2024/05/17

Už vieną litą – tūkstančiais sugrįžtanti našta

Lapkričio 10 d. rajono Tarybos posėdyje pritarta neįprastam sandoriui: už 1 litą Savivaldybė pirks Audriaus Rudžio 48 kv. m butą Noriūnų Sodų g. 4 a name. Būsto savininkui, jau kurį laiką negyvenančiam šioje gyvenvietėje iškelta vienintelė sąlyga – jis pats turės susimokėti 11 tūkst. litų įsiskolinimą. Suprantama, kad Tarybos nariai įsivėlė į diskusiją apie šį problemišką, skolose skendintį bendrabutį, kurio pusė priklauso Savivaldybei.

Pašnekinta Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja Marijona Pečkuvienė pripažino, jog nemokūs ir neapgyvendinti butai, kurių įsigyta minėtame Noriūnų daugiabutyje bei Gedimino g. 100-ajame bendrabutyje, yra didžiulė našta šiai įstaigai. Per metus jų išlaikymas atsieina apie 10 tūkst. litų.

Sodų g. 4a namo neprivatizuoti butai iš tuometinės valstybinės melioracijos įmonės perduoti Savivaldybės žinion. Dalis butų buvo tušti, augo skolos už šildymą bei kitus komunalinius patarnavimus. Galiausiai, susitarus su kai kuriais gyventojais ir perkėlus juos į kitas patalpas, pusė namo atiteko Savivaldybei ir 16-ai butų buvo atjungtas šildymas.

Likusioje namo dalyje pusė iš 24 dviejų kambarių butų priklauso Savivaldybei. Šeši (o po sandorio su A. Rudžiu – septyni) yra neapgyvendinti. Tarp eilėje laukiančių socialinių Savivaldybės būstų niekaip neatsiranda norinčių įsikurti šiuose manevriniuose butuose. Priežastys, anot M. Pečkuvienės, labai paprastos: žmonės pageidauja būsto mieste, kur turi darbus. Taip pat ne visi pajėgia mokėti už nuomą ir patogumus.

Iš likusiųjų penkių apgyvendintų Savivaldybės butų gal tik viena moteris tvarkingai moka mokesčius, nekaupia skolų. Pašnekovė apgailestavo, kad žmonės netausoja jiems parūpinto turto, kitąsyk, net nepranešę Savivaldybei, palieka praskolintą būstą.

M. Pečkuvienės žiniomis, buto savininkas A. Rudis, nors ilgai ginčijosi ir rašė skundus Ūkio ministerijai, jau įsipareigojo padengti 11 tūkst. litų įsiskolinimą. Sutvarkius dokumentus, Savivaldybė jam sumokės suderėtą 1 litą. Beje, įstaiga mokėjo simbolines kelių šimtų litų sumas ir pirkdama butus toje daugiabučio dalyje, kur šiuo metu atjungtas šildymas.

Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja teigė, jog svarstoma, ką daryti su šiuo namu. Tačiau tai jau nebus nuspręsta šiemet. Racionali išeitis, anot specialistės, nupirkti visus Sodų 4a pastato butus, iškelti žmones kitur ir paskelbti objekto privatizavimą.

Pastatą remontuoti esą nėra prasmės. Galvota atnaujinti Gedimino g. 100 namą (3 jo aukštai priklauso Savivaldybei). Būstų išplanavimas yra labai nepatrauklus gyventojams: ilgas koridorius, kurio gale yra tualetas ir dušai, jungia 1 kambario butus. Šiuose aukštuose tik viename bute gyvena eilėje socialinio būsto laukę žmonės. Tačiau remontas atsieitų milijonus. Mažai tikėtina, ar atsiras lėšų.

Panaudos teise minėtus namus eksploatuojančios įmonės „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ direktorius Albertas Audickas teigė negalintis priimti sprendimų dėl nuostolingų būstų ateities. Juolab kad dalis butų – privatūs, reikia derinti su savininkais.

Pašnekovo duomenimis, Sodų g. 4a namas – didžiausias skolininkas iš visų Noriūnų daugiabučių (čia sukeliami nemokūs žmonės). Pastate – 40 butų ir vienos firmos įsigytos patalpos. A. Audickas teigė, kad net ir atjungus šildymą toje pastato dalyje likę neišmokėtų skolų. Savivaldybė šiuo metu įmonei neskolinga. Tačiau gyventojų bendra įsiskolinimų bendrovei suma šiandien siekia 60 044 Lt. Palyginti su praėjusiais metais, skola išaugo apie 5000 Lt. Ją sudaro eksploatacijos mokesčiai, šildymo sistemos priežiūra, mokesčiai už vandenį.

„Dalis gyventojų neturi nieko, išskyrus metalinę lovą“, – sunkią noriūniečių situaciją komentavo A. Audickas. – Nors ir dirba, kai kurie nedeklaruoja pajamų, kartais piktybiškai vengia mokėti mokesčius. Susidoroti su jais neleidžia žmogiškasis faktorius – juk už skolas į gatvę žmogaus neišmesi“. Problemai išspręsti ieškoma įvairių būdų: leidžiama mokėti dalimis, stengiamasi žmones įdarbinti pagal viešųjų darbų programas. Nėra lengva surasti iš Noriūnų išvykusius skolininkus.

Gedimino g. 100 bendrabutis UAB „Kupiškio komunalininkas“ skolingas apie 10 000 Lt. Ši suma, palyginti su 2004 m., taip pat išaugusi.

Noriūnų seniūnijos socialinė darbuotoja Ramunė Štitilytė sakė, jog Sodų 4a bendrabutyje apgyvendinti 7 butai. Juose įsikūrę žmonės nedirba, yra viena pensininkė, viena jauna mama, jauna šeima, žmogus, turintis negalią. Keturi iš septynių asmenų ne tik gauna mažas pajamas, bet ir yra linkę išgerti. Probleminių šeimų, specialistės teigimu, yra ir kituose Noriūnų daugiabučiuose.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video