2024/05/19

Mūzos mėgausis pienių vynu ir medumi

Ryt mūsų miestas ir rajonas, kaip retai pasitaiko, taps poezijos ir teatro Meka. Pirmą kartą per 42-jus gyvavimo metus mus pasieks tarptautinis poezijos festivalis “Poezijos pavasaris„. Nuo rytdienos visą savaitgalį Skapiškyje žydės dešimtasis tarptautinis teatrų festivalis “Pienių medus. Pienių vynas. Pienės pūkas„.

Pavasarinis poezijos sužydėjimas

Ypatinga dovana skiriama poezijos skaitytojams, jos gerbėjams. Poezija tam tikra prasme glūdi beveik kiekvieno kupiškėno širdyje. Amžinaisiais sodais mūsų žemelėje džiaugiasi Bronė Valinskaitė, vidiniu Kupiškio pusiausvyros ženklu ir mediniais mažaisiais gimtojo krašto miesteliais gėrisi Valdemaras Kukulas, ar į mus vis prabylanti buvusi šimonietė Renata Šerelytė…

“Poezijos pavasaris„ nušvies ir Kupiškį, Skapiškį, Laukminiškius. Mūsų krašte lankysis poetai Juozas Erlickas (už knygą “Aš moku augti„ surinkęs gausiausią pluoštą mūsų skaitytojų balsų), Benediktas Januševičius, Alis Balbierius, Dalia Bozytė, Paulina Žemgulytė, svečias iš tolimosios Japonijos Ban’ya Natsuishi bei vertėja Agnė Steponavičiūtė.

Pegaso kelionės ir klajonės

“Poezijos pavasaris„ Kupiškyje prasidės nuo šventės svečių susitikimo su rajono Savivaldybės vadovais. Vėliau (maždaug 12.00 – 13,15 val.) jiems bus surengta ekskursija po “menu gyvenantį„, kaip taikliai apibūdino filosofas Leonidas Donskis, mūsų miestą. Jei nesutrukdys lietus, tikėkimės, aukštesniosios jėgos bus palankios, – svečiai skaitys poeziją prie Henriko Orakausko skulptūrinės kompozicijos “Baltų medis„. Trečią valandą po pietų poetai, pasidalinę į dvi grupes, lankysis Skapiškyje ir Babickų muziejuje Laukminiškiuose, čia bus surengtos poezijos popietės. Baigiamasis “Poezijos pavasario„ šventės vakaras vėl sugrąžins poezijos mylėtojus į Kupiškį. Savivaldybės viešosios bibliotekos parodų salėje 18 valandą bus atidaryta fotografijų paroda “Poezijos pavasarių akimirkos„, kaip ir dera, bus skaitomos eilės bei apdovanotas nominacijos “Skaitomiausia šiuolaikinio poeto knyga„ laureatas.

Be pagrindinio “Poezijos pavasario„ organizatoriaus – Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos, tarp šio, aukščiausiojo iš menų, renginio parterių yra ir “Kupiškėnų mintys„, ne kartą spausdinę įkvėptą Pegaso brolijos žodį.

Trys dienos ir naktys – pienių medaus, vyno, pūko

Ne dažnas Lietuvos miestelis (išskyrus didmiesčius) ar rajonas gali pasipuikuoti tokio masto teatrų festivaliu, kokį štai jau dešimtąjį kartą rengia režisierė Vita Vadoklytė. Kito laikai, dalyvių amžius, bet šio festivalio organizatoriai visados išliko ištikimi pienės temai. Kaimo teatrų festivalis “Pienių vynas„, kaip sakoma, atsirado iš būtinybės. Vaikų ir jaunimo teatrų šventę “Pienių medus„ pasufleravo, pasak režisierės V. Vadoklytės, antgamtinės jėgos: Skapiškio bažnyčios šventoriuje audra nugriovė didžiulį medį, kurio viduje auksu švytėjo korys. Taip gimė “Pienių medus„. Vėliausiai buvo nuspręsta rengti senjorų teatrų šventę “Pienės pūkas„.

Kiekvienam pagal skonį

Jubiliejiniame 10-ajame festivalyje, gegužės 26 – 28 dienomis, bus laukiami ir “Pienių medaus„, ir “Pienių vyno„ bei “Pienės pūko„ gerbėjai. Festivalį, 26-ąją “Pienių medumi„ pradės jauniausieji dalyviai, 27-ąją – svaiginančiame “Pienių vyne„ pasirodys kaimų teatrai, paskutinioji diena bus paženklinta senjorų “Pienės pūko„ dvasia.

Tradiciškai “Pienių„ festivalyje bus galima išvysti premjerinius vaikų ir jaunimo, kaimo bei senjorų teatrų spektaklius. Festivalio programą taip pat papildys folkloro grupių koncertai, unikaliu projektu turėtų tapti ir “Nakties kino teatras„, kuris penktadienį ir šeštadienį prasidės 23 valandą. Viena kino seanso viešnių – Kupiškyje dirbusi garsi šiuolaikinio autorinio kino režisierė Inesa Kurklietytė.

“Teatrinis„ projektas – saulės sutikimas

Naktiniu kino seansu festivalis tikrai nesibaigs. Pirmąją festivalio dieną, o teisingiau pasakius, jau antrosios dienos rytą premjerą su originaliais šviesų ir garso efektais pristatys svečiai iš Lenkijos, Suvalkų jaunimo centro teatras. Vėliau, pusė penktos ryto, dalyviai ir žiūrovai bus kviečiami sutikti tekančios saulės.

Beje, ir ryt, ir šeštadienį pirmieji spektakliai bus pradėti rodyti jau 13 val. Sekmadienį teks atsikelti kiek ankstėliau, nes Gaigalavos„ (Latvija) senjorų teatras “Optimistas„ į savo spektaklį pakvies 11 val. ryto.

Jubiliejinė “Pienių„ festivalio programa netelpa į tradicinius laiko ir vietos rėmus. Tarp festivalio svečių – ir Klaipėdos vaikų ir jaunimo klubo “Švyturys„ teatras, Vilniaus Taurakalnio centro vaikų ir jaunimo teatro studija “Elementorius„, Bajorų kultūros namų lėlių teatras “ČIZ„, aktoriaus Ramūno Abukevičiaus teatras “Ramūno ateljė„, aktorė Virginija Kochanskytė bei kitos ne mažiau intriguojančios trupės su naujausiais spektakliais. Patys skapiškiečiai jubiliejiniam festivaliui žada išties neeilinę dovaną – V. Šekspyro “Vasarvidžio nakties sapno„ premjerą (27 d. 22 val.).

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video