2024/05/19

Sidabras grunto nepraturtina, o jį teršia

Lietuvos geologijos tarnyba kartu su Geologijos ir geografijos instituto specialistais parengė Panevėžio apskrities geocheminį atlasą. Jame pateikti duomenys apie sunkiųjų metalų kiekius šio regiono dirvožemiuose ir upių dugno nuosėdose, taip pat Biržų, Kupiškio, Panevėžio, Pasvalio ir Rokiškio miestų grunte.

Dirvožemio, ypač jo paviršinio sluoksnio, sudėtis – labai svarbus gyvenamosios aplinkos komponentas. Urbanizuotos teritorijos, net jeigu jose pramonė ne itin išvystyta, yra neišvengiamai teršiamos sunkiaisiais metalais. Kadangi galima išskirti zonas pagal užteršimo laipsnį ir poveikį žmonių sveikatai, savivaldos institucijos yra suinteresuotos turėti šią svarbią informaciją. Panevėžio apskrities geocheminis atlasas parengtas šios apskrities rajonų ir Panevėžio miesto savivaldybių lėšomis.

Kaip teigė Kupiškio rajono savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Vidmantas Buzas, šių metų pradžioje gauta apie 20 egzempliorių spaudinių ir kompaktinių diskų pavidalu išleistų atlasų. Prie plano rengimo kupiškėnai prisidėjo apie 5000 Lt suma. V. Buzas sakė dar neįsigilinęs į šį novatorišką leidinį. Jo žiniomis, didžioji dalis ištirto grunto jau yra užstatyta pastatais ir, manoma, jog požeminės uolienos gyventojų ar darbuotojų sveikatai didelio poveikio neturi. Kadangi tai yra bendro pobūdžio šviečiamoji informacija, šie atlasai bus išdalyti rajono ugdymo įstaigoms, bibliotekoms, Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūrai.

Nors pastarosios įmonės specialistai su geocheminiu atlasu dar nesusipažino, ateityje į šiuos duomenis bus atsižvelgiama nustatant žemės kainą, skaičiuojant mokestį už aplinkos taršą. Taip pat žinių apie grunto užterštumą prireiks planuojant socialinės paskirties objektų statybą ar rekreacinių zonų įrengimą.

Panevėžio apskrities geocheminio atlaso, išversto ir į anglų k., įvade teigiama, jog pastaraisiais šimtmečiais viena svarbiausių pasaulyje gamtinės aplinkos kaitos tendencijų yra jos metalizacija. Sunkiųjų metalų kaupimosi gyvenamojoje aplinkoje tyrimai atliekami visose Europos Sąjungos šalyse, tad neaplenkė ir Lietuvos.

Atlaso rodikliai kupiškėnams yra gana džiuginantys. Kupiškio miesto gruntas yra mažiausiai užterštas iš visų apskrities miestų. Tik viename grunto mėginyje, paimtame P. Matulionio g., suminis užteršimo rodiklis rodo vidutinį pavojingumo laipsnį. Šioje anomalijoje svarbiausias elementas – teršalas Ag (sidabras).

Kalbant apie upių gruntą, Kupiškio rajone didesniais sunkiųjų metalų kiekiais išsiskiria Kupos, Lėvens ir Pyvesos dugno nuosėdos, o Kupoje, miesto teritorijoje, aptikti anomalūs sidabro, vario bei cinko kiekiai. Rajono dirvožemyje rastos tik trys sidabro anomalijos durpingose žemėse: netoli Šimonių (0,197 mg/kg), Laičiuose (0,160 mg/kg) ir Palėvenėlėje (0,169 mg/kg).

Leidinyje nurodoma, jog kobalto ir chromo padidintų sankaupų mieste nenustatyta. Vario anomalijų rasta Technikos ir P. Matulionio gatvių grunte. Pastarojoje aptikta ir molibdeno. Švino kiekis tiek mieste, tiek rajone yra mažiausias visoje apskrityje. Tuo tarpu Panevėžyje apie pusė mėginių rodo šio nuodingo metalo perteklių.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video