2024/05/05

Balandį tvarkome, ką sudarkėme!

Ir patys kupiškėnai, ir atvykėliai dažnai pamini išskirtinį mūsų miesto ir rajono bruožą –švarą, išpuoselėtas erdves. Miesto jaukumas, tvarka tapo ir pagrindiniu mero Leono Apšegos reitingų rodikliu.

Velykų išvakarėse miestelėnus pasiekė ir mero kreipimasis, kuriame primenama, kad balandis – tradicinis švaros mėnuo, skatinama tvarkyti gyvenamąją aplinką, valyti per žiemą susikaupusias šiukšles. Sujudimas tvarkant Kupos slėnį, privačių namų kiemelius ir jų prieigose – gera žadantys ženklai. Jų fone akis bado kiekviena šiukšlė ar išklypusi šaligatvio plytelė.


Slunkiaus filosofija

Nors didžiąją dalį kupiškėnų drąsiai galima vadinti ekologinės kultūros puoselėtojais, visgi atsiranda ir tokių, kuriems žymiai artimesnė Kristijono Donelaičio “Metų„ herojaus Slunkiaus filosofija.

Laimei, ne visi tam esame pakantūs! Miesto tvarkymo vajuje, susirūpinta poilsio aikštelės prie marių likimu. Nors privažiavimą pro “amerikonų„ namelius užtvėrė draudžiantis ženklas, padėtis nuo to nė kiek nepagerėjo. Persirengimo būdelėse, vaikų smėlio dėžėse nematyti jokių pasiruošimo sezonui ženklų. Ekologinė kultūra yra glaudžiai susijusi su paties žmogaus kultūra, jo savimone. Vieni puošia mūsų aplinką, “tiuninguoti„ berniukai ją čia pat “renovuoja„.

Bereikalingas lėšų švaistymas

Kaip teigė Kupiškio rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresnysis specialistas Antanas Odinas, kiekvieną pavasario ir vasaros sezoną reikia papildomai skirti 3-4 tūkst. litų vien vaikų aikštelėms remontuoti. Dar daugiau išlaidų, apie 10-12 tūkst. litų, kainuoja kelio ženklų remontas. Pastarųjų totalus niokojimas vyksta per didesnes šventes ar savaitgaliais.

Butelių duženos, sugadintas mūsų pačių poilsiui skirtas inventorius, kasmet ardomas tiltas į marių salą, pasak specialisto, – gražaus ir tvarkingo mūsų miesto kasdienybė. Paklausus, kada galima tikėtis prie marių esančios poilsio aikštelės objektų remonto, pašnekovas tikino, kad anksčiau kaip birželį to daryti net neverta. Teisingiau pasakius, negalima! Tik pradėjus dirbti gelbėtojams galima tikėtis, jog persirengimo būdelės, vaikų žaidimų aikštelės kuriam laikui išsaugos sezoninio remonto pėdsakus.

Pagaliau, ką kalbėti, anot A. Odino, apie tolimesnius nuo centro taškus, jei pačiame savivaldybės kieme esančias dekoratyvines sieneles taip pat reikia saugoti nuo vandalų. Apgailėtina ir granito plokščių būklė Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštėje. Ją niokoja riedlentininkai, dviračių “slalomo„ gerbėjai.

Ekologinės kultūros propagavimas ant riedlenčių

Šioje vietoje dera įsiterpti ir pasvarstyti apie tai, kad šis jaunimėlis suteikia mūsų miestui šiuolaikiškumo bruožų, be to, kaip rodo didžiųjų miestų patirtis, pastaroji jaunimo grupė neužsiima butelių daužymu. Tad ir miestą tvarkantiems, ir aktyviai poilsiaujantiems reikėtų surasti bendrą kompromisą. Galbūt būtų galima įrengti tokiems pasivažinėjimams skirtą vietą su tramplynais, stabilią šiuolaikišką BMX trasą, erdvę. Žinoma, jei mums išties yra svarbus normalus, normalios jaunosios kartos laisvalaikis bei jų pomėgiai.

Kas baisiau?

Ir į Savivaldybės darbuotojus, ir į redakciją kreipiamasi dėl netvarkos Ugniagesių gatvės 8-ojo namo teritorijoje, apleistos buvusios tarpkolūkinės organizacijos teritorijos, būrų gyvenseną primenančių namukų mikrorajono Gedimino ir Krantinės gatvių sandūroje. Gyventojai piktinasi, net įžvelgia “antikonstitucinį žmogaus teisių pažeidimą„ dėl, jų manymu, piktybiškai netvarkomo šaligatvio Vytauto gatvėje, tolėliau nuo išpuoselėtos Savivaldybės šaligatvio zonos. Piktinasi ir iš už kaimynų tvorų sklindančiu laikomų gyvulių mėšliuku č„žuolų bei Muziejaus gatvių rajone, neįžengiamais šabarkštynais pačiame miesto centre – Žemaitės gatvelės vingiuose. Šis sąrašas pasidairius po Kupiškį, rajono miestelius, kaimelius ar sodybas, be abejo, būtų kur kas ilgesnis!

“Paskatinimas„ už netvarką

Savivaldybės vyresnysis specialistas A. Odinas perspėja, kad tokiems apsileidėliams gali būti pritaikytas Miesto ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimo straipsnis (161 str.). Už jo nesilaikymą nevalyviems gyventojams gali būti pareikštas įspėjimas arba paskirta bauda iki 2000 Lt. Verta susimąstyti. Juk pasodintas gėlių krūmas kainuos kur kas pigiau, o ir patiems bei aplinkiniams bus žymiai maloniau į sodinukus pažvelgti.

Nesiekiame moralinių pamokymų, kokių apstu K. Donelaičio “Metuose„, bet būti neabejingiems grožiui ir tvarkai tikrai kviečiame. “Mintyse„ tikrai atsiras vietos gražiausiai tvarkomų ir labiausiai apleistų teritorijų nuotraukoms.

Kokioje aplinkoje gyvensime, priklauso nuo mūsų pačių!

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video