2024/04/30

Taryba patikslino rajono biudžetą

Praėjusį trečiadienį vykusiame rajono Tarybos posėdyje politikai ne tik svarstė finansinius ir su nekilnojamuoju turtu susijusius klausimus, bet ir sužinojo, kad vienas iš jų anksčiau priimtų sprendimų nebeturi galios.

Taryba nusprendė 840 tūkst. litų sumažinti rajono Savivaldybės biudžeto asignavimus, vadovaudamasi Seime priimto Biudžeto perskirstymo įstatymu, kuriuo 86 mln. litų buvo sumažintos socialinėms programoms skirtos dotacijos savivaldybėms. Su tuo nenorėjo sutikti Tarybos Konservatorių frakcija. Anot jos nario Valentino Beinorio, tai antikonstitucinis įstatymas. Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos atstovas rajono meras Leonas Apšega argumentavo, jog, nebalsavus už šį sprendimą, po mėnesio pagal įstatymą būtų nutrauktas finansavimas iš valstybės biudžeto.

Gavus lėšų iš Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos už Juodpėnuose ir Šepetoje Savivaldybės padarytas išlaidas įgyvendinant vandentvarkos projektus, 769620 Lt padidinti rajono Savivaldybės biudžeto asignavimai. Iš šių lėšų 197645 Lt atiteks Šepetos gyvenvietės prijungimo prie Kupiškio miesto tinklų darbams iš dalies apmokėti; 30000 Lt gaus rajono policijos komisariatas veiklos programoms; 28300 Lt skirta Smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo programai; 15000 Lt Ūkininkų ir žemės ūkio kooperatyvų programai; 135000 atiteks UAB “Kupiškio komunalininkas„, iš jų 80000 Lt atliekoms tvarkyti, 30000 Lt želdiniams tvarkyti, 25000 Lt gatvių apšvietimo tinklui prižiūrėti; 50200 Lt – švietimo įstaigų vidaus patalpoms remontuoti ir kitoms miesto tvarkymo, švietimo įstaigų bei Savivaldybės administracijos ir reikmėms.

Diskusijų sukėlė papildomas posėdžio darbotvarkės klausimas dėl dviejų kambarių buto, kurį Savivaldybė įsigytų už 14 tūkst. litų ir registruotų, jei tam pritartų Taryba, kaip tarnybinį, pirkimo. Paaiškėjo, jog norimą čia apgyvendinti dabar viename kambarėlyje besiglaudžiantį ligoninės vyriausiąjį gydytoją.

Tarybos narė krikščionė demokratė Milda Narmontienė klausė, kodėl vyr. gydytojas turi gauti tarnybinį butą. Juk į darbą atėjo konkurso keliu. Pretendentams į šią pareigybę nebuvo numatyta, jog galės gauti tokį gyvenamąjį plotą. Kiti Tarybos nariai samprotavo, kad, nurodžius tokią aplinkybę, galbūt būtų ir daugiau buvę to konkurso dalyvių. Klausta, kas bus, jei to nupirkto buto nebeprireiks. L. Apšega atsakė, kad tokiu atveju jis būtų paskirtas būsto laukiantiesiems eilėje.

Pasibaigus posėdžiui, konservatorius Vytautas Mockus kreipėsi su paklausimu, kodėl Kupiškio mariose birbia motorinės valtys ir niekas nekontroliuoja, kaip laikomasi rajono Tarybos sprendimo, kuris draudžia čia jomis plaukioti.

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis informavo, kad šių metų gegužės 1 d. buvo pakeistas aplinkos ministro įsakymas. Naujame įsakyme nebeužsimenama apie savivaldybių tarybų teisę paskelbti kokius nors draudimus besinaudojantiems jos teritorijoje esančiais vandens telkiniais. Tad motorizuotų plaukikų Tarybos sprendimu jau nebepagąsdinsi. Jis netekęs galios. Juolab kad minėtas vandens telkinys priklauso apskričiai.

Tiesa, pareigūnas informavo, kad Savivaldybės administracija yra išsiuntusi raštą Aplinkos ministerijai, kuriame prašoma Kupiškio marias įtraukti į šios ministerijos rengiamą vandens telkinių, kuriuose bus uždraustas plaukiojimas motorinėmis priemonėmis, sąrašą.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video