų iš rajono biudžeto.

Ankstesniais metais Kupos slėnio tvarkymo darbams pagal konkursinį projektą buvo gauta 30 tūkst. litų finansavimas.

Ten, kur nebeprireiks darbuotis su technika, neatidėliojami poilsio aikštelių formavimo darbai. Prie to labai prisideda kelinta vasara Etnografijos muziejaus pastangomis rengiami medžio ir akmens skulptorių plenerai. Daugelis šių meninių kūrinių turi ne tik puošybos, bet ir praktinę paskirtį.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video