2024/05/19

Nuorūkos gęsta į nacizmo aukų antkapius

Lydimi kontraversiškų nuomonių, praėjo Pergalės dienos minėjimai. Lietuviai šiuo klausimu buvo gan santūrūs, kupiškėnai, Antrojo pasaulinio karo fronto amžininkai, gegužės 9-ąją susibūrė gėlėmis pagerbti žuvusiųjų. Išvakarėse vainikais pasipuošė karių kapinės.

Pergalės dienos paminėjimas tapo dar viena proga sutvarkyti kapines, skirtas atminti žydų bei kitų tautų atstovų, 1941 m. žuvusių nuo nacistų rankos, aukoms. Dar šeštadienį, nuošalioje buvusių kareivinių teritorijoje žemė aplink paminklą buvo nuklota šiukšlėmis, mėtėsi plastmasiniai alaus buteliai, cigarečių pakeliai bei nuorūkos. Bandė atsitiesti nekultūringo jaunimo kojų numindžiotos pavasarinės tulpės.


Susibėga šiukšlyne

Užsukus pasidairyti į žydų kapines, ant akmeninės tvorelės sėdėjo dvi paauglės. Į klausimą, kur jos dedančios nuorūkas, panelės atsakė, kad čia ateina tik retkarčiais ir neprisideda prie šiukšlinančių bendraamžių. Netgi priešingai, kupiškietės tikino kartais aptvarkančios vieną kitą gėlių lysvę. Jos supratingai lingavo galva ir į pasiūlymą, kad galbūt čia reikėtų įrengti šiukšliadėžes arba suorganizuoti moksleivių talką.

Kad šioje vietoje yra amžino poilsio vieta, matyt, nesusimąsto nė vienas čia triukšmingai vakarus leidžiantis jaunuolis. Kartais vakare nedrąsu praeiti pro šalį. Renginių metu ant kalnelio stabteli ir suaugusieji, kurie nemokamai gali stebėti uždarus koncertus aikštelėje. Po šitokių susibūrimų ne tik žydų kapai virsta šiukšlynu, bet niokojami suoleliai, trupinamos aplinkinės sienos, pernai netgi buvo aprašinėtas paminklas.

Jei nerūpi tėvams

“Šiukšlinimas – viso miesto problema, – teigė inspektorius miesto reikalams Antanas Odinas, – ką jau bekalbėti apie nuošalias vietas, jei dažnai miesto gatvėse, vos už keleto žingsnių nuo konteinerių, mėtosi atliekų maišai? Minėtose kapinėse nei pastatyta šiukšliadėžė, nei budintis policininkas neišspręstų problemos, jei jaunimui nėra nieko švento„. Pašnekovas sakė, jog kasmet Savivaldybė planuoja mieste įrengti vis naujas šiukšlių dėžes, tačiau neilgai trukus jos atsiduria pakupy. Liko neatsakyta ir į atvirą klausimą, kas turėtų prisiimti atsakomybę už ten besibūriuojančius jaunuolius, kaip jiems įdiegti, kad kapinėse palaidoti žuvusieji? A. Odino nuomone, galbūt pirmiausia tėvams turėtų parūpti, kur iki vėlumos bastosi ir kaip elgiasi jų atžalos.

Vieni daužo šukes, kiti renka

Dėl šio problemiško objekto buvo bendradarbiauta ir su policijos pareigūnais. Už kapinių tvarką atsakingos UAB “Kupiškio komunalininkas„ direktorius Rimantas Stundys tikino, jog ne kartą buvo kreiptasi į komisariatą dėl išraustų gėlių darželių, apgadintų įrengimų ar išgriautų tvorų. Ne paslaptis, kad tai Kupiškio jaunimo darbas, tik išaiškinti tvarkos pažeidėjus labai sunku.

Įmonės vadovas sakė, jog nacių aukų bei karių kapines (Pergalės g.) periodiškai prižiūri vienas žmogus (sodina gėles, pjauna žolę, surenka šiukšles), tačiau nuolat jas tvarkyti neįmanoma. “Juk neuždrausi rinktis toje vietoje, – samprotavo R. Stundys, – matyt, žmonėms reikia pasiekti tam tikrą sąmoningumo lygį. Vargu ar šiukšlių dėžės duotų kokios naudos. Užtenka paminėti aikštelės prie Kupiškio marių pavyzdį: nors čia pat stovi šiukšlių konteineriai, jaunimas butelius daužo tiesiai ant asfalto„.

Nuo jaunimo gintis tvora

Šiuo klausimu pasidomėjus vieno iš jaunųjų Kupiškio aktyvistų Andriaus Štitilio, kitame miesto gale gyvenantis vaikinas prisiminė ne kartą su draugais (ypač renginių buvusiose kareivinėse metu) stoviniavęs žydų kapinėse. Ši vieta jo tikrai neverčia susimąstyti, kad čia yra palaidoti žmonės. “Jei būtų pristatyta daugiau kryžių, gal jaunimui būtų nejauku ten būriuotis ir triukšmauti,„ – svarstė Andrius, prisiminęs, kad ne per seniausiai ši teritorija nuo Kraštiečių mikrorajono buvo atitverta siena, kurią apeiti jaunuoliams pristigdavo entuziazmo. Vienas iš jaunimo organizacijos “Darbas„ iniciatorių A. Štitilis sako, kad nekilo mintis bendraminčiams susitelkti kapinių tvarkymui. Net ir į moksleiviškas talkas ateina vos trečdalis organizacijos narių.

Būtina paviešinti

Rajono mokinių tarybos prezidentė Jogilė Jurėnaitė teigė neturinti progų nei priežasčių lankytis minėtose kapinėse, tačiau išsakė mintį, jog būtina šviesti bendraamžius apie nacizmo aukų amžiną poilsio vietą. Galbūt ten turėtų atsirasti papildoma iškaba, prašant pagarbos ir susikaupimo, galbūt per istorijos pamokas taip pat reikėtų priminti apie rimties vietas Kupiškyje. Pasak Jogilės, neprošal būtų suorganizuoti kokią nors informacinę akciją prieš pamokas ten užsukantiems parūkyti mokiniams ar vadinamiesiems miesto “forsams„, kurie pažeidinėja tvarką. O šiukšlių dėžės toje vietoje turėtų atsirasti dėl bendros tvarkos, bet jokiu būdu ne dėl poreikio mesti nuorūkas ar alaus butelius.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video