2024/05/21

Taryba su nuovargio ir nesibaigiančių darbų atspalviu

Birželio 30-ąją vykusiame Tarybos posėdyje jos nariai negalėjo pasidžiaugti atostogų nuotaikomis. Dėl tądien Seime priimto Biudžeto perskirstymo įstatymo, kuriuo 86 milijonais litų sumažinamos socialinėms programoms skirtos dotacijos savivaldybėms, jiems gali tekti rinktis į posėdį ir liepos mėnesį tikslinti savojo rajono biudžeto.

Tarybos nariai svarstė, kaip būtų galima ir sumažėjus lėšoms įvykdyti visus gyventojams duotus pažadus. Anot Tarybos nario liberalcentristo Gintauto Mockaus, išsisukti iš padėties leistų viršplaninių rajono biudžeto lėšų panaudojimas atsirasiančioms finansinėms skylėms lopyti. Taip pat reikėtų pamąstyti ir apie kredito ėmimą. Šioms mintims pritarė ir rajono meras Leonas Apšega bei kiti Tarybos nariai.

Iš viso tądien svarstyti 25 klausimai.

Remontai, nuoma

UAB “Bočiupis„ leista atlikti kapitalinį remontą išsinuomotose iš Savivaldybės patalpose Pajuodupės kaime. Čia bendrovė ketina teikti turizmo paslaugas. Nuspręsta remonto išlaidas (116000 Lt) įskaityti į negyvenamųjų patalpų nuomos mokestį.

UAB “Dogrima„ leista už 69795 Lt atlikti remonto darbus išsinuomotose iš Savivaldybės patalpose Gedimino g. 53 i (buvusių kareivinių 13 korpusas, 45, 46, 47 ir 48 boksai) Kupiškyje. Čia bus atliekami stogo dangos pakeitimo ir susiję su elektrifikavimu darbai.

Taryba pritarė Alizavos gyventojų bendruomenės centro projektui “Alizavos gyvenvietės bendro naudojimo drenažo sistemų statyba„ ir užtikrino 10 proc. šio projekto bendrąjį finansavimą.

Panevėžio apskrities viršininko administracijai nutarta siūlyti išnuomoti UAB “Šilumomatis„ 1,2416 ha žemės sklypą Stirniškių kaime, Subačiaus seniūnijoje.

Finansai, projektai

Leista rajono policijos komisariatui panaudoti Panevėžio apskrities policijos darbuotojų XII turistinio sąskrydžio organizavimo išlaidoms 2000 Lt iš asignavimų, skirtų Neigiamų socialinių veiksnių prevencijos programai vykdyti. Tarybos nario konservatoriaus Valentino Beinorio nuomone, negražu šiam reikalui skirti tuos pinigus būtent iš tos programos. Jis siūlė paieškoti lėšų iš kitur. Tačiau dauguma politikų nubalsavo už pateiktą sprendimo projektą.

Antra vertus, pailsėjęs policininkas – geresnis darbuotojas. Ar tai nėra taip pat savotiška neigiamų socialinių veiksnių prevencija? (Aut. – past.)

Trečiąjį ketvirtį patikslinus šių metų biudžetą 37040 Lt skirta tarptautinio kultūrų festivalio “Lingaudala„ išlaidoms ir kilnojamosios pakilos stogo dangai įsigyti (senąją kažkas nugvelbė).

Respublikinės moksleivių dainų šventės dalyvių maitinimui ir nuvežimo išlaidoms bus duota 7000 Lt, Adomynės bendruomenei – 1000 Lt, UAB “Kupiškio komunalininkas miesto tvarkymo (želdinių ir poilsio vietų priežiūra) darbams – 37800 Lt.

Kupiškio ligoninei leista vienerius metus naudotis palankiausias sąlygas pasiūliusio banko overdraftu iki 100000 Lt, įkeičiant lėšas, esančias banko sąskaitoje.

