2024/05/04

Į raštingiausio tautiečio titulą pretendavo vien moterys

Praėjusį šeštadienį, prieš 11 val., lietuvių kalbos mylėtojai rinkosi į Kupiškio rajono savivaldybės posėdžių salę, kur pirmą kartą mūsų šalies istorijoje vyko Nacionalinio diktanto pirmasis etapas. Diktantas buvo rašomas penkiasdešimt devyniose Lietuvos savivaldybėse. Į Nacionalinio diktanto konkursą varžytis dėl raštingiausio Lietuvos piliečio titulo žmones pakvietė politikos savaitraštis „Atgimimas“ kartu su partneriais: Valstybine lietuvių kalbos komisija, Savivaldybių asociacija ir Lietuvos radiju.

Nors į konkursą buvo užsiregistravę 18 kupiškėnų, savo jėgas išbandyti panoro vienuolika įvairaus amžiaus moterų iš miesto ir rajono: nuo antrakursės studentės iki pensinio amžiaus kupiškiečių. Diktanto rašyti negalėjo lituanistai ir moksleiviai. Prieš jį svarstyta, ar visoje šalyje rengiama akcija pakurstys kupiškėnų entuziazmą. Netgi siūlyta netilpsiančius Savivaldybės salėje priglausti viešosios bibliotekos skaitykloje. Tačiau to neprireikė.

Diktantas buvo transliuojamas per Lietuvos radijo pirmąją programą. Diktorius Juozas Šalkauskas skaitė ištrauką iš rašytojo Antano Biliūno kūrybos „Rinktinės“.

Konkurse dalyvavę kupiškėnai teigė, jog tekstas, parašytas ilgais sakiniais, buvo gana lengvas, tačiau diktavimo tempas – pernelyg greitas. Perrašyti diktantą nebuvo galimybės.

Savivaldybės specialistė Stasė Krestovienė tvirtino, jog daugelis mūsų miesto ir rajono žmonių savo lietuvių kalbos žinias pasitikrino namuose. O besiskirstančius paragino kitais metais atsivesti bent po du pažįstamus.

Šį penktadienį diktanto tekstas bus paskelbtas visuomenei, o vasario 5-6 d. „Lietuvos pašto„ pasiuntinių surinktus diktantus taisys speciali komisija, sudaryta iš Vilniaus universiteto dėstytojų ir mokytojų ekspertų. Po savaitgalio, vasario 6 d., bus paskelbti geriausiai parašiusieji diktantą. Taip pat bus paviešintas telefono numeris, kuriuo paskambinę kiti dalyviai galės sužinoti, kiek padarė klaidų.

Vasario 18 d. Vilniuje vyks finalinis Nacionalinio diktanto turas ir bus išrinktas raštingiausias Lietuvos pilietis. Nugalėtojui atiteks Mokslo ir enciklopedijų leidybos instituto įsteigtas prizas – „Visuotinės lietuvių enciklopedijos“ komplektas.

Tačiau nemaža dalis dalyvavusių sakė nesitikintys pelnyti nugalėtojų laurų, o gydytoja Milda Narmontienė nemanė, kad geriausiai pasirodęs gaus raštingiausio lietuvio titulą. Labai mylinti gimtąją kalbą pašnekovė sakė norinti išbandyti savo žinias, o dėl pilietiškumo akcijos tikino atidėjusi suplanuotą savaitgalio kelionę. Mažą susidomėjusių skaičių M. Narmontienė buvo linkusi pateisinti tuo, kad toks konkursas mūsų šalyje organizuotas pirmą kartą. Diktanto idėjai kupiškietė galėjo tik pritarti.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video