2024/05/15

Prognozė – garsi komisija turėtų subyrėti jau šį mėnesį

Praėjusiame “Minčių„ numeryje rašėme apie Saugaus eismo komisijos sprendimu reformuotą judėjimą Vytauto gatvėje, kuriuo nepatenkinti žmonės kaltina komisiją nekompetencija.

Birželio 8 dienos numeryje minėtos komisijos pirmininkas Jonas Jarutis mums sakė, kad tik jis vienintelis balsavo Vytauto gatvėje dirbančių verslininkų labui, kiti balsavo už projektą, kurį pateikė komunalininkų vadovas Rimantas Stundys ir Kelių eismo priežiūros vyresnysis inspektorius Vytautas Stančikas.

Šiandien kalbamės su UAB “Kupiškio komunalininkas„ direktoriumi Rimantu Stundžiu.

Kokie buvo nesutarimai komisijoje dėl eismo tobulinimo Vytauto gatvėje? Kodėl tik komisijos pirmininkas balsavo prieš stovėjimą ribojančius ženklus?

Aš į tą klausimą norėčiau atsakyti ne nuo pabaigos, o nuo pat pradžių. Dar 2001 metų sausio mėnesį buvo nutarta žiemą toje gatvėje padaryti vienpusį eismą, nes sniegas iš miesto neišvežamas, todėl, susiaurėjus gatvei, automobiliams tapo sunku prasilenkti. Tada dar buvo kitos sudėties komisija, kuriai pirmininkavo tuometinis vicemeras Antanas Odinas. Stovėjimas tada nebuvo ribojamas. Pavasarį ženklai buvo nuimti ir atstatytas dvipusis judėjimas. Kitų metų žiemą vėl įvestas vienpusis eismas.

2002 metų kovo mėnesį įvyko komisijos posėdis, kuriame mums buvo pavesta paruošti vienpusio eismo organizavimo projektą Vytauto, Knygnešių, Vilniaus, B. Žekonio gatvėse. Mes jį paruošėme ir atidavėm komisijai, kuri jį apsvarstė ir pateikė įvairių pasiūlymų projektui tobulinti. Galų gale, suderinus su įvairiomis instancijomis, 2004 metų kovo mėnesį buvo atiduotas jau galutinis projekto variantas. Mes darėme jį patys, nes, jei būtų projektas užsakytas Kelių transporto institute, jo kaina būtų apie 10 ar 12 tūkstančių. 2005 metų vasario mėnesį visi, tarp jų ir komisijos pirmininkas J. Jarutis, balsavo už patikslintą projektą.Tuo metu nebuvo pinigų projektui įgyvendinti ir jis pragulėjo visus metus. Šių metų pradžioje atsiradus pinigų, kovo mėnesį komisijos sprendimu buvo nutarta projektą įgyvendinti. J. Jarutis tada taip pat buvo už. Projekto įgyvendinimą patvirtino administracijos direktorius. Kai projektas jau buvo įgyvendintas, prasidėjo įvairūs priekaištai. Kai merą pasiekė gyventojų pretenzijos, vėl buvo sukviestas komisijos posėdis, turėjęs apsvarstyti automobilių stovėjimą apribojančių ženklų statymą.

Tame posėdyje prieš balsavimą aš pasakiau, kad atsisakau dalyvauti balsuojant, nes esu projekto autorius. Tada įvyko keistas balsavimas. Buvo pateikti du pasiūlymai – nuimti stovėjimą ribojančius ženklus tiktai Vytauto gatvėje; nuimti tuos ženklus Vytauto ir Vilniaus gatvėje. J. Jarutis paskelbė balsavimą, paklausė, kas už tai, kad nuimti ženklus Vytauto gatvėje ir pats pakėlė ranką. Daugiau niekas rankos nepakėlė, už antrą pasiūlymą irgi balsavo tik jis vienas. Kas prieš, kas susilaikė – net nebuvo balsuota. Manyčiau, kad balsavimo tartum ir nebuvo, nes jame dalyvavo tik vienas pirmininkas. Štai ir visa istorija.

Saugaus eismo komisija jau aiškiai nebesusikalba. “Mintys„ jau rašė, kad vienas iš šios komisijos narių – Gintautas Mockus dar prieš praėjusį Savivaldybės Tarybos posėdį įteikė atsistatydinimo prašymą, bet tada jis nebuvo svarstytas, mat per vėlai įteiktas. Turime žinių, kad iki kito Tarybos posėdžio, kuris turėtų įvykti birželio 22 dieną, tokių atsistatydinimo pareiškimų turėtų padaugėti. Ko gero, šios sudėties komisija gyvena jau paskutines dienas.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video