2024/05/14

Aktyviausi bibliotekos lankytojai – besimokantieji

“Mintys„ jau rašė apie Respublikos bibliotekose, kaip vilties išraiška, sulaukti didesnio valstybės finansavimo, sušvitusias žvakutes. Jų prieblandoje skendėjo ir Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Su jos darbuotojais ir kalbėjomės apie tai, ar reikalinga kupiškėnams šiame informacinių technologijų amžiuje tokia įstaiga, joje saugomas spausdintas žodis, kaip dažnai skaitytojai atveria bibliotekos duris.

Bibliotekos direktorė Danguolė Tamulevičienė sakė, kad praėjusiais metais Savivaldybė skyrė 30 tūkst. litų periodiniams leidiniams prenumeruoti, Kultūros ministerija knygoms pirkti atseikėjo 22 tūkst. litų. Pastarosios skiriama suma priklauso nuo gyventojų skaičiaus rajone.

Biblioteka turi 17 filialų. Laičiuose, Lukonyse ir Migonyse bibliotekų darbuotojos turi po pusę etato, tačiau, pasak direktorės, skaitytojų nusiskundimų dėl to nebuvo. Žymios kadrų kaitos taip pat nėra. Iš Skapiškio bibliotekos į Informacijos ir kraštotyros skyrių perkelta Jolita Pipinienė. Skapiškyje, uždarius Vaduvų pradinę mokyklą, pradėjo dirbti Roma Bugailiškienė. Bibliotekų kompiuterizavimas vis dar lieka ateities svajonė. Kompiuteriu gali džiaugtis Šepetos biblioteka, trejetas jų vietos mokyklos dėka stovi Rudilių bibliotekoje. D. Tamulevičienė pasidžiaugė, jog dar šiemet turėtų pasiekti keturi Kultūros ministerijos skirti kompiuteriai. Vieną iš jų žadama skirti Salamiesčio bibliotekai, vieną – Viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriui ir du – abonementui.

Vietoj vaistų

Aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė Rita Senvaitienė apgailestavo, jog nors ir nežymiai, skaitytojų vis tik mažėja. Abonementas šiemet skaičiuoja apie 1300 skaitytojų (iš jų apie 300 tarnautojų), 7700 lankytojų (gruodžio 1 d. duomenimis). Didžiausią skaitytojų dalį sudaro moksleiviai ir studentai. Pasak R. Senvaitienės, įvairaus amžiaus ir skirtingų užsiėmimų žmonių poreikiai labai įvairūs: pageidaujama ekonomikos, teisės, įvairių mokslo sričių, grožinė literatūra. Ypač populiarūs psichologinio pobūdžio leidiniai. “Jie lyg atspirties taškas šių laikų žmogui. Vieno ar kito leidinio pasirinkimą kartais lemia ir gyvenimo sąlygos. Grožinė literatūra prieš miegą dažnai atstoja raminamuosius vaistus„, – pasakojo vyr. bibliotekininkė. Vyrai labiau domisi aštraus siužeto, kriminaline, fantastine literatūra, moterys knygose ieško ramybės, gyvenimo patarimų.

Darbuotojos turi pageidaujamų knygų sąrašą – norinčiųjų skaityti vieną ar kitą leidinį dažnai susidaro solidi eilutė, tad kartais knygos tenka palaukti ir pusmetį. Pasak R. Senvaitienės, pastaruoju metu tokio išskirtinio skaitytojų susidomėjimo sulaukė Vytauto Petkevičiaus “Durnių laivas„.

Bibliotekos teikiamomis paslaugomis naudojasi ir 10 regėjimo negalios paženklintų žmonių. Įgarsinta grožinė literatūra, periodiniais leidiniais Viešąją biblioteką aprūpina Panevėžio aklųjų biblioteka.

Didžiausias R. Senvaitienės galvos skausmas – skolininkai. Priemonių, kaip iš jų išreikalauti knygas, nėra. Bibliotekininkės skambina, rašo priminimo laiškelius, tačiau teigiamų rezultatų nepasiekiama – yra tokių skaitytojų, kurie knygų negrąžina jau trejetą metų.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video