Pritarta investiciniam projektui “Kompleksinis VšĮ Kupiškio ligoninės modernizavimas 2006-2008 metais„. Jam įgyvendinti reikėtų per 7 milijonų litų. Numatoma kompleksiškai renovuoti ligoninės pastatą, įdiegti energiją taupančias technologijas, modernizuoti reanimacijos, priėmimo ir vaikų ligų skyrius bei sterilizacijos-dezinfekcijos procesą, atnaujinti medicininę aparatūrą. Į kai kurių Tarybos narių nuogąstavimus, ar neliks ligoninės tik tuščios sienos, jos vyr. gydytojas Povilas Rimkus atsakė, kad ši gydymo įstaiga turėtų išlikti. Didžiausia problema tebelieka gydytojai. Šiuo metu jų stygių kompensuoja iš kitur važinėjantys specialistai.

Nustatytas maksimalus klasių komplektų ir priešmokyklinių ugdymo grupių bendrojo lavinimo mokyklose ir priešmokyklinio ugdymo grupių skaičių ikimokyklinėse įstaigose 20058-2006 mokslo metais. Pasak Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Vido Vilimo, šiuo metu rajone didelio vaikų ir moksleivių skaičiaus sumažėjimo nėra. Stabilizavosi pradinukų skaičius miesto mokyklose. Šiemet uždaryta Paketurių pradinė mokykla ir vienu klasių komplektu mažiau bus Juodpėnų pagrindinėje mokykloje.

Nuo liepos 1 d. pradės veikti Virbališkių laisvalaikio centras buvusiose mokyklos patalpose.

Apie didžiąsias statybas ir mero kėdę

Pasibaigus posėdžiui Tarybos nariai vėl mero teiravosi, ar etanolio gamykla Kupiškyje bus, ar jau reikėtų atsisveikinti su rožinėmis perspektyvomis.

Anot L. Apšegos, niekas niekur nenuplaukė. Jei nebus Kupiškyje, bus kitur. Tik investuotojai labai stebėjosi, kodėl šiuo projektu taip susidomėjo žiniasklaida. Ji, turįs omenyje ne vietinę, šiuo požiūriu atliko nemenką juodą darbą.

Konservatoriaus Vytauto Mockaus nuomone, mero paaiškinimas, jog žiniasklaida bus kalta, jei tos investicijos aplenks Kupiškį – nerimtas. G. Mockus pridūrė, jog šį projektą gal jau reikėtų palaidoti. Kukliau reikėjo jį pristatyti visuomenei. O čia aplenkę ir Prezidentą atvažiavo jo sumanytojai su 2 milijardais tiesiai pas mus. Tai ir sukėlė visokių abejonių. L. Apšega sutiko, jog iš klaidų reikia mokytis. V. Beinoris sakė, kad to projekto šimtu procentų dar nereikėtų palaidoti. Geriausia būtų susitikti dar kartą su pačiu Aliumi Eiduku ir pasišnekėti. L. Apšega pasiūlė, jog gali pas jį važiuoti Vietinio ūkio komiteto atstovai ir akis į akį pasišnekėti apie tuos milijardus.

Kalbėdamas apie uždarųjų akcinių bendrovių valdybos juridinius reikalus L. Apšega patikino, jog ši struktūra bus performuota po atostogų. Jei po Konstitucinio teismo išaiškinimo jis pastaruoju laiku neteisėtai vadovavo ir šiai valdybai, tai galįs ir atsistatydinti iš mero pareigų, jei bus toks nurodymas iš Vilniaus. Savo kėdės nesilaikąs. Tačiau nėra gerai, kai Tarybos nariai nustumiami į šalį nuo visų ūkinių reikalų.

V. Beinoris bandė išsklaidyti mero neigiamas emocijas sakydamas, jog priimtina, kad šios valdybos reikalai bus sutvarkyti teisiškai ir merui nereikėtų nusiminti, jog jis nežinos, kokia padėtis savivaldybės bendrovėse, nes kaip meras galės dalyvauti susirinkimuose ir pareikšti savo nuomonę.

L. Apšegą tie žodžiai mažai paguodė: “Jei pakvies nueisiu, jei laiko neturėsiu nenueisiu. Dabar buvau priverstas tą darbą dirbti„.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video