2024/05/19

Lietuvos kaimo turizmo sezonas atidarytas Kupiškio krašte

Praėjusį penktadienį Lietuvos kaimo turizmo asociacija (LKTA) jau aštuntą kartą surengė kaimo turizmo sezono iškilmingą atidarytą. Šį kartą šventė vyko Kupiškio rajono Skverbų kaime Daivos ir Kęstučio Jackūnų sodyboje “Pakalnė„.

Pagal susiformavusią tradiciją kaimo turizmo sezono atidarymas rengiamas vis kitoje vietoje. Pernai gausius svečius priiminėjo žemaičiai, o šiemet ne tik daugybės sodybų šeimininkai, bet ir valdžios vyrai bei moterys sugužėjo į “Pakalnę„.

Atidaryme dalyvavo Žemės ūkio ministrė Kazimira Danutė Prunskienė, Valstybinio turizmo departamento direktorius Alvitis Lukoševičius, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Jonas Jagminas, apskrities viršininkė Gema Umbrasienė, rajono meras Leonas Apšega, vicemeras Jonas Jarutis, Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė Regina Sirusienė, kuri mums papasakojo, kad asociacija vienija jau apie tūkstantį narių. Tai ne tik kaimo gyventojai, teikiantys kaimo turizmo paslaugas, bet ir žemės ūkio mokyklos, rengiančios kaimo turizmo specialistus, nacionaliniai ir regioniniai parkai, rajonų savivaldybės. Šiuo metu Lietuvoje yra per penkis šimtus sodybų, aktyviai veikiančių turizmo rinkoje. Jau veikia du nacionaliniai turizmo maršrutai – Aukštaitijos žiedas ir Nemuno maršrutas.

Iškilmingas atidarymas buvo pradėtas Lietuvos Respublikos, LKTA, Kupiškio rajono vėliavų pakėlimu. Šventės metu geriausių sodybų savininkai buvo apdovanoti įvairiais prizais, paskelbta nemažai nominacijų (už nepriekaištingą svečių aptarnavimą, už etnokultūros puoselėjimą, už kulinarinio paveldo išsaugojimą ir kt.), kurias įsteigė LKTA, Valstybinis turizmo departamentas, Žemės ūkio ministerija, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Kupiškio rajono savivaldybė, Panevėžio apskrities viršininko administracija ir kitos organizacijos bei įmonės.

Nominacija “Už kulinarinio paveldo išsaugojimą„ buvo įteikta dusetiškiams Erikai ir Ramūnui Čižams. Ponas Ramūnas “Mintims„ pasakojo, kad jis gamina alų, kurio receptūrai yra daugiau nei šimtas metų. Ramūnas – jau ketvirtosios aludarių kartos atstovas. Jis pasigyrė, kad alaus darymo paslaptį jau perdavė vos septyniolikos metų dukrai. Paragavome alaus. Tikrai skanus alus nepasirodė labai stiprus. Ramūnas paaiškino, kad į “uraganų„ ir “žaibų„ rinką jis nelenda. Šio alaus stiprumas galėtų būti apie 4,5 – 5 procentus.

Pakalbinti įvairių kaimo sodybų šeiminkai “Mintims„ pasakojo, kad kaimo turizmas viena iš sparčiausiai besivystančių turizmo sričių Lietuvoje. Tai geras verslas jau vien todėl, kad verslininkai iš valstybės nereikalauja beveik nieko, tik prašo netrukdyti.

Po oficialiosios sezono atidarymo dalies savo produkciją pristatė lininių rūbų gamintojai, veikė liaudiškų amatų kiemas, svečiai vaišinosi aukštaitiškais valgiais ir gėrimais. Ir šiaip jau neblogą susirinkusiųjų nuotaiką skaidrino kaimiškos muzikikės ansamblis “Jonis„ iš Šiaulių.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video