2024/05/18

Šiukšlių atsikratysime brangiau

Pastaruoju metu gyventojus ir stulbina, ir šiurpina lyg ant mielių kylančios įvairios produkcijos bei paslaugų kainos. Rajono Savivaldybės tarybos sprendimu, nuo gruodžio 1-osios keičiasi ir šiukšlių išvežimo tarifai.

Nedidino septynerius metus

Jei iki šiol vienas daugiabučio gyventojas už atliekų išvežimą kas mėnesį mokėjo po 2,78 Lt tai nuo gruodžio pirmosios ši paslauga jam atsieis jau 3,54 Lt. Šiukšlių konteinerius įsigiję privačių namų savininkai už mažos talpos (120 l) konteinerio ištuštinimą mokės 2,83 Lt, vietoje buvusių 1,92 Lt.

Kaip “Mintims„ sakė UAB “Kupiškio komunalininkas„ direktorius Rimantas Stundys, yra apie 30 proc. “nejudančių„ konteinerių. “Žmonės turi pasirašę sutartį su mumis, įsigiję konteinerį, bet niekada jo neprikrovė. Tuo tarpu bendro naudojimo konteineriai pilni„, – teigė R. Stundys. Apie 5 proc. daugiabučių gyventojų nėra sudarę sutarčių su bendrove.

Gyvenantieji daugiabučiuose už šiukšlių išvežimą moka pagal bute deklaruotų asmenų skaičių. “Žmogus pats deklaruoja, kiek bute yra gyventojų. Jei šis skaičius keičiasi (žmogus mirė, išvyko, atvyko) – perrašom atliekų išvežimo sutartį. Tačiau, žvelgiant į jas, susidaro įspūdis, jog daugiabučiuose gyventojų tik mažėja„, – pasakojo R. Stundys.

Tvirtindami didesnius tarifus, Tarybos nariai prabilo ir apie visuotinės rinkliavos už šiukšles įvedimą. Pasak komunalininkų vadovo R. Stundžio, tai nėra taip paprasta kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Reikalingi normatyvai, apskaitos sistema. Pinigus turėtų rinkti Savivaldybė, už juos samdyti įmonę, kuri veš šiukšles ir t. t. “Be to, Lietuvoje kai kur bandyta taikyti ši praktika nepasiteisino. Tos rinkliavos nebuvo surinktos, teko dotuoti iš biudžeto ir pan. Vienos Savivaldybės net sąskaitos buvo areštuotos„, – sakė UAB “Kupiškio komunalininkas„ direktorius.

Paskutinįsyk atliekų surinkimo tarifus bendrovė didino 1998 metais. Per prabėgusį laikotarpį išaugo paslaugų sąnaudos: pabrango kuras ir pan., todėl didinti kainą buvo neišvengiama.

Vieni smėliui, kiti žuviai

Artėjant metų pabaigtuvių šventėms, miestą papuošė ne tik žibčiojančios girliandos, bet ir naujos smėliadėžės. 20 geltonų plastiko smėliadėžių, kurių viena UAB “Kupiškio komunalininkas„ kainavo apie 560 Lt, “apgyvendinta„ centrinėse miesto gatvėse. Deja, naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį jau atsirado norinčiųjų į keletą jų, stovinčių Gedimino gatvėje, pasikasyti nagus. Dėžės buvo apverstos, smėlis išpiltas.

Ankstesnias metalines, anot R. Stundžio, “sukirmijusias„ dėžes pagal galimybes stengiamasi keisti – jos pasenusios ir morališkai, ir fiziškai. Ar komunalininkai nesibijo, jog geltonosios plastiko dėžės taps chuliganų taikiniu? Pasak R. Stundžio, apsiginti nuo vandalų daktaro nėra. Dėžės ne tik išvaizdžios, bet ir gana tvirtos. Kai kas juokauja, jog jas būtų galima naudoti ir kaip suoliukus.

R. Stundys papasakojo ir anekdotinę situaciją. Ieškodami pirkti naujųjų smėliadėžių, komunalininkai domėjosi ir jau besinaudojančiųjų jomis patirtimi. Pajūrio miestuose šias dėžes statyti baiminamasi todėl, kad jos sandarios ir gali būti gvelbiamos žuviai sūdyti.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video