2024/05/06

Kaminkrėtį pakeis milteliai?



Mūsų laikraščio skaitytojas Pranas Bukys pasidalijo, redakcijos nuomone, ne jam vienam rūpimu klausimu, – kur ieškoti kaminkrėčio.


Bėdą prišaukia apleistas kaminas

Pasak redakcijos svečio, gaisrai kaimo gyventojų ir miestelėnų sodybose vis dažnesni. Neretai jų priežastimi būna ir kaminas – apiręs ar paprasčiausiai nevalytas. Dėl aplaidumo nukenčia trobesio savininkas, tačiau ir jis ieško bent kokio pasiteisinimo. Vienas iš tokių – būdamas senyvo amžiaus ar ligotas, neberizikuoja lipti ant stogo ir valyti kamino, o tokį darbą nusimančio žmogaus nežino kur ieškoti. Su tokia bėda teko susidurti ir pačiam P. Bukiui, ir jo giminaitei.

Spėliojome, kokiai žinybai esanti situacija turėtų rūpėti, tačiau mūsų prognozės visai nepasiteisino -tokios senovinės paslaugos teikimu nuo savanorių gaisrininkų draugijos sunykimo niekas nesusidomėjo.

Priežastis nustato, bet jų nešalina

Kupiškio rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko pavaduotojas Dangerutis Balčiūnas “Mintims” paaiškino, kad jų tarnyba gyventojų tokių rūpesčių iki šiol nėra sprendusi ir nemanąs, kad tai kada nors jai priklausytų. O kad gaisrai kyla dėl kaminų nepriežiūros -nemažai atvejų. Bėdą prisišaukia tie žmonės, kurie krosnis kurena šlapiomis malkomis. Nuo tokio kuro garų, dūmų kamino šachta labai greitai užsiteršia, o trobos savininkas mano, kad per kurenimo sezoną dumtraukio valyti, jei tai buvo padaryta iš rudens, daugiau ir nereikia. Tokia nuomonė klaidinga.

Kupiškio savivaldybės priešgaisrinės tarnybos direktorius Algirdas Bočiulis patvirtino, jog kaimuose esančių ugniagesių komandų vyrams žinomi senyvų gyventojų padejavimai, kad nėra ko prisiprašyti, jog patikrintų, ar tvarkingas, suodžių nepriaugęs trobos kaminas. Tad nebijantieji galvos svaigulio patys ropščiasi ant stogo ir kiek įstengia pravalo jo angą.

UAB “Kupiškio komunalininkas” direktorius Rimantas Stundys patikino, jog kaminkrėčio pageigybės tarp jų darbuotojų niekada nebuvę ir žmonės į juos su tokiais reikalu nesikreipia. UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis” vyr. inžinierius Vidas Zulonas sakė, jog buvęs vienas atvejis, kai jų administruojamo pastato gyventojai kreipėsi tokios paslaugos. Jie su žmogumi, nusimanančiu apie tokį darbą, sudarę sutartį, ir bėdos nebelikę.

Yra ir naujovių

Beje, A. Bočiulis manąs, kad kaminų priežiūros irgi neaplenkia naujovės. Antai esama pramonės produkto SADPAL, kurį naudojant dūmtraukio anga išlieka švari. Prekiaujančio šildymo katilais “Vilpra” salono vadybininkas Petras Timčenka patvirtino, jog SADPAL prekiaujama treti metai ir daugelis rajono gyventojų jau žino, jog tai veiksminga priemonė kaminams apsaugoti nuo kuro teršalų. Anksčiau kai kas naudojosi ir liaudiškąja patirtimi -ant ugnies berdavo sudžiovintų bulvių lupenų, kurios degdamos irgi valydavo kamino angą.

Darbo netrūkdavo

Savanorių gaisrininkų draugijos plėtotoje veikloje kaminkrėčiu per dvidešimt metų dirbęs Algis Dikšas prisiminė, kad tokiu darbu užsiimdavęs ne jis vienas, tačiau užsakymų jam netrūkdavę. Prieš kūrenimo sezoną po kaminą tekdavo išvalyti kasdien. Pasak A. Dikšo, klysta manantieji, jog kaminkrėčio užsiėmimas labai paprastas. Bet taip nėra, nes dažnos krosnies skirtinga dūmų traukimo schema, reikia orientuotis, kur gali susidaryti suodžių ar patekusių į kaminą šiukšlių kamštis.

Pašnekovas manąs, kad žmonės dar nėra jo pamiršę, tačiau dėl galimų keliolikos klientų per metus nebeapsimoka jam kaminkrėčiu skelbtis, o jei senas pažįstamas paprašo tokios paslaugos, tai pasiimąs savo įrankius ir eina – juk geriau išvalyti kaminą, negu sužinoti, kad pas jį buvęs gaisras…

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video