2024/05/17

Palėvenės bažnyčios altorius vėl suspindės

Praėjusį sekmadienį po mišių Švč. Sakramentas iš Palėvenės Šv. Domininko bažnyčios didžiojo altoriaus buvo perneštas į šoninį šv. Kryžiaus altorių. Nuo šios savaitės pradedami vieno iš gražiausių vėlyvojo baroko šedevrų, šios šventovės pagrindinio altoriaus restauravimo darbai.

Lapkričio 25 d. specialios paskirties UAB „Lietuvos paminklai“ rengtą konkursą šiems darbams atlikti laimėjo žymus dailininkas restauratorius Vytautas Dzindziliauskas, prieš daugiau nei penketą metų restauravęs garsiąją Liškiavos bažnyčią. Vakar su juo susitiko Palėvenės parapijos klebonas dekanas kanauninkas Vladas Rabašauskas, „Mintims“ sakęs, kad meistras apsigyvens Palėvenės klebonijoje. Nors tikėtasi, kad darbai prasidės gegužę, tik gruodžio pradžioje planuojama įrengti stelažus, valyti didžiojo altoriaus skulptūras, grandyti neautentiškus dažus. Dekanas mano, jog didžiojo altoriaus tvarkymo darbai užtruks apie porą trejetą metų.

Anot Kultūros paveldo departamento Panevėžio teritorinio padalinio vyr. valstybinio inspektoriaus Kazio Stančiko, jo iniciatyva po Velykų surengtas susitikimas su departamento ekspertų komisija baigiantis metams, jau pradeda duoti konkrečių vaisių. Specialisto žiniomis, šių metų darbams skirta apie 60 tūkst. litų. Pusę šios sumos skyrė Kupiškio rajono savivaldybė, kitą dalį padengia valstybė. Manoma, kad nemaža dalis šių metų lėšų jau panaudota atliekant tyrimus, rengiant dokumentus. Nepigiai atsieis ir paruošiamieji darbai, šildymas, apšvietimas.

Tačiau visiškai altoriaus rekonstrukcijai prireiks 300 tūkst. litų. K. Stančikas pasidžiaugė, kad paveldo įstatymų kaitoje Palėvenės bažnyčios altoriaus restauravimo projektas, kaip tęstinis, gaus finansavimą ir ateinančiais metais. Atšilus orams, bus pradėti didieji darbai.

Verta džiaugtis ir puikaus specialisto atvykimu. Į baroko stilių gilinęsis V. Dzindziliauskas, po kurio kruopštaus darbo švytėte švyti Liškiavos bažnyčia, apsižvalgęs Palėvenės šventovėje, teigė, jog jos architektūra prabangesnė nei Liškiavos.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video