2024/05/19

Virš mero galvos Damoklo kardas

Vakar Kupiškyje lankėsi keturi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sudarytos darbo grupės nariai – jos vadovas rinkimų komisijos narys Edmundas Sakalauskas, teisininkas Jonas Udrys, Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos atstovė Ona Buišienė bei konservatorių atstovas Vaidas Bacevičius. Jie aiškinosi, kaip atsitiko, kad rajono meras Leonas Apšega daugiau nei metus pažeisdamas įstatymą vadovavo Valdybai, kuri valdo tris savivaldybės bendroves – UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„, UAB Kupiškio komunalininkas„ ir UAB “Kupiškio autobusų parkas„. Konstitucinio Teismo yra išaiškinta, kad savivaldybių tarybų nariai negali dirbti savivaldybei priklausančiose ar jos kontroliuojamose įmonėse ir organizacijose.

Minėtas Konstitucinio Teismo išaiškinimas buvo paskelbtas šių metų sausį, bet rajono valdančioji dauguma – Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos atstovai su meru Leonu Apšega priešakyje keisti Valdybos vadovybės nesirengė, nors buvo ne kartą raginami opozicinės rajono Tarybos konservatorių frakcijos atstovų. Neapsikentę įstatymo ignoravimo, pastarieji (frakcijos seniūnas yra Vytautas Mockus) šių metų liepos viduryje nusiuntė skundą Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Minėta Valdyba buvo sudaryta rajoną valdant konservatoriui Vytautui Mockui 1996 m. VRK nuomone, tokios Valdybos neturėtų būti, kadangi tai prieštarauja akcinių bendrovių įstatymui. VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas “Mintims„ sakė, jog su tokiu dariniu jam dar netekę susidurti, nors savivaldybėse jų įvairių pasitaiko. Jam keistoka, kad meras galėjo nežinoti ar nesuprasti Konstitucinio Teismo išaiškinimo, nes visa tai buvo plačiai komentuojama. Jis taip pat nesuprantąs, kodėl kiti Tarybos nariai taip ilgai taikstėsi, kad pažeidžiamas įstatymas. Paklaustas apie galimą šio reikalo sprendimą, Z. Vaigauskas sakė, jog iš anksto nieko negalįs pasakyti. Viskas priklausys nuo to, kokių išvadų prieis ir kokius pasiūlymus pateiks komisijai darbo grupė, pasišnekėjusi su meru ir skundo autoriais, kokius sprendimus priims rajono Taryba. Komisija apsispręs balsuodama. Jos sprendimą bus galima apskųsti teismui. Tad kada ir koks bus galutinis šios situacijos sprendimas, šiuo metu sunku pasakyti.

Paprašytas pakomentuoti susidariusią padėtį, L. Apšega sakė, jog taip viskas susiklostė dėl nuolatinės įstatymų kaitos. Jis dabar netgi jau nebesuprantąs, kas yra jo darbdavys, ar būdamas atostogose jis galįs dalyvauti Tarybos posėdyje, ar toks jo dalyvavimas bus teisėtas. Nei Valdybos veikla, nei jo vadovavimas jai, nepadarė niekam jokios materialinės žalos. Buvo dirbama visuomeniniais pagrindais. Meras teigė esąs įsitikinęs, kad tokia šių bendrovių veiklos kontrolės forma buvo teigiamas dalykas – pagerėjo jų finansinė padėtis, apskritai tvarka. Atliktas auditas parodė, jog bendrovėse padėtis normali. “Kai neišvažiuos į reisą maršrutiniai autobusai, ar sutriks vandens tiekimas gyventojams, atsakyti teks merui, kuris pagal dabartinius įstatymus kaip rajono Tarybos narys nebegali tiesiogiai kontroliuoti tų bendrovių, kurių vienintelė akcininkė ir yra rajono Taryba, veiklos. Matyt, aukštesni pareigūnai įsivaizduoja, kad rajonų tarybų nariai dirba ne visuomeniniais pagrindais ir kad juos galima į posėdžius šaukti vos ne kasdien menkiausiam reikalui iškilus„, dėstė L. Apšega ir pridūrė: “Tegu apie mano padarytą žalą pažeidžiant įstatymą sprendžia komisija. Aš neneigiu, kad padariau klaidą. Jai reikės išeiti iš darbo, išeisiu. Kėdės nesilaikau.„

L. Apšega informavo, kad rugpjūčio 18 d. vyksiančiame rajono Tarybos posėdyje bus panaikinta senoji uždarųjų akcinių bendrovių Valdyba ir sudarytos bei patvirtintos atskiros kiekvienos iš trijų bendrovių valdybos. “Ne tik aš, bet ir kiti Valdybos nariai parašė atsistatydinimo iš akcinių bendrovių valdybos prašymus.

VRK komisija taip pat spręs klausimą ne tik dėl mero likimo, panaikinti jo įgaliojimus, ar ne, bet ir dėl rajono Tarybos narių mero bendrapartiečių Jono Jaručio, Valdo Barono ir nepartinio Povilo Gurklio veiksmų, kurie taip pat buvo senosios Valdybos nariai.

Susitikime su komisijos nariais konservatorius Valentinas Beinoris tikino, kad jį tenkintų mero sprendimas atsistatydinti iš valdybos pirmininko pareigų (komisijai apie tai pranešė L. Apšega). V. Mockaus nuomonė buvo kiek kitokia: jis teigė donkichotiškai sieksiąs, kad visų (Lietuvos Nepriklausomybės akto signataro – taip pat) lygybė prieš įstatymą turi būti įgyvendinta ir Kupiškio rajono mero poelgis vertas svarstymų. Trijų konservatorių (Ričardo Barzdenio, V. Beinorio ir V. Mockaus) inicijuoto skundo nagrinėjimas, politiko teigimu, veiks drausminančiai ir kitose situacijose.

Išklausę abi puses bei susipažinę su šios dienos rajono Tarybos nutarimais, komisijos nariai penktadienį arba kitos savaitės pradžioje savo pasiūlymą dėl tolesnio Kupiškio mero likimo pateiks VRK.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video