2024/04/20

Daržų aplink Kupiškį gali ir nebebūti

Apie daržų rėželius miestelėnams įprasta garsiau sušnekti pavasarį. Tačiau kai žemės sklypeliais naudojimosi tvarką sutrikdo jiems nelabai parankus Savivaldybės sprendimas, neatidėliojama situacijos – kodėl iš jo atimamos tos kelios lysvės – išsiaiškinti ir rudenį.

Piktinosi, kad nebuvo informuoti anksčiau

Taip atsitiko ir šį kartą, rajono Savivaldybės administracijai paskelbus, jog ateinantį pavasarį nebebus skiriami miestelėnų daržams žemės sklypai, esantys pagal Slavinčiškio gatvę – nuo “Atodūsių„ tilto iki Krasnavos kelio. Iš keliolikos daržininkų dėl “tokios neteisybės„ trys anonimiškai skundėsi telefonu “Mintims„ ir prašė išsiaiškinti, kodėl jų įtręštus, nuo piktžolių apvalytus ir jau sukastus ar suartus sklypelius taip staigiai prireikė atimti. Ar nebūtų gražiau, jei apie būsimus pertvarkymus žmonės būtų informuojami iš anksto. Tad ne vienas ir šių daržininkų gal jau praėjusį pavasarį būtų pasirinkęs sklypelį kitur ir čia nebekrėtęs mėšlo ar komposto.

Rajono Savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresn. specialistas Antanas Odinas korespondentei sakė, jog ir į jį kreipėsi du asmenys, tose vietose kelerius metus turėję daržus. Miestelėnų reikalais besirūpinantis tarnautojas manąs, kad interesantai jiems pasiūlyta išeitimi iš dalies liko patenkinti. Norintiems turėti daržui žemės pataręs apsižvalgyti kituose miestelėnų reikmėms skirtuose žemės lopiniuose ir šią vasarą nedirbtus rėželius pažymėti kuoliukais su savo pavarde bei apie tai jam pranešti. Tad jei ir kiti, netekusieji daržų prie Slavinčiškio gatvės, nenori likti visai be žemės, A. Odinas jiems patartų tokiu pat principu išspręsti šią problemą. Jo tvirtinimu, apleistos žemės daržams skirtuose plotuose tikrai yra ir vasarą tokie piktžolynai labai gadina miesto teritorijos bendrą vaizdą.

Pasirašo įsipareigojimus

Pasak Savivaldybės administracijos vyresn. specialisto A. Odino, palyginti nemažai žemės daržams skirta už Povilo Matulionio vidurinės mokyklos esančioje teritorijoje. Tačiau vasarą ji atrodo tikrai nekaip, nes kas kelintas anksčiau dirbtas rėžis pastaruoju metu dirvonuoja. Tad nauji žemės naudotojai čia tikrai laukiami. Dalydamasis mintimis apie miestelėnų norus turėti Kupiškio pakraščiuose daržiukų, A. Odinas pridūrė, jog blogiausia, kad tokios žemės naudotojai pamiršta ir jiems tenkančius įsipareigojimus: tinkamai prižiūrėti savąjį daržą ir jo aplinką, prie sklypelių neįveisti šiukšlynų. Jis net reikalaująs, kad miesto žemės naudotojai pasirašytų atitinkamą pasižadėjimą, tačiau, pašnekovo tvirtinimu, tik nedaugelis jiems skirtuose aruose tvarkosi kaip savajame kieme.

Vietoj daržų žaliuos pievaitė

Antai dėl aplaidaus žemės nuomininkų daržininkavimo Savivaldybės administracija nusprendė nebeskirti tokiam reikalui žemės Račiupėnų mikrorajone, pakelėje tarp Panevėžio ir Jaunimo gatvių. Šios žemės naudotojų daržai būdavo labai apleisti, gadino miesto įvaizdį, tad ir nuspręsta šią teritoriją priskirti miesto žaliajai zonai, kurią prižiūrės UAB “Kupiškio komunalininkas„.

Šiuo metu, A.Odino tvirtinimu, Kupiškio gyventojams žemės daržams tikrai dar nestinga. Per keletą vietų tokiai paskirčiai jos tenka per dešimt hektarų. Bene didžiausias sklypas – už Povilo Matulionio vidurinės mokyklos, nemažai sklypelių abipus Kapų gatvės, miestiečių reikmėms skirta žemės ir prie Aukštupėnų gyvenvietės, Smilgių, Slavinčiškio kaimų žemėse, patekusiose į miesto teritoriją. Juolab kad ir poreikis turėti žemės daržams dabar nebe toks aštrus, kaip prieš dešimtį metų. Antai praėjusį pavasarį dėl tokių sklypelių į Savivaldybę naujai kreipėsi tik du miesto gyventojai ir pasirinko buvusius laisvus plotelius, kur jiems buvo patogiau.

Skaičiuoja, ar apsimoka

Pasamprotavom ir apie tai, kodėl Kupiškio gyventojai nebeaprėpia visos daržams skiriamos žemės. Iš pokalbių su žmonėmis A. Odinas susidaręs nuomonę, jog vieni paskaičiuoja, kad pigiau bulves ar daržoves pirkti, negu jas patiems užsiauginti. Kiti šia žemdirbyste nusivilia, jų sklypeliuose pasidarbavus ankstyvųjų bulvių, svogūnų, morkų, kopūstų vagims. Be to, daugelis jaunų šeimų nuolat vyksta padėti ūkininkaujantiems tėvams ar kitiems giminaičiams ir bulvių bei daržovių parsiveža iš ten. Be to, daugelis, anksčiau turėjusių tik daržiukus, įsigijo palyginti nebrangiai pardavinėtus sodus bendrijose.

„Kur ne kur, o Kupiškyje gyvenančiam žmogui iki šiol nebuvo bėdos turėti rėželį žemės, tačiau ja besinaudojantysis nėra garantuotas, jog kitą pavasarą galės dirbti tą patį sklypelį, – pabrėžė A. Odinas. – Miesto žemė jos naudotojui skiriama tik nuo pavasario iki rudens. Ir daugiau jokios garantijos. Pagaliau Savivaldybės administracija nėra įsipareigojusi miestelėnus aprūpinti žemės sklypeliais ar ganykla gyvuliams. Tačiau kol yra galimybės, nedaroma jokių kliūčių gyventojams nuo seno įprastomis sąlygomis naudotis.

Vyksta žemės nuosavybės atkūrimas

Savivaldybės administracijos Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Vidmantas Buzas “Mintims„ sakė, jog prie Slavinčiškio gatvės esantieji žemės plotai miestelėnų daržams nebeskiriami todėl, kad jie sugrąžinami savininkams.

Žemėtvarkos skyriaus vedėjos pavaduotoja Valytė Jakštonienė pridūrė, jog miesto teritorijoje esančios neužimtos statybomis žemės nuosavybės atkūrimas natūra tebevyksta ir vadinamosios daržų teritorijos gali dar sumažėti. Be to, jei šiuo metu valstybės išperkamos žemės yra laisvos ir ji skiriama miestiečių daržams, tai nereiškia, jog taip bus ir ateityje. Tikėtina, jog Savivaldybei ateityje bus suteikta galimybė skelbti valstybės fondo žemės sklypų pardavimo aukcionus. „Tad ilgainiui miesto žemės daržams dalijimas gali ir visai išnykti“, -samprotavo žemėtvarkininkė.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video