2024/05/19

Žmonės rinkosi lyg į atlaidus

Penktadienį permaininga saulė su ledų kruša į mūsų kraštą atnešė 42-ąjį tarptautinį poezijos festivalį “Poezijos pavasaris„. Kupiškio, Laukminiškių ir Skapiškio gyventojai su didžiuliu svetingumu priėmė atvykusius svečius, susidomėję klausė gyvo jų žodžio, teiravosi apie poetų “amatą„ ir gyvensenos būdą.

Nuo pat ankstyvo penktadienio ryto laikina Pegaso brolijos priebėga tapo Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Iš čia poetai Paulina Žemgulytė, Alis Balbierius, Benediktas Januševičius ir svečias iš Japonijos Ban’ya Natsauishi su jam talkinančia vertėja Agne Steponavičiūte išvyko į pažintinę kelionę po Kupiškį. Jos metu bandė “prakalbinti„ Henriko Orakausko skulptūrų herojus, žvelgė į kupiškėnų veidus ir sielas.

Vingiuotais rajono keliais

Tos pačios dienos popietę svečiai, susiskirstę į dvi grupes, išvyko į Laukminiškius bei Skapiškį. Laukminiškiuose lankėsi Paulina Žemgulytė ir Alis Balbierius. Skapiškyje, kur poetų apsilankymas sutapo su 10-ojo tarptautinio teatrų festivalio “Pienių medus, vynas, pūkas„ atidarymu, svečiavosi Juozas Erlickas, Benediktas Januševičius, Ban’ya Natsauishi ir vertėja Agnė Steponavičiūtė.

Poetų apsilankymas vienoje atokiausių rajono vietų – Laukminiškiuose – prasidėjo vietos kapinaitėse, kur buvo pagerbta čia palaidota poetė Jadvyga Gabriūnaitė.

Vėliau ir mažas, ir senas, pasipuošę lyg į šventuosius atlaidus, skubėjo į Babickų muziejaus kiemelį. Svečius namo-muziejaus tarpduryje sutiko Virbališkių laisvalaikio centro moterų ansamblis. Susikaupę senoliai, nenustygstantys vaikai vaizdžiai bylojo apie pavasarį ir gyvenimą, apie tai, kas laikina ir amžina. Gal todėl poetų skaitomos eilės ir žilagalvių moterų dainos buvo palydėtos senolių ašaromis. Žinoma, nereikėtų manyti, kad šis susitikimas turėjo vien minorinį atspalvį. Čia pat greta derėjo ir kiek ironiškas požiūris į mūsų kasdienybę, atokaus kaimo realybę (ją puikiausiai iliustravo muziejaus kiemo važyje įsikūrę kaimo vyrai). Žaismingumo suteikė ir Paulinos Žemgulytės eilės vaikams bei Aliaus Balbieriaus mūsų kraštiečiui Valdemarui Kukului dedikuotas eilėraštis “Girtas žmogus„…

Mielas miestas, miela atmosfera

“Poezijos pavasario„ apogėjus buvo pasiektas poetams grįžus iš “ekspedicijų„ po Laukminiškius bei Skapiškį, Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Parodų salėje.

Į miesto ir rajono poezijos mylėtojus prabilo renginį vedusi režisierė Vilija Morkūnaitė. Ji suteikė visas teises atsiskleisti kiekvieno dalyvio poetinio mąstymo manierai, savitai intonacijai, gyvenimo ir jo reiškinių interpretacijai.

Už vieno stalo buvo pakviesti Juozas Erlickas, Paulina Žemgulytė, Alis Balbierius, Benediktas Januševičius, japonų poetas Ban’ya Natsauishi, vertėja Agnė Steponavičiūtė ir skaitovė Aldona Daučiūnienė.

Svečiai sutartinai gyrė Kupiškio grožį, miesto žalumą, mielą atmosferą, retas skulptūras.

Poetas iš tolimosios saulės šalies Ban’ya Natsauishi, grįžęs iš Skapiškio, sakė, jog Rūpintojėlio skulptūrėlė šiame miestelyje jam labai priminė gimtąją Japoniją.

Nuo lyrikos buvo pereita prie ironijos ir saviironijos

Kaip ir buvo galima tikėtis, “Poezijos pavasaryje„ Kupiškyje dominavo šelmiška, netgi valiūkiška, atmosfera. Idealiu jos “kamertonu„ tapo, žinoma, Juozas Erlickas. Jau pačioje susitikimo pradžioje paklaustas apie mūsų miestą, atšovęs, jog “aš tai maniau, kad esu Rokiškyje, tad esu labai sutrikęs… O jei miestas ir turi kokių trūkumų, vis tiek nebespėsite pakeisti…„

O ir vėliau pristatydamas knygą “Aš moku augti„, J. Erlickas toliau analizavo ir ironizavo, kad iš pačių gudriausių vyrų išauga tik politikai arba alkoholikai. Čia pat patvirtino, kad šioje knygoje “kas be ko„ yra ir vienas kitas eilėraštis apie gyvus žmones. Po to, jau atsivertęs savo knygą, autorius stebėjosi, kad nuo to laiko, kai knyga buvo išleista, eilėraščiai pasidarė kažkokie per daug lyriški (ne veltui sakoma, kad knygos gyvena savo gyvenimus). Tad “gyvasis klasikas„ pasiūlė geriau jau tą knygą imti ir… nusipirkti.

Haiku stiliumi

Nereikia manyti, kad viso renginio metu buvo tik ironizuojama. Renginyje buvo daug kalbėta apie tai, kas gyvenime yra amžina, tobula, gražu ir kilnu. Buvo kalbama ir apie jaunąją, šiuolaikinę poetų kartą, kurios lyderis Benediktas Januševičius pristatė “repišką„ poeziją ir vyresniosios kartos poezijos mohikanus – Justiną Marcinkevičių, Salomėją Nėrį. Jų eiles perteikė A. Daučiūnienė.

Gėle švarko atlape pasipuošęs Ban’ya Natsauishi, sakydamas, kad toji gėlė atspindi šiandieninę jo sielos būseną, perskaitė ir jau Skapiškyje sukurtą ketureilį – “Žmones ir paukščius/ sukviesdamos/ virto/ vynu pienės„.

Poezijos šventę papildė ir Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos ansamblio pasirodymas bei Justas Jarutis, pritardamas sau gitara, atlikęs ir savo kūrybos dainų.

Prizas su paslaptimi

Susitikimas buvo baigtas nominacijos “Skaitomiausia šiuolaikinio poeto knyga„ įteikimu. Prie šio projekto prisidėjo ir „Kupiškėnų mintys“.Populiariausią knygą ir jos autorių rinko patys skaitytojai.

Kupiškio savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Danguolė Tamulevičienė, baigiantis renginiui, paskelbė, kad nominantu tapo, kaip daugelis ir tikėjosi, Juozas Erlickas už knygą “Aš moku augti„. “Minčių„ atstovai autoriui įteikė paslaptingą prizą, apibūdinę jį vieno skaitytojo anketoje parašyta citata, jog tai “paprasta, nuoga tiesa romantiškame krepšelyje„! J. Erlickui atiteko ir Kultūros ministerijos piniginis prizas. “Mintys„ savo ruožtu apdovanojo ir įdomiausių, nuoširdžiausių anketų autorius, tarp kurių buvo ir mūsų krašto poetė Bronė Valinskaitė.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video