2024/05/14

Pabrangęs kuras ir druska kelininkus verčia taupyti

Kone kasdien miesto ir rajono keliai padengiami sniegu. Vairuotojams vis sunkiau išsijudinti iš savo kiemų, įveikti slidžias įkalnes, pėstiesiems kartais tenka klampoti užsnigtais įprastais takeliais. Pasidomėjome, kokia krašto ir vietinės reikšmės kelių būklė, kaip sekasi UAB “Komunalininkas“ darbuotojams, šluojantiems miesto šaligatvius ir takelius.

Kas rytą nukasa sniegą

UAB “Kupiškio komunalininkas„ prižiūri tik miesto gatves. Kaip teigė vyriausiasis inžinierius Sigitas Dulksnys, kasryt jos valomos ir barstomomos, tad eismo sąlygos mieste tikrai nėra blogos ir gyventojų nusiskundimų kol kas nesigirdi.

Nuo pat ankstaus ryto mieste keliukus atkasa ir pabarsto tie patys nuolatiniai 25 įmonės valytojai. Jų prižiūrimi plotai yra skirtingai išdėstyti. Kaip informavo tarnybos vadovė Violeta Strolienė, Darbo biržos siųstiems darbuotojams žiemą nebereikia prižiūrėti žaliųjų plotų, tačiau privalu iki 8 val. suspėti sutvarkyti centrinius miesto šaligatvius, taip pat likusias miesto gatves, tiltus ir aikšteles. Privačių namų takus valo jų šeimininkai, prie daugiabučių – tam skirti žmonės. Visi gyventojai gali pasinaudoti UAB “Kupiškio komunalininkas„ tolygiai išdėstytomis smėlio ir druskos mišinio dėžėmis.

Automobilių stovėjimo aikštelėse neretai būna daug suslėgto sniego. Namų bendrijos pačios turėtų pasirūpinti jų tvarkymu.

Pabrango druska

Įmonės technika jau iš anksto buvo pasirengusi žiemos sezonui. Gatves valo MTZ -82 markės traktorius, o T 40 – aikštes ir pėsčiųjų takus. Vienas ZIL’as pajėgia barstyti pagrindines gatves, dar vienas buldozeris, skirtas ekstra atvejams, šiemet dar nebuvo panaudotas.

Smėlio ir druskos mišinį keliams barstyti UAB “Kupiškio komunalininkas„ įsigyja iš valstybės įmonės “Panevėžio regiono keliai„ Kupiškio kelių tarnybos. Mėnesio pabaigoje privalu atsiskaityti su tiekėjais.

Vyriausiosios įmonės buhalterės Algimantos Jablonskienės duomenimis, šiemet druskos tona pabrango 39 Lt ir kainuoja 253 Lt. Kainų šuolis priverčia taupyti ir neviršyti lapkričio-gruodžio mėnesiams numatytų kelių priežiūrai skirtų 68 tūkst.litų. Pirmasis sniegas jau “ištirpdė„ beveik pusė šios sumos: 15 tūkst. litų skirta druskos ir smėlio mišiniui įsigyti, 16 tūkst. litų – keliams valyti, apie 3800 Lt – barstyti. Viliamasi, kad gruodį nebus tokio gilaus sniego, kaip praėjusį mėnesį, nes papildomų lėšų keliams valyti nenumatyta.

Kiek įmanoma, stengiamasi taupyti, tačiau, pasak S. Dulksnio, taupymas į gera neišeina. Užsienyje slidūs keliai barstomi prevencine tvarka, o pas mus – tuomet, kai įvyksta nesklandumai kelyje.

Laimei, Eismo priežiūros poskyrio pareigūnai, iškritus pirmam sniegui, dar neužfiksavo skaudžių nelaimių. Matyt, eismo dalyviai kelyje elgiasi atsargiai. Nors teigiama, jog Panevėžio ir Utenos keliai – vieni avaringiausių Respublikoje.

Tvarko geriau, nei numatyta normatyvuose

Atsakomybę už eismo įvykius dviprasmiškai vertino ir Kupiškio kelių tarnybos vyriausiasis inžinierius Rimantas Jaruševičius. Jo nuomone, vairuotojai taip pat turi įvertinti padėtį keliuose.

Mūsų rajone apie 350 km krašto kelių prižiūrinčios įmonės specialistas neblogai vertino dabartinę situaciją rajone: tik kur ne kur pasitaiko prispausto sniego, virstančio ledu. Kitur, pavyzdžiui, kelyje Vabalninkas-Salamiestis-Kupiškis, susiformavusios provėžos.

Pagal kelių direkcijos įsakymą, Kupiškio kelių tarnybos darbuotojai barsto atskirus, jiems priklausančius krašto kelių ruožus, įkalnes. Kelininkų automobiliai išjuda į darbą dar prieš šeštą valandą ryto. R. Jaruševičius minėjo, kad pirmiausia sutvarkomi krašto keliai. Tik po pietų vykstama į rajoninius kelius. Tądien du greideriai nuiminėjo suledėjusio sniego dangą kelyje Kupiškis-Siauriai-Miliūnai. Taigi 3 LAZ barstytuvai, 5 autogreideriai, traktorius bei kita įmonės technika šiomis dienomis nestovi be darbo.

Lėšos darbams skiriamos iš Kelių programos. Jos numatomos Panevėžio regiono keliams. Nors dėl ribojamų lėšų ne visiškai pabarstomi Kupiškio rajono keliai, vis dėlto įmonė viršija nuostatuose numatytus kelių priežiūros nurodymus, valo ir barsto gerokai daugiau, nei reikalauja normatyviniai dokumentai. Tad vairuotojai neturėtų pernelyg skųstis.

Seniūnijų gyventojai sulaukia pagalbos

Pakalbinti Subačiaus seniūnas Antanas Varnas bei Alizavos seniūnas Antanas Alkauskas tikino, kad jų valdose kelių būklė nėra problemiška. Nors barstymui nėra lėšų, Alizavos keliai buvo valomi ir savitgalį. Pagelbėta kiekvienam seniūnijos gyventojui, kuris prašė nukasti sniegą. A. Alkauskas minėjo, jog Palėvenėlės pagrindinės mokyklos vadovybė skundėsi dėl slidaus privažiavimo iki miestelio, tačiau šis kelio ruožas priklauso Kupiškio kelių tarnybai. Pastaroji ne visada suspėja prižiūrėti ir jiems priklausančias įkalnes. Didesnėse seniūnijos gyvenvietėse pora įdarbintų žmonių valo pagrindinius kelius, smėliu pabarsto takelius. Juntamos ir vietos gyventojų pastangos.

Subačiaus seniūnas užsiminė, kad dirbama taupant lėšas. Seniūnijoje vingiuoja nemažai krašto kelių, tad jais rūpinasi valstybės įmonės. Miestelio gatvėse tvarkosi trys pasamdyti bedarbiai, o seniūnijos buldozeris išskuba ne tik į pagrindinius seniūnijos prižiūrimus kelius, bet ir pas sniego pusnių neįveikiančius gyventojus. Šiuo metu tirpstantį ir naktimis sušąlantį sniegą, pasak seniūno, nuo žvyrkelių nugrandyti nėra lengva.

A. Varnas teigė laukiąs atlydžio ir naujo, puraus sniego.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video