2024/05/06

Gyvybės medis – šaknimis į negyvą vandenį

Šią savaitę prie tvenkinio ties senosiomis kareivinėmis, kur į dangų stiebiasi Henriko Orakausko sukurtas Baltų gyvybės medis, kasdien stovėjo priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos automobiliai ir į sužaliavusį prūdą pylė vandenį. Skulptūra tik skimbčiojo metaliniais varpeliais, o kupiškėnai jau kurį laiką pasigedo trykštančių fontanų. Nuo vandens paviršiaus, padengto neaiškia plėvele, sklido nemalonus kvapas.

Pasirodo, nuo teršalų vandenyje pradėjo stigti deguonies, ėmė stipti žuvys. Vakar į tvenkinį buvo paleistos dvi UAB “Kupiškio komunalininkas„ valtys. IIrdamiesi tvenkiniu darbuotojai traukė tinklus su dumblėtomis žolėmis. Per dvi dienas į tvenkinį supilta daug vandens, tačiau deguonies kiekis tik nežymiai padidėjo. Nuolat statomi kompresoriai, pučiantys orą. Dar likusios gyvos žuvys (anksčiau būta net kelių kilogramų svorio lydekų) bejėgiškai kyščioja galvas į paviršių.

Pasak apželdinimo specialisto Algirdo Gasiūno, ši ekologinė nelaimė pastebėta jau prieš porą savaičių. Praūžus liūtims, vandenys, matyt, išplovė kokias nors kenksmingas medžiagas. Nemalonus kvapas sklido ir iš upelio ties Kupiškio technologijos ir verslo mokykla. Kokie tai teršalai ir iš kur, specialistui nebuvo žinoma.

Panevėžio apskrities aplinkos apsaugos departamento Kupiškio agentūros vedėją pavaduojantis Vidas Valma sakė, kad dar negauti vandens tyrimų rezultatai. Tiriama, iš kokių šaltinių (įmonių, gyvenamųjų namų, Kraštiečių mikrorajono ) galėjo patekti teršalai.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video