2024/05/21

Jei rajone pasireikštų paukščių gripas

Paukščių gripo grėsmė išlieka ir Lietuvoje. Žiemą ji lyg ir sumažėjo, tačiau kas gali būti tikras, kad pavasariop, kovo-balandžio mėnesiais, kai vėl prasidės paukščių migracija, su jais mirtinas virusas iš šiltų kraštų neatkeliaus ir į mūsų šalį. Ketvirtadienį Savivaldybės posėdžių salėje susirinkę rajono ekstremalių situacijų valdymo centro (vadovas Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis) nariai, atstovaujantys įvairioms institucijoms, aptarė veiklos modelį, jei būtų įtartas ar nustatytas paukščių gripą.

Kupiškio rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininkas Julius Skrandauskas pristatė šios tarnybos užkrečiamų ligų kontrolės centro parengtą paukščių gripo neatidėliotinų priemonių planą, kuriame numatyti operatyvūs veiksmai, įtarus ar nustačius paukščių gripą bei likviduojant ligos židinį. Būtų privaloma imtis radikalių priemonių.

Įtarus paukščių gripą, tyrimai atliekami per 24 val. Žemėlapyje nustatomos ir pažymimos židinio ribos. 3 km spinduliu nuo židinio (apsaugos zona) paukščiai registruojami ir naikinami, sudaromi jų laikytojų sąrašai, kad vėliau paukščių savininkams būtų galima kompensuoti patirtus nuostolius. Patologinę medžiagą išvežus tyrimams, siekiant, jog pavojus ligai išplisti būtų kuo mažesnis, reikalinga stabdyti judėjimą, (kad niekas į tą teritoriją neatvažiuotų ir neišvažiuotų), iškabinti informacinius ženklus, kontroliuoti paukščių migraciją bei svarbiausias jų apsistojimo vietas, ypač prie vandenų, kur didžiausia kontaktų su naminiais paukščiais galimybė. Iš vandens sparnuočius paimtų priešgaisrinė ir gelbėjimo tarnyba.

10 km spinduliu nuo židinio (stebėjimo zona) paukščiai registruojami ir stebima jų sveikatos būklė. Reikėtų pasirūpinti skraidančių paukščių naikinimu. Taip pat nedelsiant parinkti vietas, kur bus laidojami toje zonoje sunaikinti paukščiai. Juos reikėtų užkasti 2 m gylyje, kad neiškastų plėšrūnai. Reikalinga technikos duobėms kasti. Ja pagelbėtų bendrovės “Kupiškio komunalininkas„ ir “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„. Paukščiams naikinti, pasak J. Skrandausko, būtina sudaryti ne mažiau kaip šešias brigadas, kurioms priklausytų po veterinarijos gydytoją (jis sunaikintų paukščius), registratorių, du gaudytojus ir policininką.

Jei būtų nustatyti keli paukščių gripo židiniai, stebėjimo zona gali apimti ir visą rajoną.

Akcentuota bendradarbiavimo tarp institucijų svarba. Savivaldybės gydytojas Vincas Dražba sakė, jog mūsų rajone kilus paukščių gripo grėsmei, turėtų pradėti veikti skiepų kabinetai, pasirūpinama respiratoriais, organizuojamas pirminės medicinos pagalbos užtikrinimas namuose, įvesti specialūs telefono numeriai medicinos įstaigų registratūrose, skiriami papildomi greitukių ekipažai. Į pagalbą įsijungtų ir “Caritas„ bei Raudonasis Kryžius. Esant būtinybei – atidaromas skyrius Kupiškio ligoninėje. Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu, gali būti skelbiamas karantinas. Tokiu atveju stacionaruose būtų nutraukiamas ligonių lankymas, neatliekamos planinės operacijos, perorganizuojamas vaikų namų režimas, nevyks jokie renginiai ir pan. Tai būtų privalomos saugumo priemonės užkirsti kelią galimam paukščių gripo plitimui.

Savivaldybės administracijos vyresnysis civilinės saugos specialistas Vladislavas Račkauskas kalbėjo apie apsaugos priemones ir įrangą. “Turime 5 tūkst. respiratorių, šiek tiek ženklų “Įvažiuoti draudžiama„. Individualių apsaugos priemonių užtektų dešimčiai žmonių, kurie gaudytų sparnuočius paukščių gripo zonoje„, – sakė V. Račkauskas.

Apibendrindamas susitikimą, Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis sakė, kad jau dabar reikėtų parinkti vietas sunaikintiems paukščiams užkasti, pasirūpinti žemėlapiais, sukomplektuoti aprangą brigadoms, nutarti, ar vėliau ją dezinfekuoti, ar sunaikinti, pasikalbėti su medžiotojais dėl sparnuočių šaudymo. Paliestas ir visuomenės operatyvaus informavimo panašių krizių metu klausimas.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video