2024/05/21

Stipriausi pasaulyje tarp savo tautiečių

“Tokia jau mūsų tautos lemtis: įvairiais amžiais ir laikais ne kartą buvome priversti palikti gimtuosius namus ir pasklisti po platųjį pasaulį… Tad dar prieškario Lietuvoje gimė mintis burti lietuvius draugėn – taip 1938 m. Kaune buvo surengta pirmoji Lietuvos tautinė olimpiada. Olimpiadoje sulaukta nemažo būrio pasaulio lietuvių: atvyko 122 Latvijos lietuviai, po 24 atletus iš JAV ir Vilniaus krašto, 9 iš Didžiosios Britanijos ir 3 iš Brazilijos. Olimpinę vėliavą sportininkams įteikė Lietuvos Prezidentas Antanas Smetona. Į iškilmingą tautinės olimpiados atidarymą susirinko per 10 tūkst. žmonių„. (Tai citata iš 7-ųjų Pasaulio lietuvių sporto žaidynių programos.)

Tokia buvo pradžia. Šiais metais jau septintą kartą susibūrę sportininkai mėgėjai iš 18 valstybių išsiaiškino nugalėtojus ir prizininkus 17-oje sporto šakų. Iš viso varžybose dalyvavo apie 5000 sportininkų, iš kurių – per 600 lietuvių išeivių.

Kupiškio miestui atstovavo pliažo tinklinio žaidėjai, šių metų Panevėžio apskrities čempionai: Danas Mikolaitis, Arūnas Kanapė ir Valdas Šabrinskas.

Komanda į žaidynes pateko paskutiniu momentu didelių Kupiškio rajono savivaldybės kūno kultūros ir sporto centro direktoriaus Zigmo Paulausko pastangų dėka.

Varžybos prasidėjo be didelės įtampos. Burtų keliu sudarytame pogrupyje kupiškėnai vienodu rezultatu 2:0 įveikė Kaliningrado, Jonavos ir Pakruojo II komandas. Iš startavusių 24 ekipų liko rungtyniauti 16, kurios turėjo išsiaiškinti stipriausiųjų ketvertą, kovosiantį dėl apdovanojimų. Pirmos varžybų dienos pabaigoje teko antrą kartą įrodyti savo pranašumą prieš Jonavos tinklininkus tokia pat pasekme 2:0.

Antroji diena prasidėjo pakiliai. Po pergalės prieš Pakruojo I komanda (2:0) mūsiškiai mintyse jau matė save ant prizininkų pakylos. Priekyje laukė dvikova su tinklinio sporto veteranų komanda iš Kelmės. Pralaimėjimas veteranams rezultatu 0:2 buvo lyg šaltas dušas. Dabar, norint patekti į pusfinalį, reikėjo nugalėti Kauno II komandą, o pusfinalyje jau laukė nė vieno pralaimėjimo nepatyrę turnyro favoritais laikyti Palangos tinklininkai.

Šaltas dušas buvo pačiu laiku: rezultatu 2:0 palaužta Kauno II komanda ir, nespėjus atvėsti, tokiu pat santykiu nugalėti Palangos atstovai. Kitame pusfinalyje mačą tarp kupiškėnų skriaudikų Kelmės tinklininkų ir Kauno I komandų laimėjo kauniečiai (2:0).

Kovoje dėl bronzinių apdovanojimų Palangos tinklininkai nesunkiai (2:0) įveikė Kelmės atstovus, kurie aiškiai neatlaikė varžybų krūvio. Pirmąją vietą aukso medalius bei 7-ųjų Pasaulio lietuvių sporto žaidynių paplūdimio tinklinio čempionų vardą iškovojo Kupiškio atstovai pasekme 2:0 (21:12, 21:17) nugalėję Kauno I sportininkus.

Kupiškėnai namo grįžo įrodę ne tik, kad yra stipriausi pasaulyje tarp savo tautiečių, bet ir kupini įspūdžių apie įspūdingas žaidynių atidarymo iškilmes “Siemens„ arenoje bei gerą varžybų organizavimą.

Po tinklinio varžybų ant aukščiausios garbės pakylos buvo pakviesti kupiškėnai Danas Mykolaitis (penktas iš kairės) ir Artūras Kanapė (septintas). Jie čia tarp pirmąsias šešias vietas žaidynėse užėmusių Kauno I, Klaipėdos, Lazdijų I, Lazdijų II ir Palangos komandų žaidėjų.

Autoriaus nuotrauka

——-
Autorius: Arvydas PRĖSKIENIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video