2024/04/19

Dainius Gabnys laukia naujos technologijos sėjos

Kupiškio rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus ūkininkų ūkių registre – 1979 ūkiai. Tarp jų – 253, kurių savininkai iki 40 metų amžiaus. Bendrojo programavimo dokumento numatytomis finansavimo priemonėmis pasinaudoti prašymus iš viso yra pateikęs 31 pretendentas. Beveik trečdalis iš jų – jaunieji ūkininkai (asmenys iki 40 metų). Iki šiol yra įvertinta 14-ka prašymų. Jų teikėjai jau naudojasi pasirinktų priemonių garantuojama finansine parama. Pusė iš jų – jaunųjų ūkininkų. Iš viso prašymus pasinaudoti Jaunųjų ūkininkų įsikūrimo priemone yra pateikę vienuolika kupiškėnų. Su vienu iš jų, jau gerokai prasikūrusiu iš suteiktos paramos, ir supažindiname.

Skapiškio miestelio viensėdyje gyvenantis Dainius Gabnys sakė, kad nekantriai laukia šio pavasario darbymečio, nes jis daug kuo skirsis nuo ankstesniųjų, kai dar praktikavosi tėvo ūkyje ar tik ką buvo visą rūpesčių naštą užsikrovęs ant savo pečių. Šiemet sėja, javų ir rapsų priežiūros darbai vyksią pagal visai naują technologiją. Pastarajai į jo valdas ateiti padėjo Jaunojo ūkininko įsikūrimo programos garantuojamos sąlygos.

Dar užpernai, būdamas 36-erių metų, jis atkreipė dėmesį į tai, jog kaimo plėtros Bendrojo programavimo dokumente numatyta nemažai lengvatų jaunam ūkininkui kurtis. Trukdžių jam teikti tokią paraišką Nacionalinio mokėjimo agentūrai (NMA) nebuvo. Tačiau pašnekovas prisipažino, jog, pateikus Agentūrai prašymą ir projektą, vis aplankydavo abejonė, ar jis bus palankiai įvertintas. Atvykę Agentūros ekspertai iš Panevėžio ir sostinės vietoje reikliai vertindavo jo ūkio ekonominę-finansinę padėtį ir ūkininkavimo perspektyvas. Tačiau viskas išsisprendė jo naudai.

Praėjusią vasarą D.Gabnys pradėjo rūpintis kredito, o rudeniop jau pirktis ir technikos. Pirmiausia jis įsigijo patį brangiausią pirkinį – „Fend 916 Vario TMS“ traktorių. Prie šios galingos technikos, atgabentos firmos į jo kiemą, jis net nusifotografavo. “Vis dėlto man tai buvo svarbus įvykis”, – dalijosi mintimis jaunasis ūkininkas.

Užmezgė jis ryšius ir su kitomis firmomis, siūlančiomis žemės ūkio technikos ir inventoriaus. Sėjamąją jis išsirinko „MegaSeed 4001 K2“ markės, plūgą – „Rabe Albatros VHA 120″, trąšų barstytuvą“ Rauch Alpho 1142″, o purkštuvą – „Šmotzer“.

D. Gabnys pasidžiaugė, jog Agentūra jau baigia jam pervesti visas priklausančias išmokas. Jų iš viso susidarė nemažai, nes jam kompensuojama 55 proc. šiai technikai įsigyti išleistos sumos. Pirkti tehcnikai ir padargams šis skapiškėnas ėmė ilgalaikį kreditą.

Be kelių šimtų tūkstančių litų, gautų pagal Jaunųjų ūkininkų įsikūrimo programos antrajį ir trečiąją etapus, D. Gabnys pirmiausia pasinaudojo vienkartine įsikūrimo išmoka. Šios viešosios paramos maksimalus dydis, kaip pretendentams žinoma, yra 25 tūkst. eurų. Ji irgi įplaukė į šio perspektyvaus ūkininko asmeninę banko sąskaitą.

Pašnekovas tvirtino esąs suinteresuotas formuoti didesnį nuosavą ūkį. Dabar jis nuosavos žemės jau turi 40 hektarų. Iš laisvos valstybinės žemės fondo nuomojasi 130 hektarų ir ketina tą plotą įsigyti pasinaudodamas irgi jaunam ūkininkui numatytomis lengvatomis. Iš žemės valdų savininkų D. Gabnys nuomojasi apie 70 hektarų žemės naudmenų.

Jaunasis ūkininkas sakė, jog, baigęs Skapiškio vidurinę mokyklą, mokėsi tuometiniame Vilniaus statybos technikume ir įsigijo geodezininko specialybę, tad pradėjęs ūkininkauti būtiniausių ūkininkavimui žinių gaudėsi iš tėvo patirties, seminaruose, bendraudamas su agronominį išsilavinimą turinčiais aplinkiniais ūkininkais bei skaitydamas literatūros. Tačiau apsisprendęs plėtoti specializuotą javų ir rapsų auginimo ūkį, pasirinko ir vieną iš firmų, kurios specialistai konsultuoja visais augalininkystės technologijų klausimais – nuo sėjos iki derliaus pardavimo. Pavasarį miežių, vasarinių rapsų sėkla jam bus pristatoma tiesiai į lauką, tokios kondicinos ir tiek, kiek konsultanto apskaičiuota. D. Gabnys manąs, kad pastaruoju metu ūkininkams teikiama konsultacijų ir finansinė parama, jeigu tik pavyksta ją susirankioti pagal projektus, deklaravimo paraiškas, jau klostosi į sistemą, panašią į tą, kuria dar visai neseniai didžiavosi Vakarų Europos valstybių fermeriai.

Pasak D. Gabnio, įsigijus naujos technikos, vėliau norėtų geriau ir patiems įsikurti. Labiausiai jiems reikia garažo technikai laikyti.

Pasvajoja ir apie erdvesnį gyvenamąjį namą. Dainius ir Renata Gabniai augina dukteris Tautvilę, Vitaliją, sūnų Karolį. Visi jie – moksleiviai, lanko Skapiškio vidurinę mokyklą. Vyriausioji dukra dar tik septintokė, tad moksleivių iš jų namų dar bus nemažai metų, teks padėti vaikams įgyvendinti ir būsimas jų svajones įsigyti pasirinktąsias specialybes. D. Gabnys įsitikinęs, kad sunkiausias laikmetis mūsų krašto ūkininkams jau praeityje ir, jeigu iš ūkininkavimo pavyko išgyventi jų šeimai iki šiol, tai šis verslas turėtų neblogai klostytis ir ateityje.

D. Gabnį jį pažįstantieji skapiškėnai vadina nepavargstančiu darbštuoliu, nes tik per derliaus ėmimo karštymetį samdosi pagalbininką. O kultūros darbuotojai priduria, jog pagal galimybes sunkiai uždirbamais pinigėliais prisideda ir prie svarbaus miestelio renginio.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video