2024/04/29

Medkirčiai prišiukšlino kapines

Į “Minčių„ redakciją kreipėsi asmuo (jo pavardė mums žinoma), susirūpinęs, kas apvalys Kupiškio miesto senąsias kapines, per patį gėlių žydėjimą taip labai prišiukšlintas medkirčių.

Antradienio pavakarę Kupiškio miesto senosiose kapinėse apsilankiusi “Minčių„ korespondentė iš ten dirbusių želdinių priežiūros kauniškės individualios įmonės “Ingirta„ darbininkų sužinojo, jog čia turėję užduotį nurėžti trisdešimt pažymėtų medžių. Karštomis dienomis jiems su speciala apranga įmanoma darbuotis tik rytmečiais ir pavakariais. Vyrai tvirtino šį darbą baigsiantys šią savaitę. Jų žiniomis, nuopjovų išvežimu rūpinasi vietos komunalininkai.

UAB “Kupiškio komunalininkas„ aplinkos želdinių priežiūros meistras Algirdas Gasiūnas “Mintims„ sakė, jog dėl kapinių kai kurių vietų užvertimo eglių, beržų šakomis priekaištų jau yra gavusi ir jų bendrovės administracija. Vienas atvejis labai konkretus – dėl gėlių ant kapavietės suniokiojimo. A. Gasiūno žiniomis, žmonėms padarytus nuostolius privalo atlyginti “Irgita„.

Pašnekovo nuomone, medžiai kapinėse pjaunami tikrai nelaiku, šios paslaugos tikėtasi daug anksčiau, tačiau specializuoti medkirčiai į Kupiškį atvyko tada, kai atėjo šiam užsakymui atlikti eilė.

A. Gasiūnas pridūrė, jog medžių kamienų, jų šakų išgabenimas iš kapinių pridėjo jiems netikėtai daug darbo. Iš pradžių nuokirtoms tvarkyti kasdien buvo skiriami trys darbininkai, tačiau apsispręsta kuo greičiau kapines apvalyti ir pastarosiomis dienomis ten darbuojasi dešimt žmonių, nors jų rankų reikia ir pievoms šienauti, gėlynams tvarkyti. Mediena, tinkama kurui, bus nugabenta Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namams, leista jos nusipirkti ir darbininkams.

A. Gasiūnas paaiškino, jog Kupiškio kapines gožę patręšę medžiai buvo pašalinti jau anksčiau, o šiuo metu buvo kertami apytikriai 30-40 metų amžiaus. Toks buvęs kapaviečių prižiūrėtojų prašymas, nes medžių šaknys gadino kapaviečių bortelius, judino paminklų pamatus, gadino takus.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video