2024/05/05

Čiuožiantys apledėjusiomis gatvėmis nelinkę skųstis

Kiek atlėgus speigui, kupiškėnai su baime laukia pranašaujamų pūgų. Tuomet sniegas padengtų daugelį čiuožyklomis virtusių miesto gatvelių, kiemų ir kaimo vieškelių vingių. Nors komunalininkai, rodydami į pagrindines miesto gatves, tikina, kad plikas asfaltas per didžiuosius šalčius nepareikalavo priežiūros, atokesniais keliais kulniuojantys gyventojai gaudo zuikius. Laimei, be skaudžių pasekmių.

Savivaldybės gydytojas chirurgas Vincas Dražba miesto gyventojų nusiskundimų negauna. Į pirminės asmens sveikatos priežiūros centrą daugiau atvežami kaimo žmonės. Vaikščiodami savo kiemuose jie paslysta, patiria lengvas traumas, nesudėtingus lūžius, sumušimus. Gydytojas sako, kad per dieną kreipiasi po kelis ligonius. Kupiškėnai kantriai ištvėrė ir arktinį šaltį. Dėl įvairių nušalimų į PASPC kreipėsi 5 asmenys, patyrę pirmo ir antro laipsnio ausų, pirštų, kojų nušalimus. Chirurgas V. Dražba perspėjo, kad net ir esant pliusinei temperatūrai, žmonės turi būti itin atidūs: pasirinkus siauresnę avalynę, sutrinka kraujo apytaka galūnėse ir pasitaiko daugiau nušalimų nei per speigus.

Tačiau, nepaisant oro sąlygų, tiek spaudos platintojai, tiek iš atokesnių miesto kvartalų gyventojai, turėjo įveikti dar ir slidžius kelius. Viena kupiškietė apgailestavo, kad mažos gatvelės, prastai prižiūrimos vasarą, nesulaukia dėmesio ir žiemą. Šiuo metu labai slidžios Salomėjos Nėries, Maironio, Knygnešių, Sodų, Palėvenės gatvės, posūkis Vilniaus g. gale. Ledu padengti ir kai kurie daugiabučių kiemai.

UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Stundys, tikino, kad praėjusį antradienį buvo barstomas Vilniaus g. gale esantis posūkis. Sulaukta skundų, kad gyventojai sunkiai per ledą prieina prie atliekų konteinerių. Esą ten dėl nedidelio transporto eismo, susiformuoja provėžos, o prieš šalčius nuvalyti kelio dangą buvo sunku dėl gatvėje sustatytų automobilių. Kiemų tvarkymas, pasak R. Stundžio, yra daugiabučių namų bendrijų rūpestis.

Kietos dangos neturinčios gatvės (pavyzdžiui, Salomėjos Nėries) nėra barstomos smėlio ir druskos mišiniu. Žinoma, galima būtų paberti žvyro, bet šios paslaugos niekas neužsakė. Dėl tos pačios priežasties padengtos ledu ir Sodų, Palėvenės gatvės. Reaguodamas į gyventojų pareiškimus, šiuos darbus galėtų užsakyti inspektorius miesto reikalams.

Eismo priežiūros poskyrio viršininkas Vytautas Stančikas jau ne kartą pabrėžė, kad rajono keliai yra slidūs, ypač kaimuose. Gerai prižiūrimos, barstomos tik pavojingos vietos, įkalnės. Tačiau avaringumui tai įtakos neturi. Per speigo sukaustytas 4 dienas rajone įvyko trys techniniai eismo įvykiai, susiję su slidžia kelio danga: nuo kelio nuslydo automobiliai, atsitrenkė į kliūtis. Visa laimė, kad skaudžių pasekmių išvengta. Palyginti labai mažą avarijų skaičių lemia rečiau eksploatuojami automobiliai, tiek mieste, tiek kaime sumažėjęs eismas.

Kad situacija rajono keliuose nėra labai bloga, tikino ir UAB „Kupiškio autobusų parkas“ direktorius Petras Remeikis. Jo teigimu, parko vairuotojai nesusiduria su sunkumais keliuose. Daug kur asfaltas yra plikas, o pavojingesniuose ruožuose padangos sukimba su apledėjusia kelio danga ir neslysta. Anot direktoriaus, kai pasnigs, nebus taip ramu.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video