2024/05/15

Nemokamam dantų protezavimui konkurentų nėra

Šių metų rajono invalidų medicininės ir socialinės reabilitacijos programos tvirtinimo metu, motyvuojant, jog dantis protezuoti gali ir kiti privatūs odontologai, UAB “Teina„ , kuri kol kas remtiniems asmenims tokias paslaugas teikė vienintelė rajone, iš šios programos buvo išbraukta.

Vis dėlto ne vienerius metus vieninteliams rajone socialiai remtiniems gyventojams nemokamai dantis protezavusiems UAB “Teina„ odontologams konkurentų neatsirado. Nors, pagal rajono Tarybos nutarimą, šia galimybe galėjo pasinaudoti ir kiti. Dabar UAB “Teina„ yra vienintelė, sudariusi sutartį su rajono Savivaldybe ir Teritorine ligonių kasa dėl nemokamo dantų protezavimo paslaugų teikimo rajono gyventojams iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų. Tokią situaciją, pasak minėtos bendrovės direktoriaus Raimundo Narmonto, ko gero, lemia tai, jog norint teikti tokias paslaugas reikia turėti specialią licenciją, be to, pildyti nemažai dokumentacijos – ant jų pečių gula atskaitomybė ir Ligonių kasoms, ir Savivaldybei.

Pagal Kupiškio rajono savivaldybės tarybos 2004 m. vasario 12 d. sprendimu patvirtintą nemokamo dantų protezavimo paslaugų tvarką, 100 proc. dantų protezavimo išlaidos dengiamos I grupės invalidams (bet ne dažniau kaip vieną kartą per paskutiniuosius 12 mėnesių), o II grupės invalidams, 65 metų amžiaus ir vyresniems senatvės pensininkams, motinoms, auginančioms 4 ir daugiau vaikų, – 50 proc., bet ne daugiau kaip 100 Lt per paskutiniuosius 12 mėnesių.

Pvz., vienai plokštelei įsidėti reikia apie 180 Lt, taigi minėta lengvata pasinaudoti apsimoka. Išlaidos nekompensuojamos protezuojant dantis tauriaisiais metalais ar padengiant karbonitritu.

Kiek pacientų per metus bus aptarnauta, priklauso nuo skiriamų lėšų. Iš Savivaldybės biudžeto dantų protezavimo išlaidoms kompensuoti šiemet skirta 10 tūkst. litų. Teritorinė ligonių kasa šiam tikslui skyrė 59 tūkst. 628 litus (pastaruosius keletą metų tam buvo skiriama apie 21 tūkst. litų). Pernai dantis susidėjo 307 pacientai. Tikėtina, kad šiemet, gavus trigubai didesnę sumą, jų bus kur kas daugiau.

Šiuo metu eilėje nemokamai protezuoti dantis laukia apie 700 žmonių.

Vienos kupiškėnės pastebėjimu, galiojanti tvarka apriboja jos, kaip pacientės, galimybes kreiptis dėl minėtos kompensuojamos paslaugos į norimą odontologą. Kelinti metai ji naudojasi kito privataus odontologijos kabineto teikiamomis paslaugomis. Moteriškei apmaudu, kad ji paramos, kuri pagal Savivaldybės numatytą tvarką priklausytų, negauna. Jos samprotavimu, dantų protezavimo išlaidos galėtų būti padengiamos pacientui pateikus atitinkamą pažymą, kiek šios paslaugos kainavo.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video